IOC)

w.o. „DE CORINTHIAN"

Geen airiieoeiin maa/r menschen

Een zuidelijke official aan het woord

Het Zuidelijke weekblad De Maandagmorgen heeft zich opgeworpen als kampioen voor de wielerbelangen van het Zuiden, dat zich, volgens de hoofdredactie van dat blad, door de N.W.U. verwaarloosd acht. Voor wij nader op deze z.g. grieven ingaan, willen wij eerst een opmerking maken over dit feit op zichzelf. Stellig achten wij het op den weg liggen van een sportblad, om den vinger te leggen op wonde plekken, liefst met aangeven van de wegen ter genezing. De zaak verandert echter, wanneer een sportblad zich, ten bate van eigen populairiteit, op een bepaalde kwestie werpt en deze op sensationeele wijze opblaast. Wanneer men van wenschen van een bepaalde categorie — die op zichzelf redelijk kunnen zijn — eischen gaat maken tegenover een sportbond, waarvan vaststaat dat hij slechts werkt met het uitsluitende belang van de leden voor oogen. En men mist het recht andere motieven bij het bestuur van de Ned. Wielren Unie te veronderstellen. Wj willen hier geen oratio pro of contra De Maandagmorgen houden. (Het blad maakt zelf reeds reclame genoeg op een gezonde wijze). Een ieder kan hier zelf oordeelen. Doch men wachte zich voor die ellendige kanker-geest, die hier en elders al schade genoeg berokkend heeft.

Om op de quaestie zelf terug te komen: bij ons bezoek aan Ginneken, waar vrijwel alle kopstukken van de Zuidelijke wielerwereld aanwezig waren, hebben wij met verschillende figuren over den stand van zaken gesproken. Hetgeen wii over het algemeen ervoeren komt het beste tot uitdrukking in een interview dat wij hadden met den heer J. Darm stad t, lid van de Sportcommissie van de N.W.U. en technisch leider van de Roermondsche wielerbaan, een bekwaam official, die reeds tientallen jaren een functie in de beweging — vroeger in het hoofdbestuur van den N.W.B. — vervult.

„Inderdaad vallen er enkele opmerkingen te maken over den huidigen gang van zaken," aldus de heer Darmstadt. „Maar het is zoo jammer dat sommigen in hun grieven altijd persoonlijk moeten worden. Laat mij voorop stellen dat een figuur als onze voorzitter, Jhr. v. d. B e r c h van Heemstede, een der nobelste en eerlijkste menschen in onze heele sportwereld is en dat hij ter zijde wordt gestaan door menschen, die alleen al door hun naam aan onze sport te verbinden, de wielersport op hooger plan

hebben gebracht. Tegenwoordig stelt ook iemand" uit betere kringen belang in wielrennen."

„Dat het niet heelemaal botert in de wielersport, is voor een groot deel de schuld van de renners zelf. Na de diverse Zesdagenonthullingen die het publiek heeft mogen genieten, is daar van de oorzaak de m.i. funeste verdeeling der renners in amateurs, onafhankelijken en profs, terwijl het karakter van onze sport van dien aard is, dat niemand volkomen amateur kan zijn. Het komt dan ook wel voor dat een amateur duurder is dan een prof, die nog naam moet maken. *■) Er moet één categorie komen: wielrenners."

Afgezien van de kwestie of het al dan niet juist was dat Pijnenburg niet voor de Nederlandsche kampioenschappen gestart is, acht de heer Darmstadt het natuurlijk ook ongewenscht, dat deze wedstrijden niet georganiseerd worden door de N.W.U., maar door een baan-exploitant. De N.W.U. behoort z.i. de renners uit te noodigen, die dan stellig zelfs voor niets om de nationale titels zullen willen strijden. Onze zegsman uitte het stellige vermoeden, dat aan dezen wensch in de toekomst door de N.W.U.-leiding gehoor zal worden gegeven.

Daarnaast staat de kwestie: waar moeten de kampioenschappen gehouden worden.

„En dan moeten we twee dingen scheiden," aldus de heer Darmstadt, „de stayerswedstrijden en de sprints. Het staat wel vast dat er maar een tweetal banen in Nederland is, dat stayerswedstrijden kan organiseeren; dat zijn het Stadion en de Rijswijksche piste. Alle andere banen zijn er ongeschikt voor. Daarentegen de sprints kunnen zeer wel op kleine banen verreden worden. U ziet zelf — het was op de baan te Ginneken — dat er hier geen sprake is van „kuipjes"; u ziet hier behoorlijke rechte einden. En als u eens bij mij in Roermond komt, zult u hetzelfde constateeren, evenals in Heerlen. Trouwens, een belangrijk contingent van de Nederlandsche wielerwereld is uitteraard goed thuis op deze banen, omdat het Zuiden nu eenmaal zoo veel renners heeft. Volgens mij

J. TERHEYDEN

22 SCHOOLSTRAAT 22 FAHRENHEITSTRAAT 745 DEN HAAG SPECIAAL ADRES VOOR ALLE SOORTEN SPORTKLEEDING

moeten deze wedstrijden dus gesplitst worden, waartegen geen enkel bezwaar is. Dat is een verzoek van het Zuiden, geen ultimatum.

Heusch, bij ons komen er wel menschen kijken naar de kampioenschappen en heel wat meer dan er dit jaar weer in Amsterdam waren. Ik heb me daar eigenlijk geschaamd. Bij een dergelijken wedstrijd is bij ons het huis totaal uitvoerkocht, dat beteekent in Ginneken 12.000 menschen, in Roermond 7500 en in Heerlen ook zoo iets."

Dit verzoek schijnt redelijk en wij geven het bestuur van de N.W.U. dit voorstel dan ook gaarne in ernstige overweging. Omdat het een verzoek is; en geen ultimatum, gesteld in den geest waarvoor de N.W.B. vroeger berucht was!

„Er zijn hier in het Zuiden nog te veel in hun ijdelheid gekwetste lieden, die niet kunnen verkroppen, dat zij mèt den N.W.B. hebben moeten verdwijnen. Wanneer ieder hier ging meewerken inplaats van uit principe tegenwerken, dan zou de wielersport daar wel bij varen. Men moet eens kunnen vergeven...."

„Wat tenslotte de overtollige licenties voor banen in het Zuiden betreft: de N.W.U.-leiding treft hier geen schuld. Zij heeft slechts de adviezen opgevolgd van haar consuls. Maar die zijn dan ook inderdaad wat èrg royaal geweest met hun toestemmingen. De z.g. c-banen, alle grasbaantjes van geenerlei beteekenis, zoo maar op de hei opgericht, vormen een ernstige concurrentie voor de andere banen, ook al mogen ze alleen maar nieuwelingen laten starten. Want zelfs dat soort wedstrijden trekt hier nog vrij veel publiek. Deze c-banen kosten niets van aanleg, niets van onderhoud, enz., waartegenover de grootere banen op hooge kosten zitten. Men heeft dit oorspronkelijk wat te licht ingezien, de ervaring heeft geleerd dat zulke baantjes wèl nadeel berokkenen aan de groote, tegen de verwachting in. Nu ja, dat is een fout geweest — wie maakt die niet? — die men niettemin stellig spoedig moet verhelpen."

*) Wij herinneren onze lezers in dit verband aan de artikelen van Jhr. Bosch van Drakenstein in De Revue over deze materie. Red.

Machinaal bespannen van RACKETS

■gSS» (Kunstsnaar f2.50, f 3.-, f5gg = o VKunsf en Darmsnaar f. 7.50

« = gE jVierdarmsnaar f10.—

*- = ™£ jDriedarmsnaar fl2.~

•Ssl» /Tweedarmsnaar f14.—

oS^g (j-éndarmsnaar f 16.—

Mnxply racket t 24.-

Hieuwe en Tweede hnndsch rackets

G. DEKKER M.E.T.S.

Berkenbosch Blokstraat 20 SCHEVENINGEN - Telef. 550311