w.o. „DE CORINTHIAN"
PROPAGANDA AVONDATI.B.
Va ra der Puntte o&er jongste Olympische spelen
GESCHIEDENIS VAN HET HALVE-MIJL WERELD-RECORD
In oijfiig jaren een oerhetering (owira orageeee/r 10 sec. bereikt
Bij den aanvang van de moderne athletiekbeweging waren het in hoofdzaak Britten, welke zich op die sport toelegden. Het behoeft dan ook geen verwondering te wekken dat in den beginne uitsluitend op afstanden van Engelsche maat werd geloopen.
Voor den korten middenafstand was dit de halve Engelsche mijl. (880 yards = 804.50 Meter). Eerst later toen de athletiek meer beoefening vond, werd 800 Meter de klassieke maat. (800 Meter = 874 yards 32 inches).
Het eerst bekende officieele halvemijl record werd in 1868 bij het verloopen van de Engelsche Kampioenschappen gemaakt door Colbeck, met een tijd van 2 min. 2 seconden. Twee jaren later slaagde Somers-Smith er in bij die kampioenschappen denzelfden tijd te maken.
In 1872 gaf bij den Engelschen titelstrijd Templer een betere verrichting ten beste met 2 min. 1 sec. Hij zou echter niet lang in het bezit van dit record blijven, doordat in hetzelfde jaar de Cambridge student Pelham de halve mijl precies in 2 minuten liep.
Eerst vier jaren later gelukte het den Engelschman Stade binnen de twee minuten limiet te komen met 1 min. 59 sec. Het zelfde jaar 1876 bleek voor verbeteringen van dit record zeer vruchtbaar te zijn. Hill, Stade, Pelham en Ellborough zagén kans er telkens wat van af te halen. De tijd van Ellborough 1 min. 57.5 sec. zou echter tot 1881 stand houden.
Op 5 Juni van dat jaar liep de Amerikaan Myers op Stamford Bridge de halve mijl in 1 min. 56 sec, om dit record drie jaren later te Birmingham tot 1 min. 55.6 sec. te verbeteren.
In 1885 wist de Amerikaan Blockley dezen tijd in New York te evenaren, Op 9 Maart 1888 bracht Cross, een Oxfordman, Engeland weer in het bezit van het record met een tijd van 1 min. 54.6 sec. Eerst zeven jaren later — op 21 September 1895 — heroverde Kilpatrick den titel voor Amerika, de tijd was 1 Win. 53.4 sec, een record dat niet minder dan 14 jaren stand hield. De Italiaan Lunghi brak het te Montreal (Canada) op 15 Sept. 1909, het horloge wees een tijd van 1 min. 52.8 sec.
Het jaar te voren had de Amerikaan Sheppard de 800 Meter in denzelfden tijd geloopen.
Op de Olympische Spelen 1912 te
Amerikaan Meredith het record weer op naam van zijn land door de 800 Meter in 1 min. 51.9 sec. af te leggen, voor de halve mijl noteerde men den tijd. van 1 min. 52.5 sec.
Vier jaren later haalde Meredith van zijn halve mijlrecord nog 3/10 seconden af (tijd 1 min. 52.2); hij liep daarbij de 800 Meter in 1 min. 51.6 sec. doch — in tegenstelling met den eerstgenoemden tijd — werd dit niet als record erkend. Deze topprestatie werd gedurende 10 jaren niet overtroffen, want eerst in 1926 bij de Engelsche Kampioenschappen te Londen slaagde Dr. Peltzer er in den tijd op 1 min. 51.6 sec. te brengen.
Twee jaren later (14 Juli 1928) drukte de Franschman Sera Martin het 8co Meter wereldrecord op 1 min. 50.6 sec.
In 1932 gelukt het den Amerikaan Ben Eastman deze beide records een kopje kleiner te maken. Peltzer's halve mijl tijd werd verbeterd tot 1 min. 50.9 sec. en Sera Martin verloor zijn recordhouderstitel doordat Eastman over de 800 Meter een tijd van precies 1 min. 50 sec. maakte.
Ieder, die de Olympische Spelen 1932 te Los Angeles volgde, zal zich nog herinneren hoe de Engelschman Hampson de eerste mensch zou zijn die de 800 Meter binnen de 1 min. 50 sec. liep. Zijn tijd was 1 min. 49.8 sec.
Tevens sloeg hij hiermede het Olympische record dat door Lowc in 19:8 te Amsterdam gemaakt werd (tijd 1 min. 51.8 sec).
Volledigheidshalve volgen hier de prestaties op de 800 Meter bij de opeenvolgende Olympische Spelen:
1896 Athene E. H. Flack (Gr. Brittannië) 2 m. 11 sec.
1900 Parijs A. E. Tysoe (Gr. Brittannië) 2 m. i2/5 sec.
1904 St. Louis J. D. Lightbody (VS. Am.) 1 m. 56 sec.
1906 Athene P. H. Pilgrim (VS. Am.) 2 m. i1/,, sec.
1908 Londen M. \V. Sheppard (V.S. Am.) 1 m. 52"/.-, sec.
1912 Stockholm J. E. Meredith (V.S. Am.) t m. 51.9 sec
1920 Antwerpen A. G. Hill (Gr. Br.) 1 m. 53-/5 sec.
1924 Parijs D. G. A. Lowe (Gr. Br.) 1 m. 52-'1/r, sec.
1928 Amsterdam D. G. A. Lowe (Gr. Br.) 1 m. Ji4/r, sec.
1932 Los Angeles Hampson (Gr. Br.)
De pers- en propagandacommissie van den Amsterd. Athletiekbond had zich uitgesloofd om haar propagandaavond in het Odd Fcllowlurs op Woensdag 3 Mei te doen klinken als een klok. Haar moeite is beloond, want deze avond is een groot succes geworden. Het gezellige zaaltje was bijna geheel gevuld met jeugdige athletiekliefhebbers en bekende figuren uit de sportwereld, zooals de heer Pijper.
Het ,.hoofdnummer" van dit programma kwam het eerst; de Olympische trainer Jan van der Putte vertelde van zijn verblijf te Los Angeles tijdens de Olympische spelen in 1932. Weliswaar is dit onderwerp verre van nieuw, doch de lezing van den heer v. d. Putte was er niet minder interessant om. want hij wist die „ouwe kost" zóó smakelijk en vol humor op te disscheii dat men vergat, dat zijn causerie met actueel was. Een merkwaardig gedeelte uit de causerie van v. d. Putte was het volgende. Naast de talrijke Japansche deelnemers was er ook één Chinees Ieder deelnemer werd zooveel mogelijk bediend naar de keuken van zijn eigen land. Nu waren er wel Japansche koks in het dorp. doch voor dien cenen Chinees was geen Chineesc.be kok aangesteld. De Tapanners lieten echter gastvrij den Chinees bij hun maaltijden aanzitten. Waren momenteel in China of Japan maar weer Olym p sche dorpen.
Een van de aardigste dingen was wel het verhaaltje van den kapitein, die ook in het dorp „een baken op zee" was, daar hij niet minder dan zeventien talen sprak, o.a. ook Nederlandsch. Toen men hem vroeg een paar woorden Hollandsch te spreken, kreeg men een aaneenschakeling van vloeken te hooren!
Na de pauze gaven eenige athleten een demonstratie van indoortraining die van te voren niet ingestudeerd was Zonder het te weten demonstreerde het ploegje duidelijk hoe er wel en hoe er niet getraind moet worden. Tot slot vertoonde Haitsma zijn serie aardige lichtbeelden, betrekking hebbende op athletiek.
Alles bij elkaar genomen een avond waarop de bond met voldoening kan terugzien. ■ j. ]-[_
Merkwaardig is het succes der Britten op dit nummer in de jaren na den oorlog ondanks de felle Amerikaansche concurrentie Daar de Britsche 800 M. loopers vóór hun overwinningen geen groote vermaardheid bezaten en daar men mag aannemen dat Amerikaansche en Engelsche physiek en wilskracht elkaar niet veel toegeven, helt men er toe over oDpcrvlakkig de gevolgtrekking te maken dat de Amerikaansche trainingsmethode te straf is, die van de Engelschen schijnt tot resultaat te hebben den looper meer reservekrachten over te laten, waarop hij in de laatste beslissende momenten nog een beroep kan doen.