56q
ÖE AMSTERD AMSCHE WANDEL VEREENIGING „HET Ij" HIELD ZONDAG EEN 35 K.M. ^ARSCH. (FOTO V.F.B.)
trekvogel s-veldloopen
Prachtige reclame voor de athletiek; Schitterend geslaagde serie-wedstrijden
. Een puike reclame is deze serie veldlopen, welke „de Trekvogels" Zondag
a het Haagsche Bosch organiseerden, v°or de athletiek geworden. De groote 'uchtbaarheid, welke men tevoren aan ?e wedstrijden had gegeven en het lokkende lenteweer hadden vele menschen naar het Haagsche Bosch gevoerd, waar rtlen aan start en finish en rondom de Vijvers haast nog last had van een teveel aan toeschouwers. Een keurige organisatie deed alles op wieltjes loopen en ?Ue races vonden zonder een enkel lticident plaats.
Een spontaan applaus van publiek el deelnemers onderstreepte aan den start de, zooals altijd, eenigszins wijsgerige — overigens zeer juiste — ^oorden van onzen sportieven Staatsrad M r. J. B. Ka n, die zijn startSchot door een korte toespraak liet «oorafgaan. Was wiskunde volgens hem "e basis van alle wetenschap, het loopen achtte Mr. Kan de basis van alle sport, daarom verdient de athletiek terecht veel meer beoefenaars dan deze alzijdige
ak van sport momenteel kent. Een dag vandaag, waarop de athletiek naar let publiek is toegekomen, zal ontegenzeggelijk er toe hebben meegewerkt 0rrl de populariteit van de beoefening van het loopen, werpen en springen te Verhoogen.
Wanneer we thans eenige woorden aan de wedstrijden wijden, dan willen *e, in verband met de propaganda, fVelke aan deze veldloopen ten grondslag
'gt, een opmerking maken. Het is
aardig voor de toeschouwers om zoo'n frissche, jonge, vlotte en kleurige bende hardloopers te zien vertrekken, maar blijft het zoo'n genoegen, wanneer, naar mate de afstand vordert, de jongens langzamer beginnen te loopen, de vermoeidheid flink zichtbaar wordt, de losse, natuurlijke stijl, welke het loopen nu eenmaal vereischt, overgaat in een moeilijk, verre van aesthetisch gezwoeg — om het eens plat uit te drukken, wanneer de athleten loopen als een karrepaard voor een groentekar ? Zelfs bij de geoefende veldloopers der A-klasse zag men dergelijke types en slechts één looper, de veel gesmade, doch door ons om zijn loopen zeer gewaardeerde athleet Jan Zeegers, liep op een wijze, welke ieder, ook den kunstenaar, zou nebben bevredigd. Dat was af, soepel en fraai en we gelooven, dat de race welke Jan Zeegers liep, van de allerhoogste propagandistische waarde was.
We geven als remedie in overweging om voor de minder geoefenden den afstand te bekorten. De propaganda is er niet minder om. Men ziet ze starten, ziet ze loopen, alleen niet zoo lang, doch wel zooveel te frisscher!
Het goede resultaat van Zeegers fraaie stijl bleek duidelijk. Hij nam op het 5 km. lange parcours direct de leiding en een voorsprong welkt: hij met z'n regelmatige, lange pas steeds vergrootte. Een fiksche eindspurt, zijn medeloopers waren nog in geen velden of wegen te bekennen, bracht zijn tijd op 16 min 13.2 sec. J. A. B.
DE BA. NT) VOOR Ü"W FEES TA. VOND
Manager: E. V. ROYEN, PRINS HENDRIKLAAN 4, AMSTERDAM — TEL. 21947
w.o. „DE CORINTHIAN"
Het Am ster damsche Sport' paleis wordt gebouwd.
Wanneer er nog 3 ton komt.
Het is een kwestie van nog een paar ton geworden. Van de ƒ 500.000, die noodig zijn om met den bouw van het Amsterdamsche sportpaleis door „Het Nederlandsche Sportpark" te kunnen laten beginnen, is reeds ƒ200.000 geplaatst. Voor de ontbrekende 3 ton worden aandeelen van ƒ 1000.— en ƒ 500.— uitgegeven, die recht geven op een onvervreemdbare vrije plaats in het nieuwe gebouw.
Ofschoon geld binnenkrijgen in deze sombere dagen niet gemakkelijk is, twijfelt de werkcommissie van het Stadion toch niet aan het succes. Want de mededeelingen, die men ons over het toekomstige paleis deed, hadden als ondertoon duidelijk de zekerheid van de totstandkoming. Immers, als wij het wel hebben, is de opdracht al verleend aan de Amsterdamsche architecten v. Erven Dorens en Posthumus Meijjes.
Toch wil dit geenszins zeggen dat men nu verder veilig kan afwachten wat er gebeurt. Want men mag nog zoo mooie plannen hebben en opdrachten verleenen: wanneer er niet voldoende geld is, gebeurt er niets.
* * *
Heeft het Amsterdamsche publiek voldoende belang bij den bouw van een schitterend sportpaleis, als men van plan is te bouwen, om er geld voor over te hebben ? Laten wij eerst de maatschappelijke voordeelen noemen: practische werkverschaffing door een werk waaraan op dit moment al behoefte is (dus geen vervroegd werk), straks grootere gemeentelijke inkomsten uit de vermakelijkheidsbelasting etc. en ten slotte grootere bedrijvigheid in Amsterdam. Want terwijl thans Amsterdam zich graag een wereldstad noemt, zonder het te zijn, brengt een sportpaleis, zooals in verschillende buitenlandsche steden bestaan, de hoofdstad weer een stap dichter bij hetgeen voor velen een ideaal is: Amsterdam— Wereldstad.
Sterker nog: de N.V. „Amsterdamsen Sportpaleis" (een aparte maatschappij doch met dezelfde leiding als het Olympisch Stadion met toebehooren) Zal aan den Amstelveenscheweg een gebouw zetten, waarmede slechts vergeleken kunnen worden de mooiste paleizen die Amerika bezit. Voor Europa zal het onovertroffen en onvergelijkelijk zijn. De Westphalenhall te Dortmund, het sportpaleis van Parijs enz. zullen in het niet verzinken bij hetgeen er in Amsterdam gesticht zal worden — als er voldoende geld komt van hen die het te missen hebben.
Het is op zichzelf al een belangwekkende lijst wanneer men de mogelijkheden opsomt van deze toekomstige hall: wielerwedstrijden, ijsfeesten, tennismatches, ijshockey-wedstrijden, paardensportfestijnen, athletiekkampen, turn feesten, tentoonstellingen, demonstraties, meetings, concerten, zelfs circusvoorstellingen enz. enz.
Het is voor Amsterdam en voor de hoofdstedelijke sportliefhebbers te hopen, dat men spoedig met den bouw zal kunnen aanvangen! Er is den laatsten tijd groote drang naar de beoefening van die takken van sport en het houden van die wedstrijden, waarvoor een overdekt sportgebouw noodig is. Men heeft thans de mogelijkheid dat het er komt, en nog wel onder de leiding van een instelling die een aanverwante onder¬
neming tot bloei heeft gebracht. Laat