523
w.o. „DE CORINTHIAN"
revue
ReiDiuie Schichten
A.T.B. en sear. Stuffers
DE A.T.B. SECRETARIS R. STUFFERS
De Amsterdamsche Turnbond bestond dertig jaar en overal heeft men te dier gelegenheid de geschiedenis van deze krachtige levende organisatie kunnen lezen. Hoe na een moeizaam begin, dank zij het onverpoosde streven van de opeenvolgende besturen, de bond in omvang en gezag toenam, zoo zelfs, dat men hem de zorg voor de gemeentelijke turnlokalen in handen gaf, gePaard aan een stevige subsidie. De A.T.B. deed in de afgeloopen dagen Weer van zich spreken, niet in het minst door het geslaagde turnfeest van Zaterdag 4 dezer in het Concertgebouw, Waar zelfs Amsterdam's burgervader van zijn belangstelling blijk gaf door tot de pauze, geflankeerd door officials en autoriteiten, demonstraties en oefeningen te aanschouwen.
De rots in de branding.
Velen kwamen en gingen, doch wie bleef dat was de huidige secretaris, die onlangs het feit kon vieren dat hij 25 lange jaren bestuurslid was van deze organisatie. Wat een werk moet deze óverige scriba in dien tijd niet verzet hebben. Tegenwoordig heeft hij een krachtigen steun in een eminente administratrice, die een groot deel van het loopende kantoorwerk van hem °ver neemt. Maar nog blijft er genoeg °ver. Alleen al de zorg voor de gymnastieklokalen, die de A.T.B. voor en najnensde gemeente beheert, brengt een °erg van werk mee.
„Deze arbeid is van groot belang voor
jubileerden
de turners," vertelde ons de heer Stuffers. „Want vooral in deze tijden zouden tal van vereenigingen niet in staat geweest zijn de huur op te brengen, die de gemeente, groot lichaam als zij is, natuurlijk steeds prompt op den vervaldag had moeten innen. Wij, de A. T.B., zijn nu de eenige debiteur van de gemeente, hetgeen een groote vereenvoudiging brengt en tevens de mogelijkheid schept om jegens onze debiteuren een coulance te betrachten, die de vereenigingen in staat stelt om, nu ze door het groote aantal werkelooze leden financieel zeer short zitten, toch hun turngelegenheden te behouden."
De A.T.B.-secretaris vertelde uit de historie. Daarin is hij, als oudste bestuurder, natuurlijk bij uitstek thuis.
Na al die jaren tijd om plaats te maken voor jongeren'!
„Ik wil best weg, maar men schijnt mij niet te willen missen. Ik geloof wel dat wij het goed gedaan hebben, in ieder geval doen wij ons best. En er is hard gewerkt. Gedurende 25 jaar heb ik geen uur vrij gehad. Maar dat is alles niets bizonders. Ik acht het heelemaal geen prestatie om zoo lang bestuurslid te zijn, want je bent het precies zoo lang als de leden willen. En bovendien ben je er niet alleen. Iedereen in het bestuur doet een deel van het groote werk. Wanneer de samenwerking, zooals bij ons, goed is, is het gemakkelijk om bestuurslid te zijn. Ik heb dan dan ook geen jubileumscadeau willen hebben. Het eenige wat men aan mij kwijt kon was een prachtig boek over Amsterdam en zijn historie.
En een van de prettigste dingen die mijn bestuurdersbaantje opgeleverd heeft is.... mijn vrouw. Wij hebben elkaar in het bestuur leeren kennen. Zooals u weet is ze eerelid van den A.T.B.!"
Wij mochten dezen ijverigen man niet te lang van den arbeid houden. Wij zullen dus eindigen met het vermelden van een van de idealen op sportgebied van den heer Stuffers: een samengaan van de Amsterdamsche athletiek- en turnbonden. Maar dat duurt nog wel een uurtje....
M.I
SIGARENMAGAZIJN „SELECTA"
BINNENWEG 97 - Tel. 28545 - HEEMSTEDE GROOTE SORTEERING TABAK, SIGAREN en SIGARETTEN VOORVERKOOP PLAATSBEWIJZEN R.C.H.
Weg „Splendid isolation"
Naar „l'Auto" meedeelt, is de wedstrijd Italië—Engeland te Rome vastgesteld en wel op 13 Mei a.s. Dit is de eerste wedstrijd die ooit tusschen beide landen is gespeeld.
Het ondankbaarste baantje.
„Het bezit van een paar stekende eksteroogen of ander weervoorspellend materiaal lijkt me voor een consul een nuttig en zelfs onmisbaar hulpmiddel.
Ook moet de consul in vele gevallen beschikken over athletische eigenschappen, want het springen over slooten en het klimmen over hekken, als in de ochtendvroegte het veld nog gesloten is, behoort ook tot zijn taak, terwijl de run naar het telegraafkantoor om het bezoekend elftal een vergeefsche reis te besparen, ook geen te verwaarloozen slotprestatie van zijn Zondagmorgensche crosscountry is," meent het Noordel. Sportblad.
Inderdaad, hulde voor deze „stille helden".
Hongarije geslagen.
De jongste tegenstanders van het Nederlandsch elftal, het Hongaarsche team dat op zijn reis in Europa tegen meestal club-elftallen, niets dan successen gekend heeft, werd onlangs te Lissabon verslagen. De Portugeezen hadden de samenstelling van hun ploeg goed verzorgd en zoo kwam het, dat Hongarije in het zand moest bijten. Bij de rust was de stand doelpuntloos gelijk o: o. Het eenige doelpunt kwam van den Portugeeschen rechtsbuiten Fereira uit een vrijen schop 12 minuten na de hervatting door een reuzenflater van Szabo, de Hongaarsche doelman. Er werd aan beide zijden, doch vooral door de Portugeezen, zeer hard gespeeld en twee spelers Baratky (Hongarije) en Cesar (Portugal) werden van het veld gezonden.
Mussolini ook voetbaldictator
Van een heel kleine beweging is de voetbalsport in Italië, vooral dan in de laatste jaren, uitgegroeid tot een ware volksbeweging, dit onder de machtige impulsen van Mussolini-zelve, die met ijzeren hand zijn land de goede banen heeft gewezen van den vooruitgang. Ook op sportgebied ging Mussolini vooraan en als Italië thans een rol van de allergrootste beteekenis speelt in het continentale voetbal dan is dat omdat de sport er een nationale ondergrond gekregen heeft, zooals dat in geen land ter wereld het geval is.
Een sterk staaltje van tucht bij onze macaroni-vrienden verhaalt het Belgische „Sportleven".
De bekende club Ambrosiana van Milaan — de club die voor het fascisme „Internazionale" heette — had bij Juventus (Turijn) verloren. Daags nadien verscheen een clubbevel: „Al de spelers moeten iederen dag om half tien 's morgens op het speelveld ter beschikking van den trainer staan. Wie niet komt, krijgt een boete van honderd lire. Alle spelers moeten voor elf uur 's avonds thuis zijn; wie na half twaalf op straat ontmoet wordt, krijgt een boete van 200 lire (een lire is 13 ct.), wie niet thuis is te middernacht, krijgt een boete van 500 lire en wie later op straat betrapt wordt, zal 1,000 lire boete te betalen hebben". Buitendien is het den spelers verboden danslokalen te bezoeken of andere „gevaarlijke" nachtlokalen. De ijzeren hand.