492

w.o. „DE CORINTHIAN"

DE WARMWATERBRON „TREGA"

Behalve haar beroemd en bekend Maastrichtsch bier levert de mooie Limburgsche hoofdstad tegenwoordig nog een anderen heerlijken drank, het Trega-water, dat niet alleen om zijn voortreffelijken smaak, maar ook om z'n groote geneeskracht steeds meer afnemers vindt en zich in een steeds toenemende populariteit mag verheugen.

Dit water is nog maar kort bekend.

Men zal zich wellicht nog herinneren, hoe men bij het verrichten van boringen, in 1929 aan de Kastanjelaan te Maastricht, op een Artesische bron stiet, waarvan het water, in weerwil van een diepte van 330 M., rnet kracht 12 M omhoog spoot.

Begrijpelijkerwijze werd onmiddellijk gedacht aan een bijzonder natuurverschijnsel, vooral toen het water twee eigenschappen bleek te bevatten, reeds voor het bloote leekenoog waarneembaar:

i°. het was warm;

2°. het was zuiver en helder als kristal.

Dit was voor de autoriteiten voldoende aanleiding dit water ter fine van chemisch onderzoek en ontleden, op te zenden aan de „Preussische Landesanstalt für Wasser-, Boden- und Lufthygiene, Berlin-Dahlem".

De analyse en de attesten, die men hierop terug ontving, waren zoo onverdeeld gunstig, dat de nieuwe bron niet alleen als mineraal, doch zelfs als geneeskrachtig mineraal zich de toekomst verzekerd zag. Boven de andere, reeds bestaande en bekende bronnen, welke alle aan of bij de oppervlakte der aarde liggen, moest de diepe Maastricht sche ader trouwens wel iets heel aparts bezitten.

Het is dan ook niet te verwonderen, dat de gemeente Maastricht, na het bekend worden der analyse, de gelukkige onverwachte vondst niet wilde laten verloren gaan, en, ofschoon er nu eveneens weer de traditioneele vooren tegenstanders waren, werd de bron, dank zij het initiatief en het doorzetten van burgemeester van Oppen en ingenieur Driessen, voor den tijdsduur van

EEN KIJKJE IN DE MINERAAL WATEEFABRIEK.

10 jaren in exploitatie verpacht aan G. Devens, Capucijnenstraat 1, Maastricht, wiens eerste zorg was bron en water een haren ouderdom, rang en stand waardigen naam te geven. Wij kunnen niet anders zeggen of hij heeft een gelukkigen greep gehad door daarvoor te kiezen de oudste benaming der Maasstad: „Trega".

Het „Trega"-water, dat, gelijk professor H. van Vredendaal onlangs betoogde, geen of maar zeer weinig organisch leven bevat, is een bij uitstek aanbevelenswaardig water bij spijsverteringsstoornissen, zwellingen van milt en lever, van de schildklier (struma), bij rheumatische aandoeningen, suikerziekte, in één woord, bij alle hinderlijke ziekten en kwalen, die zoo menig menschenïeven tot een haast ondraagbaar kruis maken, en dat daarenboven een overheerlijken smaak heeft.

De bron heeft thans een omzet van 65.000 flesschen per maand, welke

omzet nog steeds stijgende is.

Bij de opening in Mei 1931 van de fabriek, waar het water gebotteld wordt, waren burgemeester en wethouders van Maastricht, leden van den gemeenteraad, het dagelijksch bestuur der Kamer van Koophandel, prof. Jongmans en de heer van Rummelen van den geologischen dienst van Heerlen, hotelhouders en andere belanghebbenden, aanwezig. Aan de toen gehouden redevoeringen ontkenen wij de volgende mededeelingen.

De heer Devens, leider der exploitatie, wees op het water van de eenige warmwaterbron in Nederland als nationaal product, waarvan het gebruik bevorderd moet worden. Dan gaf hij uitleg van den naam: Trega. Het is een Keltische naam, ontstaan omstreeks 300 jaar v. Chr., een naam die verband houdt met het Nederlandsche „drecht" en het latijnsche „trajectum", dat overtocht beteekent.

De capaciteit van de bron steeg aan het eind van 't vorige jaar tot bijna 40 m3. per uur, zoodat hierdoor misschien de mogelijkheid wordt geschapen om in de naaste toekomst in de nabijheid van de bron een zwem- en badinrichting te bouwen, waarbij van deze miaeraalwaterbron gebruik kan worden gemaakt.

UITSTROOMEND MINERAALWATER NA DE PROEFBORING.

HET HISTORISCHE MOMENT, WAAROP BURGEMEESTER VAN OPPEN HET BEDRIJF OFFICIEEL IN WERKING STELDE. LINKS DE DIRECTEUR-EXPLOITANT, DE HEER G. DEVENS.