4?7

w.o. „DE CORINTHIAN"

verwarmde of gekoelde lucht (naar behoefte) ingeblazen en van onderen de gebruikte lucht weggezogen. Vier keer per uur zal het heele luchtvolume ververscht worden, zonder dat het kan gaan „tochten"!

De financien.

Het nieuwe paleis wordt of direct door het Stadion geleid, öf het komt onder een nieuwe maatschappij. Doch in ieder geval hebben de aandeelhouders van Het Ned. Sportpark voorkeur bij de uitgifte van aandeelen. Wie een aandeel van ƒ iooo.— koopt, krijgt een vrije plaats in het nieuwe gebouw en steeds gratis toegang tot de ijsbaan. Zelfs denkt men nog één plaats extra per aandeel te kunnen geven. Men wil in ieder geval de aandeelen voor een groot deel weer onder het sportminnende publiek brengen, waarmede men, gezien de stellig te verwachten gunstige uitkomsten, wel niet veel moeite zal hebben. Men kan zich nu reeds melden voor deze aandeelen.

Het woord is aan de sportliefhebbers Zelf, die thans het sportpaleis mogelijk moeten maken en als het lukt — natuurlijk lukt het, het Olympische Stadion kwam toch ook tot stand — dan bezit Amsterdam, ja Nederland, op i October 1934 een weergalooze attractie. Dan zal men hier zomer en winter van sportfeesten kunnen genieten, waarvan men thans nog alleen in de krant kan lezen dat ze in het buitenland gehouden worden. Doch wat daar kan, Zal hier stellig niet achterwege blijven. Nu kan het Hollandsche initiatief zich toonen. Wij hopen, en twijfelen niet!

Athletiek.

Zwemmen OVER POLO-ARBITRAGE

Lezingen van Alphonse Delahaye.

De bekende Vlaamsche zwemofficial Alphons Delahaye is een heel groot man in zijn specialiteit, het waterpolo. Daarom verdiende zijn lezing voor de Amsterdamsche scheidsrechters, zwemmers en verdere geïnteresseerden bij de prachtige maar moeilijke waterpolosport meer belangstelling dan Zij had, al was de geringe opkomst ditmaal zeer verklaarbaar. Een Zondagmiddag met alle ijsbanen geopend en buitengewoon mooi weer is voor een dergelijke bijeenkomst, hoe belangwekkend en attractief ook, wel zeer ongeschikt. Niettemin heeft de Antwerpsche expert zijn gehoor een zeer leerzamen middag bereid en vooral ook de groote eischen, van verstand en karakter, aan den goeden arbiter te stellen, door Zijn uiteenzettingen gesuggereerd. Aan de hand van tientallen „verzwickte" situaties die hem in zijn jarenlange Practijk, als internationaal arbiter vooral, ter oplossing zijn voorgelegd, heeft de heer Delahaye vooral de nadruk gelegd °P de opvattingen die de International Board huldigt en waarvan de internationale toepassing hun zoo na aan het hart ligt.

Uit een levendige en vaak ook rake discussie bleek wel dat in Nederland de internationaal vastgestelde wijze van arbitreeren vrij nauwkeurig wordt benaderd.

Deze lezing was een herhaling van een voordracht op Zaterdagavond in den Haag.

Wij hopen dat het wegblijven van talrijke actieve poloscheidsrechters niet een gevolg is van de opvatting: „we

Weten het wel". Ondanks de lokkende ijsbaan hebben de wegblijvers groot

De financieele saneeiring der K.N.A.U.

■tiniïïïrimjjiiiJiiiriMimriiiiJtijrjitïiïiiïïïiirjiiiiittimmriiiiliiiiijrriiJ iiiiiiiiMHiliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii iiiiïïiiiiiiiiiiiiiiïlHiiiiiiiSiiiiiiiiiliniNiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiHii

In drie jaren f 3000.— vooruit, door Wm. MULDER, (Secretaris var^ deL Financieel^JZommissie der K.N.A.U.).

In verband met de algemeene vergadering van de K.N.A.U. op Zondag a.s., waarin grondige wijziging zal worden gebracht in de leiding der K.N.A.U. (immers het geheele dagelijksche bestuur ambieert geen herbenoeming), willen wij eens analyseeren wat 't régime-Moorman c.s. in financieel opzicht voor de K.N.A.U. bereikte.

Begin 1930 toen Secr.-Penn. A. Pijper het beheer van zijn ambtsvoorganger overnam, was de K.N.A.U. feitelijk niet alleen „en déconfiture" (immers het kapitaal stond aan de debetzijde van de Balans per uit. 1929 met ƒ 691.54) doch tevens was er een administratie waarop zelfs een accountant geen kans zag voort te werken en een schuldenlast van ƒ 2458,49» tenminste volgens de balans.

Edoch, toen de Heer Pijper goed en wel in functie was, bleek er een schuld van ƒ 5835.50 te zijn, dus maar een slordige ƒ 3300.— méér, dan op de balans paraisseerde. Geen wonder dat men van een Augiusstal sprak.

Wij zijn nu drie jaren verder, waarvan er twee jaren waren van economische depressie en ontreddering, die zeker niet ten goede zijn gekomen aan het geldelijk welvaren der K.N.A.U.

Wij zullen de cijfers zoo simpel mogelijk groupeeren, om een ieder een duidelijk inzicht te geven in den financieelen toestand der K.N.A.U. en maken daarvoor een eenvoudige vergelijking met de situatie zooals deze uit. 1929 door de toenmalige Financieele Commissie in het jaarverslag werd geschetst en ultimo 1932.

Nadeelig saldo over 1929 ƒ I959-31 (dat dus niet juist bleek). Voordeehg saldo per uit. 1932 ƒ 6.08 (na afschrijving). Vooruitgang ƒ 1965.39.

De vermelding na afschrijving is geen ij dele klank: uit. 1929 stonden zoowel de Bureau-inventaris, als het Drukwerk en het Materiaal ieder voor f 500.— dus tezamen voor ƒ 1500.— op de balans. De waarde is thans zeker niet geringer, doch deze hoofdstukksn staan per uit. 1932 tezamen slechts voor ƒ 150.— te boek. Kapitaal uit. 1929 ƒ 691.54 negatief „ „ 1932 „ I243-Q4 positief Vooruitgang ƒ 1934.58 Olympisch fonds uit. 1929 f m.04 „ „ >> x932 » 383.94

Reservefonds uit. 1929 ƒ —.— » „ 1932 „ 849.28

Vooruitgang ƒ 849.28

Wij maken nu een eenvoudig optelsommetje :

Vooruitgang Kapitaal ƒ 1934.58

Olymp. Fonds „ 172.90 , Kol. Thomson

fonds „ 349-86

Schoolathletiek „ 25 — Ingesteld Reservefonds „ 849.28

In drie jaren vooruit ƒ 3331.62

Wij hebben de Balans per 1 Januari 1930 in verband met het aanmerkelijk verschil in crediteuren maar niet gereconstrueerd. Het Kapitaal zou nog meer negatief gekomen en de toestand gecompliceerder zijn, gezien de eigenaardigheid van sommige posten. Zoo was in de balans van 1929 geen rekening gehouden met een nog niet behaalde verzekeringspremie a ƒ 1684.—, doch daartegenover was een bedrag a ƒ 3139.86 zijnde 55 % uitkeering dezer recette verzekering uit de vorderingen gelaten.

Constateeren wij dan ook dat de K.N.A.U. in drie jaren tijd ruim drie duizend gulden vooruit is gegaan, dan schrijven wij dit met een reëelen basis en zal niemand ons kunnen beschuldigen 1'art de grouper les chiffres te hebben beoefend.

Bovengenoemde cijfers zijn exclusief de rente over 1932. Welke lof men het régime Moorman c.s. ook verder nog zal kunnen toezwaaien, welke verwijten men het huidige college zou willen maken, als een paal staat boven wtt.r, dat de financieele toestand in drie jaren niet alleen geheel gesaneerd is, doch, de crisis en het Olympische jaar 1932 in aanmerking genomen, zelfs Zeer goed is. De K.N.A.U. is nog wel geen rijke K.N.V.B., zal dit ook wel nimmer worden, doch men kan thans met een gerust geweten de K.N.A.U.boedel aan andere bewindvoerders overdragen. Er is thans geen sprake van een zinkend schip!

Dit wilden wij even onder de publieke aandacht brengen, nu zoovelen zich geroepen gevoelen het K.N.A.U.bestuur aan te vallen. Wij weten niet, of de Kol. Thomsonbeker over 1932 al toegewezen is; het Bestuurscollege 1930,1932 zou anders een waardige houder zijn.

En de Thomson Cup èn het Bondseereteeken zijn in handen gekomen van lieden welke er heel wat minder voor gepresteerd hebben. De nieuwe leiding kan straks aan de zoo hoog noodige sportieve opbouw der K.N.A.U. beginnen. Een zeer urgente, een zeer belangrijke taak. Moge de K.N.A.U. spoedig haar „Lotsy" vinden.

Vooruitgang „ 172.90

Kol. Thomsonf. uit. 1929 ƒ 292.65

„ „ „ 1932 „ 642.51

Vooruitgang ƒ 349-86

Schoolathletiekf. uit. 1929 ƒ 13-20

„ „ 1932 » 38-20

Vooruitgang ƒ 25.—

SIGARENMAGAZIJN „SELECTA"

BINNENWEG 97 - Tel. 28545 - HEEMSTEDE GROOTE SORTEERING TABAK, SIGAREN en SIGARETTEN VOORVERKOOP PLAATSBEWIJZEN R.C.H.