400

w.o. „DE CORINTHIAN'

L. BOOMSMA — MAKELAAR

Administratie van Vaste Goederen NASSAUKADE 119 - Tel. 82521, A'dam

iiiiniiiiwï Illll TE HUUR: I Illimillllllllll

Schalkburgerstraat 7,

Ie b.hs., f37.20 p. mnd., te aanv. I Febr. a.s.

Jan Evertsenstraat 84,

2e b.hs., f 34.— p. mnd., direct-

I Medicinale malaga | Wijn, p. flesch ƒ 1.50

HESP's WIJNHANDEL | WEESPERZ IJ DE 13 0-131

AMSTERDAM (0) — TEL. 52516

I ïHiLLNÏriis„ixïiiiïr"

N.Z. VOORBURGWAL 258

Telefoon 33857 Prima Consumptie

Extra Lage Prijzen

A. HEDDES-DUIJTS

AtLËËN~JÏÏÏ'TlTsU

is een volledig systeem voor zelfverdediging en lichaamsontwikkeling YO'sJIUJITSU SCHOOL

Voor Dames en Heeren Karei du Jardinstraat 68a hs. Amsterdam

Hotel-Café-Restaurant

„TERMINUS"

AMSTERDAM Warmoesstraat 111 - Telefoon 41836

LUNCH - DINER ZALEN voor PARTIJEN en VERGADERINGEN Restaurant a la Carte den peheelen dag Restaurateur: L. L. KLESSER

Je adres voor Wijnen, Bier en Gedistilleerd

Firma A. MEERMAN

2e van der Helststraat 30 Tel. 20895 - Amsterdam

Firma Wed. H. HELWEG & ZOONi

ZILVERSMEDEN

ANNO 1753 Firmanten AMSTERDAM H. R. C. HELWEG ROZENGRACHT 66 j C. H. HELWEG Telefoon 45303 !

Sigarenhandel fl. D. BANNING I

SARPHATISTRAAT 22 !

AMSTERDAM — Tel. 50666 |

Voorverkoop van kaarten [

voor alle sportwedstrijden I

ZONDAGS GEOPEND \

RUND-, KALFS- EN VARKENSSLAGERIJ

A. D. KUIPERS

Haarlemmerstraat 250 LEIDEN - Tel. 118

Correcte bediening en eerste kwaliteiten SPECIAAL ADRES VOOR SPORTLUI

yORS PyOEUVRE BI3 OLLAND-ZWITSERLAND

Zondagavond

Koud, koud......

Zoo lang er sport-journalisten in ons land zijn, zal de helft schrijven dat Nederland verdiend, en de andere helft dat Nederland onverdiend van de Zwitsers verloren heeft. Wij zullen hier geen meening neerschrijven : Groothof/ zou elders toch net het tegenovergestelde er van vinden. En men moet in eigen huis oneenigheid vermijden. Ofschoon het met onzen voetbal-redacteur, naar verluidt, prettig polerniseeren moet zijn. Gelijk heeft hij namelijk altijd. Anders was hij immers geen redacteur van De Revue geworden !

Maar laten we niettemin vaststellen dat wij Zondag een aardigen wedstrijd hebben gezien, dien wij nog meer geapprecieerd zouden hebben als het niet zoo duivelsch koud was geweest. De verslagen in de kranten zijn stellig maar half zoo lang als anders, omdat de journalisten te koude vingers hadden om veel te noteeren, ofschoon ze — dank zij een extra dikke kleeding en Jan v. d. Berg's magere persplaatsjes — als haringen (welbekend^ in een ton zaten.

Lagendaal nog grooter!

Voor „de pers" begon het groote feest al in den vroegen Zondagochtend. Het publiek zocht der traditie getrouw in American officials en spelers; enkele ingewijden en slimmerds vonden een paar grootmogenden inderdaad in l'Europe, terwijl de spelers zelf in des Pays-Bas verstopt zaten, onder de cerberus-achtige bewaking van Lotsy en Herberts. Toen wij in het laatste hotel eens gingen kijken, troffen we Lagendaal en Karei Lotsy in een opgewekt dispuut over voetbalschoendopjes. Lotsy deelde den langen Wim mee, dat Bob Glendenning geschrokken was van de onmatige hoogte van de dopjes onder Lagendaals trappers. Doch onze inspecteur vond dat ze net goed waren en verdedigde zijn leer en dopjes met vuur, ofschoon de anderen rubber ondergeschroefd gekregen hadden. Wij nemen gaarne aan dat Lagendaals onfortuinlijke spel niet aan de dopjes te wijten is! Dat ware tè tragisch.

Het ^landelijke stadion.

Het Stadion maakte bij het binnenkomen een zonderlingen indruk. Het groene veld was zwart van de menschen, die onder zochten hoe het veld was. De gesprekken van 's morgens werden hier — vaak met een lekkende neus — voortgezet. Aan den kant lagen vele bergjes hooi die het terrein op een boerenerf deden lijken. Met dat hooi had men 'getracht het veld goed te houden, in welke poging men voortreffelijk geslaagd is. Wel was

jiei vuig vrij nara, maar net was zeer

goed bespeelbaar. Niettemin maakte de bal soms rare sprongen. Bijna net zoo raar als Lagendaal in onze voorhoede. Ware hij toch bij zijn besluit gebleven om op het toppunt van zijn roem afscheid te nemen van het internationale voetbal!

Kleurenfestijn.

De Tweka- en Zwitsersche truitjes waren een levendige propaganda voor wat fleuriger sporttenu's op onze velden. Wat ziet zoo'n veld er vroolijker uit met al dat rood en oranje op zwart dan met die singsing-shirts van sommige clubs. Het eenige nadeel was o.i. hier dat de roode Zwitsers en de oranje Hollanders veel op elkaar leken. Na een poos was het voor het publiek wel uit elkaar te houden, maar voor de spelers zal het storend geweest zijn. Of keken die alleen naar de zwarte of witte broekjes?

Een voorbeeld van leelijke shirts demonstreerden de adspirantjes van Blauw Wit, die men als ballenjongens langs de lijn kou liet vatten. De jongens schijnen er fel op te zijn. Men moet er ook wat voor over hebben om Adam te zien spelen!

Max Izaaks

Uruguay niet meer dat!

Van de prachtteams die de Olympische toernooien van 1924 en 1928 voor Uruguay wonnen, alsmede het wereldkampioenschap in 1930, is niet veel meer te bespeuren. Het Urugueesche voetbal maakt een zware crisis door! De beste spelers hebben het land verlaten om zich te vestigen in Italië, Argentinië of andere Zuid Amerikaansche landen en de jonge spelers zijn nog lang niet op de hoogte hunner voorgangers. Bovendien wordt er niet voldoende aandacht gegeven aan de oefening der nieuwe internationals, zoodat het niet te verwonderen viel, dat tegen een homogeen team zooals dat van Brazilië, al ontbraken er dan nog een paar van de beste krachten, nog werd verloren. Bij Uruguay waren alleen nog bekende namen zooals Nasazzi Mascheroni, Gestido, Cea en Castro in het elftal, doch hun aanwezigheid was niet voldoende om weerstand te bieden aan het uitstekend getrainde Braziliaansche team, dat met 2: 1 wist te winnen. En dat nog wel in Montevideo, de Urugueesche hoofdstad zelf!