366

TERUGBLIK OP 1931

DE PA ARDEN WERELD IN 1931. ZULLEN ONZE RUITERS TOCH NAAR LOS ANGELES GAAN ?

INDIEN WIJ een overzicht geven van al hetgeen in het afgeloopen jaar op paardensportgebied voorgevallen is, dan treft het in de eerste plaats, dat deze tak van sport weinig of niets van de slechte economische omstandigheden, die thans over de geheele wereld heerschen, heeft te lijden gehad. Over het algemeen is alles zijn gewonen gang gegaan, slechts in Duitschland heeft de nood der tijden zich doen gevoelen. De paardensport is niet uitsluitend een luxesport, integendeel, duizenden en nog eens duizenden verdienen er direct en indirect hun kost mede, en vooral in het 'buitenland wordt het paardenwezen van overheidswege ten zeerste aangemoedigd en gesteund. Een voorbeeld voor ons land, waar de paardensport door onze regeerders zeer stiefmoederlijk wordt behandeld en haar Zoovele beletselen in den weg worden gelegd.

in ons iana was net DeiangnjKsie in het afgeloopen jaar: de voorbereiding voor de a.s. Olympische Spelen, waarop onze ruiters hun prijzen van 1928 moeten verdedigen en.... hun successen hopenlijk zullen herhalen. Het is o.i. een eerezaak, dat onze Olympische ruiters ook in Amerika acte de présence geven, maar alles zal hier van de financiën afhangen. Het uitzenden van een équipe kost veel, zeer veel geld, en het staat te bezien, of men dit voor één enkele sport over heeft. Voor hetzelfde bedrag zal men immers ook enkele

vertegenwoordigers van verschillende takken van sport kunnen uitzenden. Het uitzenden van een équipe voor den Samengestelden Ruiterwedstrijd eischt langdurige en zorgvuldige training en een acclimatiseering te Los Angeles van minstens een maand. Dat zal dus geld kosten! De leiders in de paardensport zullen er in ieder geval goed aan doen in gedachten te houden, dat het beter is heelemaal niet te verschijnen, dan het „op een koopje" te moeten doen.

Wat ons dit jaar vooral neett getrotren, is de toenemende belangstelling voor de draf- en rensport. De groote publieke belangstelling geregeld op Duindigt is daar een bewijs van. Daartoe droeg bij de zich uitbreidende deelname aan de rennen. Het deed ons genoegen te zien, dat ook de heerrijders-rennen hier te lande levensvatbaarheid blijken te hebben. Wij vragen ons echter af: wanneer zullen de Hollandsche eigenaren en de Hollandsche banen nu eens het Hollandsche publiek vergasten op het uitsluitend rijden van Hollandsche heerrijders. Tot nu toe liet men daarvoor steeds buitenlandsche heerrijders overkomen. Men zal ons hierop natuurlijk onmiddellijk antwoorden: er zijn geen Hollandsche heerrijders. Die hebben wij echter wèl, maar zij hebben natuurlijk niet die routine als de door en door geroutineerde Belgen. Die routine komt echter al rijdende en daarmede ook de animo bij anderen. Tegenover de Belgen zullen de Hollanders echter nog een figuur slaan en

DOOR

LUIT. B. J. MOMMA

daarom moeten niet deze, doch slechts Hollandsche heerrijders worden uitgenoodigd. Dan valt het verschil niet zoo op en al spoedig zouden de Hollanders den toets der vergelijking met de buitenlanders kunnen doorstaan.

En dan nog het gewicht. Ook dit behoeft geen bezwaar uit te maken, wanneer men bij het uitschrijven der rennen slechts uitgaat van het min. gewicht van 65 K.G. en er verder den handicap-regel wordt toegepast, eti men niet — zooals dat nu is geschied — door toepassing van allerlei ontheffingen in een heerrijdersren tot een gewicht van 58 K.G. komt. Dat is absurd. Een gewicht van 65 K.G. als minimum en verder opklimmend is de eenig juiste panc van zaken.

De K.M.S.V. heeft in 1931 weder zijn mooie wedstrijden gehad, waarbij een zeer spannende strijd is geleverd om de verschillende Korpsbekers. De School voor res. officieren der bereden artillerie te Ede kwam als overwinnaar te voorschijn, een overwinning, die ten volle verdiend is door het enthousiasme der officieren, verbonden aan deze inrichting, en in het bijzonder verdiend door haren energieken Commandant Keppel Hesselink. Deze heeft zich ook zeer verdienstelijk gemaakt voor de Landelijke Ruitersport, welke op zulk een schitterende wijze haar eerste lustrum vierde. De Ruiterdag in het Stadion en de Landelijke Estafette zullen niet spoedig vergeten worden.

De K.N.J.V. maakte een moeilijken

MEVR. TIEDEMANN-BOUMAN, TEN TIJDE DAT DE TENNISSTER NOG KEA BOUMAN WAS, KON BEHALVE GOED TENNISSEN, OOK VERDIENSTELIJK PAARDRIJDEN. ZOO JUIST BRACHTEN DE BLADEN HET BERICHT DAT MEVR. TIEDEMANN EEN ZOON HEEFT TER WERELD GEBRACHT.

RITMEESTER DE KRUYFF, EEN ONZER BESTE RUITERS, WIENS

PRESTATIES IN HET AFGELOOPEN JAAR SPECIAAL OP HET

„INTERNATIONALE REITTURNIER" TE BERLIJN NOG VERSCfl

IN HET GEHEUGEN LIGGEN.

! 5*

I "DÊ<1" I %]

\ Een ISel

1 ceerdestt »yn

\ voor ÏM,

} tevens *?v0

\ bereikf'hltc

\ en ditntsh

: rekeninê/; [ GeW°t: *n

[ neling K \M

l en ber&uM

\ overgestfdm

\ ietsrm*\>.

EnK^g = die het? F Ut \ zoeken fXM

\ eigenUP,,,^' ï Desfiï^ \ mogeliFlH

1 a?<$ \

■ tehard'tfut

■ hetnee^fsr,

i kmtA^y

j

I grootefl-

\ EenfSa

I ze^H'St

[ gaan "h v0"' leldstf/{>

\ UindïS

! het «< " p d

\ terecht'/ s>

: pr0W

\ De 4^ het WM \ besteWW^ : bij toe^W^

| dén l<K>t : deze

mede h h \ meeste'

tijd doof echte?^>

strijden

de steeds n, r belangste"6. ü gaven, «tt v

De P>FJL met de fM\

omvang * .f , r5l „; nog teV% C

volgend .7% het paa^1 te wensc"