324
D.H.C. heeft op zóó fraaie wijze in de eerste klasse gedebuteerd, dat ik de gelegenheid, dat de heeren in mijn onmiddellijke nabijheid in het veld kwamen, dankbaar heb aangegrepen om de Delftsche club eens in actie te zien. Hierbij kwam nog, dat ik nieuwsgierig was naar het spel van 't Gooi, dat onder leiding van den Oostenrijkschen trainer Löwenstein speelt en op diens advies vrijwel steeds speelt met de achterspelers in een zoover mogelijk vooruitgeschoven positie. Deze speelwijze heb ik reeds herhaaldelijk aanbevolen als een middel om zooveel mogelijk doelpunten te maken. Immers door dat opdringen der achterspelers kunnen de halfs vlak achter de voorhoede blijven, wordt deze linie derhalve beter gesteund en kan ze ook gemakkelijker doelpunten maken. Het feit, dat 't Gooi tot dusver in 9 wedstrijden slechts n doelpunten gemaakt heeft, wat het laagste aantal doelpunten is dit seizoen in de eerste klas over het geheele land door eenige eerste klasser in g wedstrijden, bijeen gebracht, maakt den indruk, dat deze theorie bij 't Gooi een volkomen mislukking is geworden.
Laat ik maar dadelijk verklaren, dat het spel van D.H.C. voor mij een teleurstelling was en dat, wat de bovenbedoelde theorie betreft, het weinig succes daarvan uitsluitend te wijten is aan het slecht schieten van de Hilversumsche aanvallers.
't Gooi speelt dat opdringend spel op de goede wijze. De achterspelers blijven niet te dicht naast elkaar, ze zijn bovendien snel genoeg om bij uitvallen van de tegenpartij nog te kunnen redden, wat in de eerste helft van den wedstrijd duidelijk werd bewezen. Bovendien deed de Hilversumsche middenlinie vaak verdienstelijk werk, vooral de spil Sterk viel op door zijn nuttig kopwerk, waardoor hij in het tweede gedeelte bovendien heel wat aanvallen van D.H.C. onderbrak vóórdat ze gevaarlijk konden worden. Maar zonder schutters komen geen doelpunten, welk systeem men ook speelt. Dat is nu eenmaal een gebrek, waarvoor geen kruid gewassen is. Hoewel 't Gooi vooral in het eerste gedeelte van den strijd een flink stuk sterker geweest is, leverde deze helft toch feitelijk slechts een enkel doelpunt op, dat met een
DE KEEPER KLEMVAST. een zonderling moment uit den wedstrijd
l tiOOI d.h.c. te hilversum gespeeld. (foto v.f.b.).
«
Gaat D.H.C een^
NEDERLAAGÜj
behoorlijk schot werd gemaakt. Het andere was een toevalspunt, door slecht wegwerken van den doelverdediger ontstaan. Toch heeft 't Gooi hoopjes kansen gehad, zelfs heel gemakkelijke kansen. Met een beetje behoorlijk schot, zou 't Gooi in het eerste kwartier al een paar doelpunten hebben kunnen maken. Zelfs toen in het tweede gedeelte de reservedoelman van D.H.C. onder de lat kwam, heeft 't Gooi niet meer kunnen doelpunten, hoewel er een aantal gelegenheden voor geweest zijn.
Men zal bij 't Gooi eens een inrichting moeten laten maken, zooals die bij de Arsenal, waarover ik verleden week het een en ander schreef. Een kwartier oefenen in zoo'n kooi, gedurende een paar dagen per week, beteekent een doelpunt per wedstrijd meer!
Het spel van 't Gooi was mij, voor zoover het eerste gedeelte betreft, een aangename verrassing. Het goede doelverdedigen van Cohen, die echter speciaal in het tweede gedeelte heeft geschitterd en het soliede verdedigen van Hassing en Spaans heeft het aan den aanval van D.H.C. veel lastiger gemaakt dan deze heeren wel wenschelijk bleken te vinden. De voorhoede van D.H.C. kon tegenover dat opdringen van de Gooische achterhoede maar niet het juiste tegenspel vinden. Tot overmaat van ramp moest een der aanvallers wegens een ongeval uitvallen, waardoor die linie nog meer verslapte. Men zette toen v. d. Bragt als middenvoor, wat inderdaad een krachtmaatregel bleek te zijn. Dit heerschap heeft blijkbaar geen begrip van wat wel en wat niet geoorloofd is. M.i. was de heer Breethoofd veel te lankmoedig tegenover dezen wildeman. Hij had hem gerust naar de kleedkamer kunnen zenden, dan zou hij tenminste hebben voorkomen, dat deze speler ten slotte het
slachtoffer ffU1.! buien, waaffl. \^ gedragen r» ; te « hier dat W*^ keert. v.d-^U^ die meewer.!n. ü slotte te " Jpei: kanten difl*SS hunne toe ^W'J heer Breetbfe^ voorkomen ii, ^ wat strenge'f> <j wel bij elke 3 e ^ willige hoflos,? hazenvangefl f t0f ballers kart 1 fluiten. fap fl Al dat i% Wm" tweede hel '|te onaangenamer, i spelers we»( •tit^ worden, W^, H>as' lijk niet vef^ \^ gename kalfvel "
; D-H-Cv>
linies een 11 uat : Was dat rtt' Had strijden sle,c % n en dat in dj punten had < de io? Waadde j waarmede
DAMES- EN HEEREN^lN
NAAR MAAT . EERSTE KLAS WERK - PRl^
2eHELMERSSTP^
AMSTERDAM - TELELJ A