313
BEZOEK B»3 AIR
Op
SENAL
l!Ililll[iniillllliIlllinilII![llillllllEIMII[ll[!ll!IIIIIIMII]ll]IIIINI[l
mm door ii
c.j. groothoff
Waar Engeland's kampioenen spelen Muitenlandsche journalisten over Adam Waardoor Oostenrijk verloor
Londen, 9 December.
Geweldige tribunes.
Donderdagmorgen heb ik de inrichting van de Arsenal, de training en andere merkwaardige dingen van deze groote Londensche beroepsclub bewonderd, waarbij C h a p m a n, de manager van de Arsenal, een prettig gastheer toonde te zijn.
Met trots heeft hij het geheele gezelschap — eenige journalisten en officials uit alle deelen van Europa — de geheele terrein-inrichting van de Arsenal laten zien. Vooral de nieuwe tribune is schitterend. Zaterdag a.s. zal die officieel worden ingewijd. Men moet deze pracht gezien hebben om een denkbeeld van de schitterende inrichting van de Arsenal te krijgen. Men heeft van deze geweldige tribune, die boven de siaantribune langs een der lange zijden van het veld is gebouwd, een schitterend gezicht over het veld, al zit men dan ook hoog boven het terrein verheven. Onder deze tribune heeft men 20.000 overdekte staanplaatsen! Alles is tot in de kleinste bijzonderheden prachtig afgewerkt. Óp verschillende trappen liggen dikke guttapercha loopers; er is in de gangen centrale verwarming. Er zijn weelderig ingerichte ontvangkamers. In één woord: het is af. Hoeveel dat alles wel gekost heeft, weet ik niet, doch C h a p m a n vertelde, dat de tribunes voor £ 200000.voor brand zijn verzekerd!
De hoeken niet noodig.
De kleedkamers, bad-inrichtingen, Zaal voor de doktoren, voor massage enz. enz. alles is up to date. Alleen het veld is minder goed. Men was bezig het wat op te knappen. Er werd met een macht hooivorken door een leger arbeiders gaten geprikt om het vocht te laten zakken, waarna alles met een dikke laag zand werd bedekt. Het zand werd er met groote bezems gelijk overgeveegd. Alleen in de hoeken was nog gras te zien, doch dat was van geen beteekenis, daar Chapman aan z'n spelers nu eenmaal heeft verboden bij een wedstrijd de hoeken van het speelterrein anders dan voor het nemen van een hoekschop, te betreden. De rest Van het veld is een groote, goed ingerolde grasvlakte. Achter het speelterrein is een klein oefenterrein van roode aarde, waarbij zich verder bevindt een terrein waarop men Carontennis speelt, echter met dien verstande, dat de bal een gewone voetbal
is en dat het racket vervangen wordt door het hoofd der spelers! Een soort voetbal-Carontennis dus, waardoor de spelers geweldig „handig" met hun hoofd worden.
Verder is er een inrichting om zuiver te leeren schieten, waarin B a s t i n en Hulme op verzoek van Chapman eenigen tijd een demonstratie gaven. De bal kwam in alle richtingen van een ongelijken muur terugspringen en werd dan weer terug geschoten.
Du choc des opinions....
Ik had hier voor nog gelegenheid met heel wat continentale collega's uit Duitschland, Oostenrijk en Tsjecho Slowakije te praten. Ze waren ook bij den wedstrijd Duitschland—Nederland geweest en vol lof over het spel van Adam, die de allergrootste bewondering had opgewekt. Met een speler als Adam in de Oostenrijksche voorhoede, zou Engeland geen kans gehad hebben, meende men. Velen stelden hem, wat balcontröle betreft, boven Jack.
Merkwaardig was het b.v. wat de bekende Praagsche journalist O 11 o Schimetschek over Adam zeide. Hij beweerde, dat Adam met alle theoretische grondslagen van het spel spot; dat hij steeds het verkeerde doet en dat hij juist daardoor voor zijn tegenstander onbegrijpelijk is. Daarin Zat volgens hem het groote geheim van het succes van onze rechtsbinnen.
Er zit inderdaad in deze opmerking veel waars. Algemeen was men van meening, dat Nederland tegen Duitschland schitterend had gespeeld en dat Duitschland daarentegen door vast
w.o. „DE CORINTHIAN"
te houden aan een verouderde tactiek, vrijwel niets had kunnen uitvoeren.
Engeland's reputatie was Oostenrijk te machtig!
Wat den wedstrijd van Oostenrijk betreft, was men het volkomen met mij eens, dat Oostenrijk den wedstrijd verloren heeft in de eerste minuten van den strijd.De ploeg was toen zenuwachtig en eerst toen men eenigen tijd aan den gang was, en de spelers voelden, dat zij in staat waren te winnen, kreeg men het zelfvertrouwen terug en speelde Oostenrijk verder prachtig. Eerst thans hoorde ik echter wat eigenlijk de oorzaak van deze zenuwachtigheid was. Het is een fout in de voorbereiding, waarbij M e i s 1, hoe groot zijn capaciteiten ook zijn, een fout heeft gemaakt. Hij heeft zijn spelers er steeds opgewezen, dat de Engelsche ploeg geweldig sterk was; hij voerde ze mee naar een leaguewedstrijd, waar de Oostenrijkers een grooten indruk van het spel der Engelsche profs kregen, doch waarbij ze ook de overtuiging opdeden, dat ze tegen zulk spel geen kans hadden.
In deze stemming traden ze in het veld. Geen elftal, dat in vol vertrouwen tusschen de lijnen trok in de overtuiging van eigen kracht, doch een ploeg, die het veld betrad met het spookbeeld van een onafwendbare zware nederlaag voor zich!
Eerst toen de spelers ontdekt hadden, dat de Engelsche verdedigers even goed te passeeren waren als de tegenstanders, waarvan Oostenrijk tot dusver had gewonnen, kwam het zelfvertrouwen terug. Doch toen was de wedstrijd reeds verloren!
Ais een bewijs hiervan wees Dr. Willy Meisl, een broer van den grooten Hugo Meisl, mij op het spel van S i n d e 1 a r. Die drijft in Oostenrijk door alles heen, om zelfs, al heeft hij een open goal voor zich, den bal ten slotte ook in het net te drijven. S i n d e 1 a r kreeg in het begin van den strijd tweemaal den bal vlak op den rand van het strafschopgebied vrij. In Oostenrijk zou hij bliksemsnel hebben doorgeloopen en het leder ook langs den doelman hebben gewerkt. Nu echter schoot hij onmiddellijk, vreezende dat de Engelsche backs hem anders te snel zouden zijn!
OP HET AMSTERDAMSCHE PARKSCHOUWBURG-TERREIN SPEELDEN BLAUW-WIT EN