2j6

m^Me^e^d^^^cn^ts w.o. „DE CORINTHIAN"

baelt- jFe//]1 s|e€/^fe weésiinïjd fe Koog aao cle Z<ai<dm

De eerste overwinning van Xerxes op vreemd terrein.

De wedstrijd te Koog aan de Zaan tusschen K.F.C. en Xerxes heeft mij niet bepaald een grooten indruk gegeven van het spel van deze twee ploegen. Xerxes was het minst slecht. Ze had het geluk, dat Lagendaal, tusschen tal van zwakke momenten door, twee doelpunten maakte waarmede de wedstrijd in het voordeel van Xerxes werd beslist.

Het spel in de eerste helft van den strijd stond al op een zeer laag peil. Aan den eenen kant een elftal, dat zooveel mogelijk het spel open hield, doch dat den schutter miste om de aanvallen af te werken en aan den anderen kant een ploeg, die door veel te peuterig voetbal de niet al te sterke verdediging van K.F.C. telkens in staat stelde in te grijpen. Merkwaardig was het b.v. hoe Lagendaal keer op keer trachtte geheel alleen door de achterhoede van K.F.C. te komen. Dat mislukte natuurlijk vrij regelmatig. Van eenig openhouden van het spel was geen sprake. De Jong op den rechtervleugel werd slechts bij groote uitzondering in het spel betrokken.

Van de halfs — Verploegen, Ramaker en C. v. d. Broek — kreeg men vrijwel voortdurend hetzelfde gepeuter te zien. Zeker, de bal werd af en tce goed afgenomen of handig doorgespeeld, doch geen enkele maal zag men een der halfs het spel door een flinken trap naar den anderen vleugel verplaatsen, waardoor het verrassende element in het Rotterdamsche spel volkomen ontbrak en een middelmatige achterhoede als die van K.F.C. zich vrijwel voortdurend staande kon houden. De beide Rotterdamsche achterspelers, Frenk en Steenbergen, vormden in het eerste gedeelte van den strijd wel het sterkste gedeelte van de ploeg. Die ruimden tenminste op en zetten met verre trappen dadelijk de voorhoede in actie.

Bij K.F.C. viel in dit gedeelte van den strijd het goede spel van den linksbuiten Kruiver bijzonder op. Hij vond in Steenbergen echter een lastig tegenstander, waarop hij meermalen strandde.

De Koogsche doelverdediger, Veen, maakte in deze periode een niet al te zekeren indruk. Bovendien was het zich telkens op beide knieën laten vallen om den bal te stoppen een fout, waar door Xerxes geen voldoende gebruik van werd gemaakt. Gezegd moet worden, dat de achterspeler Mol dat ook niet gemakkelijk maakte.

„u.tXm."|

AUTOVERHUURINRICHTING '■ BUSSUM - Parallelweg 15 j

Telefoon 335

SPECIAAL ADRES VOOR TROUWRIJDENI Hoofdkantoor UTRECHT, Ridderschapstraat 6-8-10. Filiaal HILVERSUM,

Stationstraat 20.

Met i-o voor Xerxes — een kalm door de Goede na een pass van Lagendaal gemaakt doelpunt — werd van doel verwisseld.

In het tweede gedeelte is er door beide ploegen beter gespeeld, al was ten slotte deze helft toch aantrekkelijker door de spanning dan door het goede spel.

Lagendaal maakte met het hoofd een tweede punt, wat eigenlijk wel wat al te groote belooning was voor de onbenullige wijze, waarop hij z'n hoofd onder den bal zette. Het leder ging vrijwel recht de hoogte in en het was alleen doordat de doelman te ver was uitgeloopen, dat het leder, dat vlak voor het doel neerkwam, in het net kon springen. Het was overigens een schoolvoorbeeld hoe men niet moet koppen. Het doelpunt gaf echter aan Xerxes het noodige zelfvertrouwen. Er werd nu krachtiger aangepakt; zeker was het toevallig, dat juist in deze periode K.F.C. een tegenpunt maakte met een van korten afstand zuiver door Visscher ingeschoten bal. Met den stand 1-2 had K.F.C, gelet op de bekende en langzamerhand traditioneel geworden inzinking in het tweede gedeelte bij de Rotterdammers, nog wel een kans. Thans werd door een der officials van Xerxes aan den kant, opdracht gegeven de opstelling te veranderen. Lagendaal, die als aanvoerder optrad, had blijkbaar nog niet ontdekt, dat de Jong ook meespeelde en daar deze speler nog maar steeds veel te weinig te doen kreeg, was het goed gezien, hem met van Welle van plaats te laten verwisselen, zoodat hij rechtsbinnen kwam te staan. Het bleek dat de Jong een echte „Arsenalopvatting" had van de taak van den binnenspeler, want in plaats van op het doel te gaan schieten, waarvoor men hem blijkbaar in het midden haalde, ging hij als vierde middenspeler werken. Gezegd moet worden, dat hij als zoodanig nuttig werk heeft gedaan en dat hij daarbij ook het aanvallen niet geheel verzuimde. Hij vergat bovendien zijn oude plaats niet. Van Welle kreeg tenminste hierna heel wat te doen, waarbij deze speler zich van zijn verdienstelijksten kant liet zien. Hij was snel en zette goed voor. In het verdere verloop van den strijd hebben aan beide kanten de achterspelers zich wel onderscheiden. Ze kregen het meeste te doen en kwamen vermoedelijk juist daardoor steeds beter op dreef. De dru1 van K.F.C. was af en toe wel groot, doch men kreeg niet den indruk, dat K.F.C. den strijd nog zou kunnen winnen. Daartoe trad de Rotterd. achterhoede te resoluut op.

Lagendaal maakte ten slotte een derde doelpunt; alweer een geheel individueele poging, waarbij hij al vallende den bal langs de achterspelers wist te krijgen. Hij wist het leder te behouden; toen hij er mede vlak voor Veen stond, trapte hij den bal ook in het net. Maar ondanks dien 3-1 voorsprong was men bij Xerxes toch nog lang niet gerust. Men had reeds zoo dikwijls een voorsprong in de laatste minuten verloren zien gaan, dat men zich nog maar geen illussies maakte. Vooral voor hoekschoppen had men bij Xerxes grooten angst, daar-

dat er juist in het laatste kwartier zooveel hoekschoppen kwamen. Xerxes wist echter ditmaal tot het einde toe vol te houden en daarmede haar eerste overwinning op vreemden grond te behalen.

Uit het bovenstaande zal het wel duidelijk zijn, dat het elftal van de blauwwitten mij niet bepaald is meegevallen. Natuurlijk werd de afwezigheid van v.d. Broek op de spilplaats zeer gevoeld, al heeft Ramakers hem niet onverdienstelijk vervangen.

Het komt mij voor, dat de speelwijze van het elftal verkeerd is. De ploeg is veel te veel op Lagendaal ingesteld. De halfs geven vrijwel eiken bal angstvallig naar het midden en daar de tegenstanders dat ook wel weten, kreeg men steeds te veel spelers in de buurt van Lagendaal, waardoor hij weinig goeds kon doen. Xerxes heeft in de Jong, van Welle en Westbroek drie goede, snelle vleugelspelers, die echter alle drie de verderfelijke neiging hebben veel te veel den hoek van het veld op te zoeken. Heeft men die fout verbeterd, dan zal men door het meer betrekken van de vleugels in den aanval, de taak van Lagendaal zeer kunnen vergemakkelijken. Deze krijgt nu op veel te grooten afstand van het doel den bal reeds toegespeeld, waardoor hij te veel lastig werk moet verrichten. Krijgt hij den bal eerst in de buurt van het strafschopgebied, dan kan hij zich uitsluitend wijden aan het afwerken van den aanval. Hij wordt nu te veel in het opbouwen van den aanval betrokken. En dan zal men aan het meerendeel der spelers moeten leeren den bal onmiddellijk weg te werken. De backs doen dat vrij goed, doch de halfs stoppen den bal, geven hem nog een klein tikje en trappen dan weg. Juist dat kleine tikje is verderfelijk. Dat geeft den tegenstander tijd om aan te vallen.

Bij K.F.C. werd Mol in den aanval wel gemist. Het opzetten van de aanvallen was beter dan bij Xerxes, doch het afwerken was zwak. Het goede schot ontbrak. Wel heeft Wasserval het vrij druk gehad doch over het algemeen waren het schoten, die te veel op den doelman waren gericht. De middenlinie was middelmatig, de achterhoede vrij goed. Zooals reeds gezegd, leek de doelverdediger wel wat onzeker. Het geheel was stellig de minste wedstrijd, dien ik in dit seizoen heb bijgewoond, al maakte het spannende slot, dat men helaas door het vallen van de duisternis slechts moeilijk kon volgen, veel goed. Het was op dezen donkeren middag Zeker ongewenscht om eerst om half drie te beginnen. De scheidsrechter zou goed gedaan hebben de pauze tot 5 minuten te beperken, want bij het begin van de tweede helft begon het reeds te schemeren. De leiding van den heer Vreeken was niet kwaad, alleen floot hij herhaaldelijk te laat.

De belangstelling van het publiek viel niet mee, hoewel het toch voor K.F.C. een belangrijke wedstrijd was.

C. J. GROOTHOFF.

OOSTER GARAGE

UTRECHT

Tel. 15517 — Nieuw Wagenpark j Luxe Auto Verhuur Inrichting | 15 ct. per K.M. — Stadsrit II.—