i87

w.o.

,DE CORINTHIAN"

mlnternaiionaleVoetbalwereld

DE WERELDKAMPIOENSCHAPPEN

Beswaren bij' dé Organisatie

ROME

Verleden week hebben we reeds het een en ander omtrent de regeling der wereldkampioenschappen in 1034 medegedeeld. Italiaansche bladen brengen thans nog eenige nadere bijzonderheden, die we als aanvulling hier laten volgen.

Alleen de 16 ploegen, die door de voorwedstrijden zijn aangewezen, zullen in Italië komen spelen. Men rekent er op dat tournooi in 11 dagen af te werken, waarbij alleen op Donderdag en Zondag zal worden gespeeld. De eerste ronde wordt op een Donderdag gespeeld en wel in 8 verschillende Italiaansche steden. Men heeft hiervoor reeds aangewezen Florence, Genua, Milaan, Napels Triest, Padua, Turijn en Rome. De 4 - spelen van de volgende ronde zullen plaats vinden te Napels, Rome, Bologna en Turijn. De demifinales zullen gespeeld worden te Milaan en Napels en de eindwedstrijd te Rome.

Deze plannen moeten natuurlijk eerst door de F.I.F.A. goedgekeurd worden. Het is te hopen, dat men daarbij op de groote bezwaren, aan dit systeem verbonden, zal letten. Het grootste bezwaar is wel, dat van de groote afstanden. Van Milaan naar Rome is reeds 15 uur sporen, de andere afstanden zijn naar verhouding. Een ploeg, die in de eerste ronde te Milaan gespeeld heeft, kan b.v. in de tweede ronde te Rome, in de derde te Genua en in den

eindstrijd te Rome moeten spelen. Deze ploeg moet hiervoor eenige dagen en nachten in den trein doorbrengen. Een andere ploeg kan het met de vaststelling veeï gelukkiger treffen, b.v. Genua, Milaan, Florence, Rome. Het wordt dan geen kampioenschap in het voetballen doch een in het reizen. Het zou mogelijk zijn, de wedstrijden in de eerste ronde in de genoemde steden te houden, doch dan moesten ook de acht nog overblijvende ploegen naar een nader aan te wijzen stad gaan, waar de verdere wedstrijden zouden worden gespeeld. De kansen zijn dan voor alle ploegen gelijk. Of Rome wel de aangewezen plaats is voor een dergelijk beangrijk tournooi, zal ook nog wel eens nader bekeken dienen te worden. Het klimaat zou daar wel eens grooter invl oed kunnen uitoefenen dan wenschelijk is. Dat heeft men bij de wereldkampioenschappen wielrennen ondervonden.

Daar we mogen aannemen, dat Nederland aan deze wedstrijden zal deelnemen en onze ploeg het vermoedelijk wel zoover zal kunnen brengen, dat ze tot de 16 uitverkoren ploegen behoort, is het ook voor Nederland van groot belang, dat men alle voor- en nadeelen van het Italiaansche voorstel vooraf nauwkeurig overweegt.

Internationale Vechtpartijen

De sfeer bij de meeste interlandwedstrijden is sedert den oorlog wel veranderd. Er zijn er natuurlijk, die een uitzondering maken, doch over het algemeen zijn de onderlinge verhoudingen niet steeds aangenaam. De kwestie tusschen Italië en Tsjecho Slowakije is daarvan het bewijs.

Over dat geschil heb ik destijds in dit

blad reeds geschreven. De Italiaansche en de Tsjechische voetbalbond hebben zich veel moeite gegeven om het karretje weer in het rechte spoor te brengen, wat aanvankelijk gelukt scheen te zijn. Doch nu hebben enkele kortzichtige en al te heethoofdige journalisten weer roet in het eten gegooid. Men schreet te Praas;, dat de Italianen de Tsjechen doodelijk hadden beleedigd. De Italianen bleven het antwoord niet schuldig en de strijd was weer opnieuw ontbrand.. Het is nu zoo goed ah zeker dat de wedstrijd Tsjecho Slowakije—Italië, de laatste wedstrijd voor den Europeeschen beker, op a.s. Zondag niet zal doorgaan. Te Praag heeft men zich om niets zoo opgewonden, dat Slavia voorstelde om Hugo Meisl, secretaris van het Comité, dat de wedstrijden regelt, van de lijst van eereleden van die vereeniging te schrappen, omdat hij getracht heeft de partijen tot elkaar te brengen. Natuurlijk heeft Hugo het besluit van Slavia niet afgewacht, doch reeds den volgenden dag telegrafisch voor het eerelidmaatschap bedankt. Dat zijn allemaal kwesties, die aan het internationaal voetbal geen goed doen.

Onzinnig gedoe!

een onzinnig gedoe, doch de clubbe¬

sturen Zitten rustig op ae inuuiie deze verwarring gade te slaan, zonder in te grijpen. Tot zoover deze criticus.

Uit zijn opmerking blijkt duidelijk, dat er ook in Engeland nog voetbalcritici zijn, die niet beseffen, dat de verandering der spelregels, speciaal van den buitenspelregel, ook een verandering van het geheele spel tengevolge moet hebben. Het is inderdaad een onzinnig gedoe, dat 21 spelers op één helft van het veld spelen, doch daarvoor zijn niet aansprakelijk de spelers, doch de autoriteiten, die den buitenspelregel hebben gewijzigd. Door die wijziging werd het mogelijk, dat de voorhoedespelers zich vlak bij het vijandelijke doel zouden kunnen opstellen, indien de backs niet opdrongen. Men stelle zich eens de taak van den half back voor, als hij zijn zich vlak voor het vijandelijke doel bevindende voorhoede moet steunen en onmiddellijk daarna geroepen is zijn vlak voor eigen doel zijnde achterhoede te hulp te komen! ,.

Half backs zouden het uithoudingsvermogen van een Nurmi en de snelheid van een Tolan noodig hebben om zoo'n taak te volbrengen. En daar men deze eigenschappen niet in een man vereenigd vindt, moet men wel Z'n toevlucht nemen tot het moderne hulpmiddel: het opdringen van de achterspelers, waardoor het arbeidsveld van de halfs zoo klein mogelijk

«7rvrHr o-pmaakf.

De ouden van dagen, die zich niet met het moderne spel kunnen vereenigen, moesten toch wat meer waardeering hebben voor de wijze, waarop de voetballers zich in betrekkelijk korten tijd aan de — door hen niet gewenschte — gewijzigde omstandigheden hebben aangepast. Ze kunnen het, met ons, betreuren, dat het spel daardoor minder belangwekkend is geworden, maar ze zullen toch dienen te erkennen, dat niet de spelers, doch de voetbalautoriteiten, die de spelregels veranderden om wat meer sensatie m het spel te brengen, de oorzaak van dien achteruitgang zijn. GROOTHOFF.

Wij lezen in de Daily Telegraph een critiek op het moderne voetbal door een der lezers van dat blad uitgeoefend. Daarin wordt onder meer gezegd, dat de schrijver, die gedurende meer dan dertig jaar voetbal in alle deelen van Engeland heeft gevolgd, er van overtuigd is, dat voetbal stellig achteruit gaat. Wij zien, aldus schrijft hij, voorwaarts in de middenlinie, soms zelfs wel tusschen de backs; we zien backs tot in de vijandelijke helft opdringen en doelverdedigers uitloopen om het werk van de backs te doen. Keer op keer zag ik dat beide elftallen — met uitzondering van één doelverdediger — in één helft van het veld in actie waren;

I C. J. Groothoffs laatste limterlaimémedstrilé

: Wii hebben de vorige week uit het Belgische Svortleven iets overgenomen over

\ de match België-Fr ankrijk in 1919, die de laatste interlandwedstrijd van dhr.

: Groothoff zou geweest zijn. „Dit nu is onjuist," schrijft ons dhr. Groothoff. „m

\ leidde den wedstrijd België—Frankrijk geheel onvoorbereid; in drie of vier jaar

\ was ik niet als scheidsrechter opgetreden.De wedstrijd werd op een. zeer zwaar terrein

= gespeeld. Ik behoef U dus niet te vertellen, dat ik mij geducht moest inspannen.

\ Des avonds was ik zoo stijf, dat de portier van mijn hotel me moest helpen om in de

* ... -r-> 1 , 1 1 Li J„ mmvtiii rlinrl rt n Q rh fMlltOTi fint IK TlOP

■ lift te stappen J ue weasirija nua me euuei ue s*»~~.~~.„ ----- = :

: best mee kon, zoodat ik daarna weer tot de oude liefde ben teruggekeerd. Ik heb dan ; I ook in 1920 nog een interlandwedstrijd geleid en wel die op 9 November 1920 te j I Boedapest tusschen Hongarije en Oostenrijk, een wedstrijd die, ook door net jeu, I dat de Oostenrijkers dezen wedstrijd wonnen, een der lastigste internationale wed- j I strijden was, die ik ooit heb geleid. De verhouding tusschen de spelers onderling, ja ; I de eeheele sfeer van dezen wedstrijd was zoo onaangenaam, dat men het leiden ; 1 van zoo'n wedstrijd niet meer als een genoegen kon beschouwen. Welk een verscnu ; "■■ met de prettige wedstrijden van de periode vóór den oorlog. . :

i Ik kreeg later nog een uitnoodiging voor het leiden vaneen internatlonalen wea- j : strijd, doch ik heb daarvoor bedankt en in 1922 heb ik ook mijn laatsten wedstrijd , \ voor den K.N.V.B. gefloten." \

\ MiDDENHAV^ 70 " Te!rf' 2" ^ 364 " P°5tb°X 81 IJMU,DEN