137
4 E AlMl IPIIOIEN EN
^islnersum /La/ra fee/reef©//» ziifiinii
n &ee* 80eden
ugeWdde lmks-
sweldvatl den aanval. niisS1" geweest zijn, 1 He meer in actie
lad> is t ,
1 v*ev!echnisch iets in C!enoord- Men Puntjes, die eler!:yen°ord regelen L^igens bele Za'tfitoch over een :ont(.s°PPen en trapZe :-Stdriftig en snel n Jf sPelende als igstC:^0or elk alftal 1 lfïPMtt, ajn, al ■g, C te8en minder allett wel eens een iedef" sPelen. Dijk: ee;WDaar doelverlie 'l,^! van het aalf^an den doel:ft, niet kent. g An?11'dat Boekpdifedig toonde, helfe ri. ,m °Pgeval-
'afl napH hl' weer me' i8do?n, zoodra
er W8elaten. Die is 'na]eu«t, De bal 1 d(ik,g0old worden itettiir,Van den doel-
^vierVoor d«e eeft)en r.Passen met hatJh A,ls de doelde^s '°s laat, waarind' v °ng.eveer een
to' uwd als vast-
n d'
K-SteUig de beste
n gaande midtd foedPVatting van adCedpWerk. Alleen lge* eens wat on-
a3f»dd^ linksbuiten ;w*j0 "et hem niet '^dd^ed was ,t.> eedht) echter we'iad u
Boerst'1 >et 2°° eldoodil k het «pel
. c')oventfrdamsche ïls 'k wal aande wel t h& de '' VOor 2i>n ie%ten k e slechts
;ld>WaPSs°ee8en vo1" » % toe' n' Vooral iet, °Ver flet Z.fFeye" meer in
;geS', dat borden istl bleef Van Heel 1&l mval h .Wat een ï't wed'teekende. d g'ld met
Barendrecht werden gemaakt. Het eerste kwam in de openingshelft en wel uit een voorzet van v. Heyzen, waaruit de bal door den Rotterdamschen middenvoor in den hoek van het net werd gekopt. Het tweede doelpunt kwam na de pauze. De bal werd, na goed samenspel op den rechtervleugel, voor doel geplaatst. Barendregt en doelverdediger Dijkstra liepen gelijk op den bal in. Blijkbaar was Barendrecht iets eerder bij het leder. De bal sprong tenminste plotseling in het doel, wat zoo snel in zijn werk ging, dat we den bal eerst zagen, toen hij al in het net lag.
Het slotgedeelte van den wedstrijd werd in hagel en regenbuien gespeeld. In vroeger jaren zou een scheidsrechter, die onder deze omstandigheden zou hebben laten doorspelen, zich de verontwaardiging van spelers en publiek op den hals gehaald hebben. Men zou geschreven hebben, dat het spotten met de gezondheid der spelers was, dat dit niet meer als' amateurswerk beschouwd kon worden, enz. enz. Nu werd er rustig verder gespeeld. Niemand maakte eenige aanmerking. Men aanvaardde de abnormale weersomstanigheden als een factor in het spel, waarmede men rekening moest houden. Wat zijn op dit punt de toestanden toch veranderd!
C. J. Groothoff.
Rood^Wmt e/ra CuroeimWiit §p@Ien gelyk
Toen wij verleden week schreven, dat de wedstrijd Blauw-Wit—Z.F.C. zoo weinig belangwekkend was, hoorden wij van insiders de opmerking, dat wij ons daarbij wel wat te veel hadden laten beïnvloeden door het trieste weer. Dat wilde er echter bij ons niet in, en de afgeloopen Zondag heeft ons gelijk gegeven. Want bij Ajax—Hilversum was het weer nog een tikje ellendiger en toch vonden velen deze match niet zoo vervelend.
Niet dat we hiermede willen zeggen, dat het vertoonde spel op zoo'n hoog peil staat, integendeel, het was een teleurstellende strijd, maar Ajax speelt intellectueeler en aantrekkelijker voetbal dan een club als Blauw Wit. Er was soms verrassend mooi spel te genieten, vooral voor de rust. Van Reenen bewees weer wat een uitstekend middenvoor hij is, terwijl ook Anderiesen beter was dan den vorigen keer dat wij hem zagen. Met de verdeeling van functies in de vocrhoede alleen had Ajax zich vergist. Men had Jurriaans eerst opgesteld op de linksbinnenplaats, waar hij als een kat in het bekende vreemde pakhuis ronddoolde. Na de rust speelde hij weer rechtsbinnen, maar de zaak klopte pas toen Wim Volkers binnen ging spelen en Jurriaans buiten. Alleen Mulders was gedurende de volle anderhalf uur goed.
Niet onvermeld mag blijven, dat de laatste verwisseling geschiedde op advies van Reijnolds, waarbij we herinneren aan de nog niet zoo oude bepaling, dat het geven van aanwijzingen gedurende den wedstrijd verboden is! Zul je het nooit weer doen, Reijnolds ?
De keeper die Ajax deze week voor
het eerst in doel had, zullen wij waarschijnlijk wel niet meer terug zien. Of het kwam door Bühnenfieber of door wat anders doet niet ter zake, maar Happel bracht er niets van terecht. Hij zal eerst nog heel wat moeten leeren, wil hij waardig zijn om bij Ajax' eerste onder de lat te staan. Hoe weinig betrouwbaar hij was, blijkt wel uit het feit, dat Diepenbeek niet op hem durfde terug spelen, maar wanneer dat noodig was, den bal liever uittrapte, hetgeen hij ook niet voor zijn plezier gedaan zal hebben.
Diepenbeek zelf heeft overigens weer een uitstekende partij gespeeld achter en menigmaal in een benauwd moment redding gebracht. Van Os maakte geen grooten indruk.
Hij was het ook die tegen het einde Huizinga, den lange spil en aanvoerder van Hilversum, niet meer kon houden, en daardoor de indirecte oorzaak van den gelijkmaker was. Welk doelpunt op zich zelf overigens met een schitterend schot gemaakt werd.
Bij Hilversum waren tamelijk goed de rechtsbinnen Kramps, de keeper Meinders, de rechtshalf Van Gelder, en de linkshalf v. d. Hooff, terwijl trouwens de halflinie als geheel niet onverdienstelijk werkte.
Merkwaardig is het overigens, dat Ajax vaak voor de rust heel anders, speelt dan er na. Ditmaal bijvoorbeeld waren de groene strepen in de tweede helft vaak sterker dan de roodgestreepten. Hetgeen misschien eenigszins verklaard wordt door het feit, dat de Gooiers toen wind en regen mee hadden. En regen, want het goot helsch gedurende het grootste deel van de match.
Wij vermeten ons niet gaarne critiek te leveren op het beleid van den scheidsrechter, ook al niet omdat men van de tribune af de beslissingen van den ar-
(Zie vervolg pag. 144).
balletscène uit de opera sparta—xerxes in den sparta-schouwburg op spangen
(foto v.f.b.).