I
CWTHIAN"
of ■««■.en. de demislagwnn Mevr> ph^
zoüitkomen. Helaas geemcht door, zoodat ik ^'ging in het
'*f&,Dat heeft watshoudens te Roting'facht, daar men i «V31 jan Donderdag llmg de krant at t|
e t^es Waren er ee n 'qor,estaan> doch de
netsat er gemopperd ■gr»
s at> wel een gunstige Ze ^pnwoordigsters. t L4oo m. vrijen :s Al.Mevr- Phüipsen i- ft Zich in den [aatSöetden werden in veedMevr> phüi
eriK-che recordhouder i^rsloot achter nscJKn,ght> Wdnig
>n 8; uat geen van de
:br ïW'?31^ van het :» <fh'jd Uit te komen :We bladen de medeMe ;h-Üpsen-Braun aS ien ° m' fug^ag,
wf, nLe,r.toen, dat de
jj=t nUlPsen zoo ^ vefder niet njd«°u kunnen deel-
• mÏ5? 011 gewonnen erjföe Miss Holm ral'^ealing op de BH Davies W goedig kwam ler^ v,-at de toestand iiWtVri) ernstig was, edefiaan d* Spelen
iatXn!ïen geweldige
Stfi'd over ■ t i ASon had men A-rn V«*slöot trok i"dmede ook terug er.
^^S*afetieploeg. ag ^rder hêtlwêêdc ize te boeken. De
estafetteploeg slaagde er in op de vier maal 100 m. beslag te leggen op de tweede plaats. De ploeg was door het uitvallen van Mevr. Philipsen natuurlijk verzwakt.
De ploeg bestond nu uit de dames Vierdag, Oversloot, Laddé en den Ouden. Op de laatste 100 meter kwamen Miss Madison en Willy den Ouden tegenover elkaar als No. i en 2. De andere ploegen waren ver achter. Maar toen Willy aan de laatste 100 meter begon, was er reeds geen kans meer op een Nederlandsche overwinning. Amerika won in 4 min. 38 sec, wat een nieuw Olympisch record was. Onze ploeg was tweede in een tijd, nog iets beneden het oude Olympische record. Engeland, Canada en Japan volgden. Dit is dus een prachtig succes voor onze dames, die hiermede den tweeden tweeden prijs voor Nedeiland wisten te veroveren.
De eindstrijd over 100 meter rugslag voor heeren is een overweldigend succes geworden voor Japan. Het waren de heeren Kiokawa, Irye en Kawatsoe, die aan de andere zwemmers een lesje gaven. De twee Amerikaansche deelnemers aan. den eindstrijd waren No. 4 en 6, de Duitscher Kuppers was No. 5.
Hongarij e wat e r p oio -kampioen.
Op dezen dag is ook de beslissing van het waterpolo gevallen. Hieraan was deelgenomen door Hongarije, Duitschland, Amerika, Japan en Brazilië. De Brazilianen hebben daarbij echter voor een onaangenamen wanklank gezorgd door na afloop van den wedstrijd tegen Duitschland den scheidsrechter te lijf te gaan. Men heeft onmiddellijk de Brazilianen van verdere deelneming aan het tournooi uitgesloten en bovendien de belhamels van de ploeg voor geruimen tijd geschorst. Zooals te verwachten was, wist Hongarije alle drie de wedstrijden te winnen, waardoor het kampioen werd. Duitschland verloor alleen van Hongarije, nog wel met de sprekende cijfers 2-6. Bovendien speelden ze tegen Amerika met 4-4 gelijk. Door een beter doelgemiddelde dan de Amerikanen komt Duitschland echter op de tweede en Amerika op de derde plaats. Japan is nog geen kracht op het gebied van waterpolo. Het maakte geen enkel doelpunt en zag 37 maal tegen zich scoren.
Japan weer troef.
Zaterdag was bij den eindstrijd over 200 meter schoolslag Japan weer troef. Tsoeroeta, die te Amsterdam op hetzelfde nummer het Olympisch kampioenschap had gewonnen, slaagde er in voor de tweede maal in successie beslag op den prijs in dit nummer te leggen. Merkwaardig is het, dat de Philippijn Ildefons, die te Amsterdam derde was, ook ditmaal op die plaats eindigde. Was te Amsterdam de Duitscher Rademacher tweede, nu werd die plaats ingenomen door den Japanner Koikke, die in een der voorwedstrijden het wereldrecord op 2 min. 44,9 gebracht had.
De 400 meter vrije slag voor dames had , nu Mevr. Philipsen-Braun niet van de partij was, voor Nederland alle belangstelling verloren. Madison wist thans te winnen, doch het verschil met haar landgenoote Kight was zóó gering, dat denzelfden tijd voor beiden werd genoteerd. De Zuid-Afrikaansche Mej. Maakal werd derde.
25
WILLIAM MAY GARLAND, PRESIDENT VAN HET ORGANISEERENDE COMITÉ VAN DE OLYMPISCHE SPELEN, WENSCHT DEN NEGER EDDIE TOLAN GELUK MET ZIJN KLINKENDE OVERWINNING OP DE IOO METER IN IO.3 SEC. LINKS RALPH METCALFE, DIE TWEEDE WERD EN ARTHUR JONATH, DE DUITSCHE SPRINTER DIE DERDE WERD.
De slotwedstrijd van het Amerikaansche tournooi was de 1500 m. Had men aanvankelijk gedacht, dat de Fransche kampioen Taris en de Amerikaan Crabbe op dezen afstand een woord zouden meespreken, het bleek, dat zij tegen de Japanners niets hadden in te brengen. De winnaar, de Japanner Jitamoera, bleef nog onder het in de voorwedstrijden verbeterde Olympisch record. Hij won in 19 min. 15,1 sec.
Makino, eveneens een Japanner, was tweede en met groot verschil volgden daarop Christie (Amerika), Ryan (Canada), Crabbe en Taris. De Amerikaan Crabbe had te Amsterdam op dit nummer de derde plaats ingenomen; het werd toen door Arne Borg gewonnen.
OLYMPISCH NIEUWS
iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiimNniiiiiii
Het falen der Europeesche dames.
Madame Milliat, de strijdvaardige voorzitster van den Internationalen Bond van Vrouwensport, heeft verteld, dat het succes der Amerikaansche dames voor een aanzienlijk deel het gevolg was van de omstandigheid, dat geen der Europeesche deelneemsters in haar
gewonen vorm was. De groote hitte, het ongewone klimaat, de veranderde voeding en nog enkele anders omstandigheden hebben bij vrouwen een veel grooter invloed dan bij mannen; een vermindering der prestaties was daarvan het gevolg. Mevr. Milliat was van oordeel, dat het daaraan alleen moet worden toegeschreven, dat dames als Braumuller, Gisolf, Schuurman, Clark, Weiss en anderen te Los Angeles geen succes hebben gehad.
Mevr. Milliat heeft er verder de aandacht op gevestigd, dat men ten onrechte de prestaties bij het speeren discuswerpen en het hardloopen over 100 meter als wereldrecords heeft beschouwd. Het wereldrecord over 100 meter staat met 11,9 seconden op naam van Mej. Schuurman. De prestatie van Miss Walsh is dus geen nieuw record, doch is gelijk aan het bestaande record, dat op naam van Mej. Schuurman blijft. Het wereldrecord discuswerpen staat op naam van Mej. Weiss (Polen) met 42,43, dat voor speerwerpen op naam van Mej. Braumuller (Duitschland) met 44,64 m. Beide records staan boven de prestatie, die te Los Angeles als wereldrecord zijn aangegeven.