6
J^i^^^/e^o'e^r^ywr/Wtj) w.o. βDE CORINTHIAN"
!$! DE OLYMPISCHE ^ A THLETIEK* WEDS WIJDEN
Van de officieele opening der Olympische Spelen te Los Angeles zal ik U ditmaal niets vertellen. De dagbladen hebben daarover reeds enkele bijzonderheden gebracht en overigens was het geheele ceremonieel precies als te Amsterdam, zoodat ik U naar d e R e v u e van Augustus 1928 zou kunnen verwijzen.
Aan de athletiekwedstrijden hebben de dagbladen echter minder ruimte afgestaan, zoodat het zeker op prijs gesteld zal worden, daarover nog eenige nadere bijzonderheden te vernemen.
Onze athleten stellen teleur.
In de eerste plaats dan het feit, dat onze Hollandsche athleten, zoowel mannelijke als vrouwelijke, op de eerste dagen der spelen geen succes hebben gehad. Op het oogenblik dat ik dit schrijf, is Mej. G i s o 1 f nog niet in den strijd geweest en bovendien moet onze dames-estafette nog m actie. Het succes kan dus nog komen, doch voorloopig moet ik met leedwezen vaststellen dat ons sterkste wapen in dezen grooten strijd, Mej. Schuurman, heeft gefaald en dat ook het optreden van Berger niet aan de verwachtingen heeft beantwoord. Berger begon op de 100 meter met in zijn serie tweede te worden, waardoor hij dus naar de kwartfinale overging. Hij eindigde in zijn serie op de tweede plaats achter den Japanner Yosioka, die in 10.9 sec. de overwinning behaalde. Van dit resultaat valt natuurlijk niets te zeggen. Berger kan sneller, doch indien dat niet noodig geweest is, was het verstandig, dat hij zijn krachten wat in reserve gehouden heeft. In de kwart-finale kwam hij uit tegen T o 1 a n, de Amerikaansche neger, die ten slotte de 100 m. in wereldrecordtijd heeft gewonnen, voorts was in deze serie geplaatst de Canadees Williams de winnaar van 1928. Meer dan een derde plaats zou men hem niet hebben kunnen geven, daar tijden van 10.3 nog niet in zijn bereik zijn. Hij moest echter nog een derden tegenstander laten passeeren, de Argentijn Luti, waardoor hij van verdere deelneming was uitgeschakeld. Helaas heeft hij het dus niet tot den hal ven eindstrijd of den eindstrijd kunnen brengen. Beroemder mannen dan hij hebben het echter evenmin tot den eindstrijd kunnen brengen, Williams b.v.
Om even bij de 100 meter te blijven, diene, dat ten slotte zich Voor den eindstrijd qualificeerden de drie Amerikanen Tolan, Metcalfe en Simpson, de Duitscher Jonath, de Zuid Afrikaan Joubert en de Japanner Yosioka.
Hoe Tolan won.
Voor dezen eindstrijd alleen hadden 40.000 menschen de gloeiende hitte op de tribunes getrotseerd. Onder zenuwachtige spanning werden de voorbereidingen voor dezen strijd om het wereldkampioenschap sprint gemaakt. Ademlooze stilte heerschte toen de Duitsche starter Miller, bekend van de Amsterdamsche Olympische Spelen, het zestal op weg zond. Yosioka, Simp-
De teleurstelling van de Nederlandsche athleten.
Was Schuurman werkelijk vierdes1 Zwarte top-prestaties. Talrijke verrassende uitslagen.
son en Joubert nemen de leiding, doch op de helft van de baan gaan de drie anderen aan den kop. Onder donderende toejuichingen ontspint zich tusschen hen een borst aan borst strijd, die eerst vlak voor de finish wordt beslist. De neger Tolan is met een paar centimeter verschil als eerste door de finish gegaan. Hij heeft daarbij een nieuw Olympisch record, gelijk met het wereldrecord, moeten maken, wat wel bewijst, dat de kamp hevig geweest is. Metcalfe, eveneens een neger, bezet de tweede plaats, terwijl Jonath derde is. De hoop der Duitschers, dat Jonath de overwinning zou behalen, is dus niet in vervulling gegaan; gezegd moet echter worden, dat Jonath β dezen zomer in Amsterdam door Berger geslagen β schitterend heeft geloopen. Tusschen de drie leiders was in totaal slechts een paar centimeter verschil. Men heeft voor alle zekerheid de film-opname van de finish te hulp geroepen om den uitslag definitief vast te stellen. Zoo is dan een neger Olympisch kampioen 100 m. geworden, wat de vreugde van de overwinning bij vele Amerikanen wel een beetje zal verminderen.
Was Schuurman werkelijk vierde ?
Het optreden van Tollien Schuurman heeft veel overeenstemming gehad met dat van Berger. Mej. Schuurman begon met haar serie te winnen en iedereen meende, dat daarmede de eerste stap naar de eindoverwinning was gedaan. Er waren echter omstandigheden, die de taak van onze snelle vertegenwoordigsters verzwaarden, in de eerste plaats de meer dan geweldige hitte. De warmte bleef tusschen de groote tribunes hangen, waardoor op de baan een ondragelijke temperatuur heerschte. Bovendien was de baan door de groote hitte keihard. Wel werd er veel gespoten, doch dat bleek niet afdoende te zijn. Ook die hardheid was voor onze kampioene een bezwaar. Toen ze dan ook kort na haar overwinning, moest uitkomen in den halven eindstrijd tegen een vijftal dames, waarvan ze onder normale omstandigheden stellig zeer goed zou kunnen hebben winnen, was Ze blijkbaar nog niet volkomen van de vermoeidheid der eerste serie hersteld. Kort voor de finish kwam de Canadeesche miss Strike naar voren. Vlak achter haar passeerden de dames Dollinger (Duitschland), Wilde (Amerika) en Schuurman de finish. Het was van den kant niet te zien, wie 2, 3 of 4 was. De jury stelde echter vast, dat onze kampioene de vierde plaats innam. Daar zij stellig er van overtuigd was derde of
mogelijk zelfs wel tweede te zijn, protesteerde ze tegen deze beslissing. Ook hier werd toen de film geraadpleegd, maar ook deze bracht blijkbaar geen definitieve beslissing, want haar protest werd met βm eerderheid van stemme n" afgewezen. Was de film duidelijk geweest, dan zou men natuurlijk een uitspraak met algemeene stemmen hebben gekregen. Intusschen is het al heel onpleizierig om op een dergelijke manier uitgeschakeld te worden.
Hirschfeld's uitgebleven, verjaarsgeschenk.
Op den eersten dag stonden eindstrijden op het programma en wel hoogspringen kogelstooten, speerwerpen voor dames en 10.000 m.
De eerste athleet, voor wien de vlag aan de middenmast omhoog ging en het volkslied werd gespeeld, was een Amerikaan, wat door de Yankees als een goed voorteeken beschouwd werd. Het was de kogelstooter S e x t o n, die met een worp van 15.99 m. waarmede hij tevens een nieuw Olympisch record maakte, de rij van overwinningen voor Amerika opende. De Amerikaan Rothert be-
DE WERELDRECORDHOUDER KOGELSTOOTEN HIRSCHFELD, DIE VIERDE WERD.
zette de tweede, de Tsjech Douda de derde plaats. De Duitscher Hirschfeld, houder van het wereldrecord, eindigde als vierde. Hij vierde juist dien dag zijn verjaardag, stellig zou een Olympisch kampioenschap, waarop men overigens in Duitschland zoo half en half rekende, een door hem zeer gewaardeerd verjaringsgeschenk geweest zijn.
Weer een neger-zege.
Het hoogspringen leverde voor de Amerikanen een onaangename verras-