842
w.o. „DE CORINTHIAN"
^£.™i£.4..™.?.r Sr'ize haren.
In het clubblad van de Assensche Voetbalver. Achilles wordt den adspiranten veel goeden raad gegeven ter behartiging bij de avondtraining. Nummer zooveel van de goede wenken bevat het vermaan om niet direct na afloop zich te gaan wasschen, waardoor de volwassenen niet in de gelegenheid zijn op tijd klaar te komen om naar huis te gaan.
Het is ook wel zeer roekeloos van de Assensche jeugd om zoo te spelen met de huwelijksbelangen van echtgenooten-dieop-tijd-thuis-moeten-zijn. Of voelt men wat voor „kinderbedtijd" voor de jeugd, waarvoor de volwassenen te zorgen hebben?
Van de Meer naar de Meer.
De N.A.C. klok constateert dat vele groote vereenigingen hun terreinen naar buiten gaan verplaatsen. Als voorbeeld noemt het aardige clubblad R.C.H. dat van Haarlem naar Heemstede gaat, N.A.C. dat van Breda verhuist naar Princenhage, en Ajax, dat van Amsterdam naar de Watergraafsmeer gaat.'
Wij dachten dat de Ajacieden zoo langzamerhand juist de Watergraafsmeer zouden gaan verlaten.
Gefortuneerd scheidsrechter thans geruineerd.
Eugene Corri, de bekende boks scheidsrechter, die de meeste kampioenswedstrijden leidde, is totaal geruineerd. Onlangs werd hij zelfs veroordeeld wegens het niet betalen van een slagersrekening van 10 pond, vertelt de Telegraaf. En dat terwijl hij met een aanbieding in zijn zak loopt om een bokswedstrijd om den een of anderen wereldtitel te leiden! Of hij dit aanbod echter zal accepteeren., is nog le bezien, daar hij den laatsten tijd ernstig ziek is. Dit is dan ook wel de voornaamste oorzaak van het verliezen van zijn voormaligen rijkdom.
Op de penning.
In „Cricket" wordt den raad gegeven, in de scoringboeken en op de formulieren steeds de goede voorletters te gebruiken, daar slechts zoodoende voorkomen wordt, dat de Nederlandsche Cricket Bond dubbele contributie voor een speler eischt.
Die cricketbond weet het wel.
Sportiviteit.
In het clubblad van Feijenoord, dat steeds een zeer sportieve geest ademt, lezen we een regel die door zijn prettige klank even opvalt. Er staat:
„De (door Feijenoord) tegen Ajax gespeelde wedstrijden waren van sportleven aard en er heerschte een prettige geest, zoodat zij ongetwijfeld de vriendschappelijke band tusschen de belde vereenigingen zullen hebben verstevigd. Als dit door deze kampioenscompetttie bereikt is, dan kunnen wij dubbelen dwars tevreden zijn,"
Het is maar een kleinigheid, maar het doet zoo prettig aan. Want tenslotte was de kampioens-competitie toch voor beide vereenigingen van groot belang en het had best anders kunnen zijn. Dat is meer vertoond.
Het dubbele krijt.
Wij lazen dezer dagen het jaarverslag van den Eng. Voetbal Bond — dure cijfers en nog duurdere cijfers. En tenslotte dit: „Het komt voor dat heeren tegelijk lid zijn van een comm, der Football Ass. en van een der Voetbal League. Men stelt dan vergaderingen van beide commissies op denzelfden dag vast."
.Economisch handig geregeld, dachten wij in onze naïeveteit. Maar wat gebeurt? „Zij krijgen dan tweemaal reiskosten en tweemaal verblijfkosten volgens tarief. Zoo krijgen ze dan voor hotelkosten per nacht voor de Football Ass. i pond 10 shilling, voor de Football League 2 p. 2 sh., hoewel ze slechts eenmaal hotelkosten hebben te betalen."
Nu wachten we maar op het verslag van den Schotschen Voetbal Bond
Nieuw-Sparta.
„Er groeien en bloeien thans rozen, wonderbaarlijk schoone donkerroode rozen. Een soort van edelrozen. Ik heb nog zelden zulke fraaie rozen gezien." Zoo beschrijft Jan v. Binnen de entourage van Sparta's speelterrein in de Spartaan. En voorts: „En 0, u moet zien met welk een ridderlijk elegant gebaar hij (Jan Wolff, heer en meester van het rosarium) zijn tallooze schoone vriendinnen zulk een donkerroode bloem weet aan le bieden. Een schoone idylle, dames en heeren...."
Wij hadden ons bij spartaansche opvattingen van Lycurgus' soep en zwart brood eerder ruige rotspartijen en brandnetels voorgesteld dan romantische rozentuinen. Of zit het spartaansche juist daarin, de leden cricket te laten spelen, terwijl zoo nabij de rozen hen lokken tot een zoete rust ?
Voetbal-veldslag.
In de Sp. kr. lezen wij een vermakelijk verslag van een officierenwedstrijd artillerie contra infanterie ten bate van het crisiscomité. „Volgens de theorie der krijgsleer is de infanterie niet tegen de „artjerie" opgewassen. De laatste schiet harder, verder en met grooter trefkans. Maar de stormtroepen der infanterie dachten er anders over en zouden bewijzen, dat de vermeende hechte theorieën uit den laatsten oorlog niet deugden. Onder krachtige aanmoediging der gnuivende „minderen" langs het slagveld ging de midvoor er van door — „hup lult" riep er een, „houd er den moed maar in" — schepte fiks tegen den goedigen bal, die recht op den artillerie-keeper aanzeulde. Deze, paf van zulk een infanteristische brutaliteit, ging een stapje cp zij en het was 1—o.
De artillerie verloor. „Zelfs de zwoegende linksbinnen, die naar den schoonen naam Thomson luisterde, kon in de oogen der infanterie geen genade vinden. „Hij is beter in de pudding", grinnikte een
VOOR
SPORTHORLOGES
bij Fa.BERKEMEIJER
Rokin 32 - Amsterdam
Onbreekbare Polshorloges
Non-stop Zak- en Taschhorloges
Stopwatches, Chronographes, Enz.
infanterist naast me, die verging van de pret, dat zijn wapen won."
De Jeugd wint
,De Waterkampioen', het org. van den A.N.W.B. en de K.V.N.W.V., heeft een fraai verzorgd roeinummer uitgegeven, dat ons o.m. iets over de ,roeï In N. O. Indië vertelt — voornamelijk van ,Brantas', een club met ongeveer 120 leden te Soerabaia.
„De H.B.S.'ers — zoo lezen wij — winnen meestal, doordat zij werkelijk ernstig trainen en, in tegenstelling met de meeste anderen, practisch eiken dag roeien. Hoewel zij veel jonger en misschien nog niet geheel volgroeid zijn, hebben zij door hun geregelder leven en regelmatiger oefeningen een groot voordeel op de kantoormenschen, die soms eerst een of twee maanden tevoren met de training aanvangen."
Deze verklaring doet ons zooveel plezier voor de H.B.S.'ers, dat we maar niet zullen vragen, hoe het met de ambitie voor hun huiswerk staat....
De; geest des tijds.
Het „Prager Tagblatt" schildert in zijn dagelijksche anecdoten het volgende tooneel.
Op het voetbalveld heeft een spannende wedstrijd plaats. 50.000 toeschouwers staan er in de zon te braden, van louter geestdrift te koken en trachten zich tegen de brandende zonnestralen te beschermen door een dagblad dat ze bezijden 't aangezicht houden.
Op hetzelfde oogenblik is er generale repetitie in den schouwburg. Op het tooneel staan de acteurs gewetensvol hun rollen op te zeggen. Plotseling kan men niet verder — mist een acteur zijn wachtwoord? Drie volle seconden wordt er gewacht. Woedend gebrul van den regisseur : Waarom gaat het stuk niet verder ?
Aarzelend verschijnt de hulpregisseur : Acteur S, kan niet optreden.
— Waarom niet?
— Hij is naar den voetbalwedstrijd gegaan.
Tweede woedende gebrul. — Iemand springt in een auto, snelt naar 't voetbalveld, hengelt S. uit de 50.000 toeschouwers — op zich zelf een sportieve prestatie! — snort terug naar den schouwburg en stoot S. opnieuw het tooneel op.
Woedend gebrul. — Mijnheer S., u gaat dadelijk naar uw kleedkamer. Ik moet met u spreken.
S. zit muisstil in zijn kleedkamer, zwaar zuchtend onder de last zijner zonde. Daar verschijnt de directeur met van opwinding verbleekt aangezicht. Hij slaat met grooten omhaal de deur heftig achter zich toe en zegt dan fluisterend:
— Wie heeft er gewonnen ?..,.
•EEN Fl [_IV3 van een sPannenden wedstrijd, die XJ zelf opneemt en in het clublokaal [ : kunt vertoonen, vormt een prachtig studiemateriaal voor de leden van Uw :
: Vereeniging en het is niet duur I H.H. Secretarissen! Vraagt inlichtingen bij :
j ANKERSMIT'S FOTO- EN KINOHANDEL — OVERVEEN — TELEFOON 16012 I : OUD CHEF-BEDRIJFSLEIDER CAPI (IVENS & Co.)