839
w.o. „DE CORINTHIAN"
Athletiek
Een van de aardigste deelneemsters aan de Olympische Spelen te Amsterdam, de Canadeesche Ethel Catherwood, is onlangs van haar echtgenoot, James Gillian Mc. Laren gescheiden.
*
De Poolsche hardloopster Steiaa Walsh tracht Amerïkaansche te worden. Het is haar bedoeling om nog voor Amerika uit te komen op de Spelen te Los Angeles.
Cricket.
De M.C.C. heeft als aanvoerder van het Engelsche test-team dat in het najaar naar Australië zal gaan Jardine aangewezen.
Motorrennen
De in ons land snel populair geworden Italiaansche motorrenner Giusseppe Quaglieni is ten gevolge van een botsing tijdens de training te Brussel overleden.
Tennis.
De Fransche tennisspeler Jean Borotra, die met cochet in de enkelspelen in de „challenge round" om den Davis Cup zou uitkomen, heeft verklaard zich niet sterk genoeg te achten voor dezen zwaren wedstrijd. In zijn plaats zal nu wel Lacoste aangewezen worden.
Wielrennen.
Willy Falck Hansen heeft te Oslo de 500 M. met vliegende start gewonnen in 31.1 sec. waardoor hij zijn eigen baanrecord met 0.1 sec. verbeterde.
Zwemmen
Een New-Yorksche, Eleaner Holm, heeft het wereldrecord 100 meter rugslag gebracht op 1 min. 18 4/5 sec.
Begin Augustus verschijnt bij den \
uitgever A. J. G. Strengholt, \
Heerengracht 390, A'dam C. \ het weekblad
„Korfbal-Revue"!
Officieel orgaan van den Ned. j Korfbalbond (met meer dan 10.000 :
leden) den Amsterdamscnen Korjaal- 1 bond, den Rotterdamschen Korfbal- I bond, den Gelderschen Korfbalbond, \ den Gooi- en Eemlandschen Korfbal- \ bond, den Overijsselschen Korfbal- \ bond en meerdere organisaties op j Korfbalgebied.
Verschijndatum: Dinsdagsavonds. \ Abonnementsprijs ƒ4.— per jaar; \ voor leden van N.K.B. of een j erkenden Bond slechts ƒ 2.50 p.j. bij j vooruitbetaling.
Geeft u nog heden op als abonné: \ ge blijft op de hoogte met alles wat \ leeft en streeft op korfbalgebied. \
Een mooie overwinning voor Haarlem — \.\. 1923 op jle tweede plaats. — Drie Neder* landsche records verbeterd.
De wedstrijden om den Prins Hendrikbeker hebben verschillende spannende kampen te zien gegeven, waarbij zelfs een drietal records werden verbeterd.
De tijden bij de sprintwedstrijden waren niet fraai, wat wel toegeschreven zal moeten worden aan het feit, dat de baan voor de 100 m. niet al te best was.
Ook op de andere loopnummers waren de verrichtingen in het algemeen niet buitengewoon, wat misschien pok ten deele aan de grasbaan te wijten Zal zijn.
Van der Zee wist het record polsstokspringen, dat reeds op zijn naam stond, weer met een kleinigheid te verbeteren. Gaat hij hiermede regelmatig voort, dan komt hij ook wel over de 4 meter. Hij bracht het nu tot 3,875 m. Hij sprong nu 3.90 m. doch na zeer ingewikkelde pogingen om de juiste hoogte te meten, waarbij de lat herhaaldelijk af viel vóórdat men de goede hoogte had gemeten, stelde men vast, dat de werkelijke hoogte 3,875 m. was. Die meterij was overigens toen wel een beetje primitief. Een ander record werd verbeterd door Eysker, die de discus 41.89 m. wierp, waarmede hij zijn eigen Nederlandsch record overtrof. Voorts heeft Gubbels weer eens een wandelrecord verbeterd. Hij was bijzonder op dreef, waardoor hij het record van 13 min. 29.8 sec. kon brengen op 13 min. 17,3 sec.
De wedstrijden leverden ditmaal een mooie overwinning op voor Haarlem, niettegenstaande de Haarlemmers natuurlijk den steun van Berger moesten missen. Maar dat was ditmaal niet van Veel beteekenis, daar van den Berge de 100 m. won en er ook voor zorgde, dat de vier maal 100 meter gewonnen werd.
Toch heeft onze kampioen het ditmaal niet gemakkelijk gehad. Het komt mij zelfs voor, dat hij in de beslissing van de 100 m. door Jansen geslagen zou zijn, indien de Hagenaar niet even voor de finish gestruikeld was. Wel wist hij zich nog staande te houden, maar hij kreeg toch eenige vertraging, waarvan van den Berge dankbaar gebruik maakte om als eerste te eindigen. Het verschil
was echter alleen door de jury te zien, van den kant kon men niet vaststellen, wie eerste was. Als tijd werd trouwens voor beiden 10.9 opgegeven. Jansen had z'n serie gewonnen in 10.8 sec. Zou deze Hagenaar de opvolger van v.d. Berge als tweede snelste sprinter in ons land worden ?
De 400 meter gaf een aardigen strijd, die door Sierhuis werd gewonnen. Het scheelde maar heel weinig of Sierhuis had even later ook beslag gelegd op de 800 m., doch hij moest hier de meerderheid van zijn clubgenoot Oostermeijer erkennen. Die twee wedstrijden hadden A.V. 1923 reeds 17 punten opgeleverd, wat dus wel een goed begin was. Op de 1500 m. won de Haarlemmer Buis onbedreigd. Alleen was Roberts van A.V. 1923 een gevaarlijke concurrent, die zich tot het uiterste inspande om de schade, die hij zijn vereeniging had toegebracht, door op de 800 m. twee maal te vroeg te starten, waardoor hij uitgesloten werd, in te halen.
Natuurlijk was de hordenloop voor Haarlem een voordeelig nummer, dat, dank zij de gebroeders Kaan, het maximum van 11 punten opleverde. W. Kaan werd eerste en A. Kaan tweede. In dit nummer werden twee loopers gediskwalificeerd, omdat ze te veel horden hadden omgeworpen.
Bij het verspringen, waar de aanloop niet al te best was, heeft het nog al gespannen. Van Welsenes won ten slotte met een sprong van 6.64, Blankers werd met 6,61 tweede.
Bij het hoogspringen had Jansz weer succes. Hij moest echter de eerste plaats met Houtzager deelen, die eveneens 1.80 sprong.
Jan Zeegers heeft bij de 5000 meter voor de noodige spanning gezorgd.
In Duitschland noemt men Dr. Peltzer wel eens Otto de Zonderbare, een titel, waarmede men Jan Zeegers ook wel zou kunnen vereerert. Hij nam, naar men ons mededeelde, geen genoegen met zijn plaatsing in de tweede rij bij den start. Hij liep daarom niet mee, doch toen de strijd goed en wel aan den gang was, vond hij het toch maar (Vervolg op pag. 844)