738

NOORDWIJKSCHE GOLFCLUB

De uitslag van den wedstrijd om den Calörama wisselbeker (18 Holes Medalplay voor Heeren) luidt als volgt:

Winnaar werd de Heer A. Tieleman (22) met een netto score van 66. Om den 2en prijs, kunstvoorwerp, zal moeten worden overgekampt tusschen de heeren F. Noorduyn (16) en F. Heije (24) elk met 71 netto.

HAAGSCHE GOLFCLUB.

2 Juni jl. werd te Den Haag een Damesteamwedstrijd gespeeld tusschen teams van Den Haag en Hilversum. De uitslagen luiden als volgt:

Foursomes: Mevrouw Smalt en Mevrouw Steenhuis verliezen met 3 en 2 van Mevrouw Fabius met Mevrouw Salberg; Mevr. Schiff met Jkvr. H. A. Snouck Hurgronje winnen met 8 en 7 van Mevr. Looman met Mevr. Heldring; Mevr. Snouck Hurgronje met Mevrouw de Vries winnen met 3 en 2 van Mevr. v. d. Graaff met Mevr. Nering Bögel.

Singles: Mevrouw Smalt wint met 1 up van Mevr. Salberg, Mevr. Schiff verliest met 4 en 3 van Mevr. Fabius, Mevrouw Steenhuis verliest met 5 en 4 van Mevr. Looman; Mevr. Snouck Hurgronje verliest met 4 en 3 van Mevr. v. d. Graaff, Mevr. de Vries wint met 7 en 5 van Mevr. Heldring, Jkvr. H. A. Snouck Hurgronje wint met 5 en 3 van Mevr. Nering Bögel.

De wedstrijd eindigde dus in een 5—4 overwinning van de Haagsche Golfclub.

De tot dusverre bereikte eind-uitslagen in de serie ontmoetingen van ons nationale equipe tegen België luiden als volgt:

1920, België—Nederland 5}—7J

1922, Nederland—België, 6|—2I

1923, België—Nederland, 6^—2}

1924, Nederland—België, 7—r.

1925, België—Nederland, 3—3.

1926, Nederland—België, 8—1.

1927, België—Nederland, 3}—5^

1928, Nederland—België, 5—3.

1929, België—Nederland, 3—6.

1930, Nederland—België, 6—1.

1931, België—Nederland, 2—7.

1932, Nederland—België, 6—3.

In totaal won ons land dus tien keer, wonnen de Belgen slechts eenmaal in 1923, en werd ook eenmaal gelijkgespeeld. De Nederlanders houden dus een mooi record van zeven achtereenvolgende overwinningen (in cijfers 43J i6£).

HOLLAND—BELGIË GOLF (63)

Prachtig Mei-weer, een schitterende golf-dag, begunstigde deze eerste internationale match van Nederland in dit seizoen. Ditmaal waren de Belgen de eerste tegenstanders en als wedstrijdterrein waren de banen van de Eindhovensche Golfclub onder Valkenswaard uitgezocht. Deze links bevonden zich in uitstekende conditie en beide teams hebben daar een zeer prettigen wedstrijd gespeeld en waren zeer te spreken over verzorging der banen en regeling. De publieke belangstelling was groot en zeer tot genoegen van de vele toeschouwers zagen zij een even fraaie als verrassende 6—3 overwinning van onze landgenooten. Fraai, omdat de Nederlandsche vertegenwoordigers in hun partijen goed golf vertoonden, en verrassend, omdat door het gemis van drie onzer beste spelers, t.w. G. M. Delcourt van Krimpen, Jhr. Mr. A. Calkoen van Limmen Jhr. E. Michiels van Verduijnen, een dergelijk succes tegen de sterke Belgische ploeg niet was verwacht. Het stemt verheugend dat speciaal de jongere spelers met zooveel succes uit den strijd zijn getreden, want daarvan moeten wij het toch in de toekomst hebben, en het zal een stimulans te meer zijn voor de jongere sportsmen om ook eens het mooie, doch moeilijke golfspel te gaan beoefenen.

Over de partijen kan nog het volgende worden gemeld. In de ochtenduren begonnen de Belgen reeds goed door twee van de drie foursomes te winnen. Slechts het Nederlandsche paar W. F. Röell—Trip wist met ruime marge van de gasten Solvay-Nottebohm (welke laatste in het Belgische kampioenschap 1931 runner up werd). De Hollanders speelden zeer goed en maakten slechts drie boven een gemiddelde van vieren!

's Middags werden de singles met gunstige resultaten voor de onzen gespeeld. A. Kerkhoven speelde de eerste single tegen den Belgischen kampioen Comte E. de Borgrave, die nog kortelings zulk goed werk deed in de Engelsche en Fransche amateurkampioenschappen. De Belg verloor met 2 en 1. Slechts de Meulemeester won voor de Belgen in de singles, n.1. van Jhr. Mr. W. F. Röell met 3 en 2. De overwinning van Carp op Nottebohm dient nog speciaal gereleveerd. Na in de foursomes niet zijn besten vorm te hebben getoond, speelde Carp 's middags een keurige partij. De eerste negen holes gingen in bogey (37) en de vier volgende in één onder bogey, daarmede een verdiende overwinning met 6 en 4 behalend.

Tenslotte vermelden we nog de volledige resultaten:

Foursomes: Jhr. Mr. A. M. Snouck Hurgronje en B. Carp verliezen van Comte de Borgrave en M. Duvivier 2/1. A. Kerkhoven en van Leijden verliezen van Van der Straeten en de Meulemeester 2/1. Jhr. Mr. W. F. Röell en Jhr. H. Trip winnen van M. Solvay en M. Nottebohm 4/2.

Singles: A. Kerkhoven wint van de Borgrave 2/1. Jhr. Snouck Hurgronje wint van Duvivier 3/2. Van Leijden wint van Van der Straeten 4/2. Jhr. Röell verliest van de Meulemeester 3/2. B. Carp wint van Nottebohm 6/4. Jhr. Trip wint van M. Solvay 2/1.

w.o. „DE CORINTHIAN'

GOLFBOEKEN

Annuaire des Golfs du Continent, 1932. (The Continental Golf Yearbook). Uitgave Guides Plumon, 14, Rue Séguier, Paris (6e). Reeds voor de negende maal komt de Fransche en voor de zevende maal de Engelsche uitgave van dit Jaarboek, dat de Continentale golflinks schildert, zich' presenteeren. Dit keer hebben we de Engelsche uitgave voor ons en we constateeren dat de informatie weer uitgebreider en vollediger is geworden dan vorig jaar. We treffen er mededeelingen in aan over golfclubs in de volgende landen (excusez du peu): Oostenrijk, België, Bulgarije, Czecho-Slovakije, Denemarken, Frankrijk, Duitschland, Griekenland, Nederland, Hongarije, Italië, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Spanje, Zweden, Zwitserland en Joego-Slavië. Het attractieve van dit boekwerk is wel dat bij de beschrijving van vrijwel elke golflink een aardig plaatje van de baan of clubhuis is gevoegd. Een aantal mooie foto's siert het Nederlandsche gedeelte, slechts van de baan van de G. C. Enghuizen ontbreekt een foto. Wanneer daar eenmaal de nieuwe links zijn verrezen, zal ook dit Jaarboek wel een goede foto bemachtigen. De informatie over de Hollandsche banen is — behoudens een aantal drukfouten — correct. Onnoodig te zeggen dat ook de golfregels een plaatsje hebben gekregen.

The Golfer's Handbook, 1932. (Uitgave St. James Place, Edinburgh). Geeft het Fransche werk alleen Continentaal Golf, het Engelsche Handboek over Golf (34e jaargang) biedt — naast een korte vermelding van de golfclubs van het vasteland — veel nieuws over 't golfspel op de Britsche eilanden. Verder bevat het een schat van gegevens over alle mogelijke golf onderwerpen en we gelooven dat er weinig op golfgebied is wat niet in dit Handboek kan worden gevonden: de golfregels, leidende lichamen van golf over de geheele wereld, officials, records, statistieken, merkwaardige incidenten, biografische gegevens over de voornaamste golfers, enz. Verder is dit alles verlucht door een schitterende collectie foto's van de huidige amateur- en professionalkampioenen in verschillende landen. „The Golfer's Handbook" zal ongetwijfeld eiken golfer goede diensten bewijzen. Uit de vele informaties blijkt dat over de geheele wereld genomen de Haagsche golfclub met 832 leden in ledenaantal slechts door 25 andere clubs wordt overtroffen. De Australische Golfclub „Royal Sydney G.C." is met 2200 leden de grootste. Het aantal golfclubs over de geheele wereld mag op een 12-15.000 worden geschat.

| Johs. de Kuyper & Zoon j

| SCHIEDAM ■ ANNO 1695

JENEVER j

LIKEUREN [

VOORBURG |