/02
w.o.„DE CORINTHIAN"
f WANORDELIJKHEDEN j We hebben
[ BIJ AJAX I Maandag bij
•' 1 ■ Ajax Zuid-
Amerikaansche „gezellige"' voetbaltoe• standen beleefd. En we hopen ze nooit meer te beleven in Nederland. De feiten zullen we in dit korte bestek niet aanroeren. De dagbladpers heeft reeds voor de verbreiding er van zorg gedragen. Maar het was verschrikkelijk, het greep diep in onze amateur-ziel en wanneer we aan de gewelddaden in dit partijtje voetbal terugdenken, terugroepen in de herinnering hoe het Amsterdamsche publiek woedend opgezweept werd, dan is het alsof we peilen in onze hersens: Was het een droom of werkelijkheid. Er zijn schuldigen aan te wijzen voor deze wanordelijkheden. Men wist, dat het hard zou toegaan, „men" had nooit een zwakken scheidsrechter mogen aanwijzen, maar een stapje verder moeten loopen om te kijken of er nóg een beteren was te yinden. Voor. den K.N.V.B. die altijd ageert tegen prof.-voetbal, was het koren op den molen. En we Zouden willen vragen: verlos ons van deze soort-wedstrijden, die geen enkel belang dienen, laten organisatoren zich bezig houden met andere evenementen, maar Engelschen en Oostenrijkers in eigen land hun „techniek" ten toon laten spreiden. We hebben er zoo langzamerhand méér dan genoeg van. Vroeger is al • eens geschreven over de „tricks" en de hardheid van prof.-voetbal. Met dezen wedstrijd is aangetoond, dat we ons van dif „soort wedstrijden dienen te onthouden. De goeden moeten voor de kwaden lijden. Wel,, laat het zoo zijn. In ieder geval blijven we dan-van tooneelen als - op Pinkstermaandag verschoond.
I F.I.F.A.-VERGADERING ""! De leiders
s iiMimiHimiMiMiN,,,,,:;,,,,,, , ;van het voetbal over bijna geheel de wereld (Engeland slechts uitgezonderd) hebben weer eens vergaderd. Ditmaal in Stockholm. Wereldschokkende besluiten zijn niet genomen. Slechts vermelden we dat in het bestuur van de F.I.F.A;, waarin ra het uittreden van den heer Hirscjimann geen Nederlardsche vertegenwoordiger zitting had, thans weer een Nederlander-.gekozen is, t.w. de heer K. J. J: Lotsy. Dit K.N.V.B. bestuurslid maakt zich den laatsten tijd wel Zeer verdienstelijk vcor de sportwereld. De goede prestaties van het Nedérlandsche elftal en de ontegenzeggelijk merkbare spelpeilverbetering van ons voetbal over de geheele lm;e zijn voor een groot deel zijn werk. Zijn werkkracht in dit verband kan dan ook niet genoeg gewaardeerd worden. Na zijn jongste
Karei Oudshoorn
A UTOHfOBIELÜERSTELPIi A ATS RIJWIELEN en MOTOREN
HEEMSTEDE Ilaemstedelaan, Telefoon 28431
benoeming tot bestuurslid van het Nederlandsen Olympisch Comité, waar voor dergelijke harde werkers zeer zeker plaats is, volgt thans dus zijn verkiezing in het F.I.F.A. bestuur. De heer Lotsy heeft zich altijd Veel bezig gehouden met internationaal voetbal en internationale verhoudingen, zoodat ook de F.I.F.A. in hem een deskundig medewerker zal vinden.
i KORFBAL-HUWELIJK fEenderijver rigste ■ officials uit onze korfbalwereld zal 3 Juni a.s. wederom iets goeds op touw zetten, doch' ditmaal eens voor zich zelf. Met welwillende medewerking van Mejuffr. Maria Piët zal hij op dien dag namelijk in het huwelijk treden. De Revue wenscht het jonge paar nu reeds een lang en gelukkig huwelijk. Zoo'n soort 20—o huwelijk!
I WIELERBAAN! Mag dan het proI GENOEGENS ï gramma van den
5 , .= eersten wieleravond
van het seizoen in het Stadion niet zóó aanlokkelijk geweest zijn, de sfeer was er weer. Voor ons zit de bekoring van een zomeravond programma op de Amsterdamsche wielerbaan niet in de eerste plaats in de sportieve verrichtingen. Maar iederen keer weer opnieuw maakt indruk dat „iets" dat er boven het Stadion zweeft. Een zomeravond doet alle geluiden veranderen van timbre, de stemmen klinken gedempt. Het is zwoel in de donkere lucht. De toeschouwers zijn .opgewekt,, er wordt gelachen en geschertst, terwijl de kellners op de overdekte goede zaken maken. Het muziekje speelt, ' bij voorkeur op dié momenten waarop men tracht de per luidspreker opgegeven uitslagen te verstaan. Hetgeen dan glansrijk mislukt meestal. De motoren daveren rond met helsch — of hemelsch, naar smaak — spectakel.
In deze sfeer van avondlijke warmte is het publicum vatbaar voor sentimenteele indrukken. Het snikt bijna 'mee als een renner — De Graaf— het uithuilt omdat pech hem een verdiende overwinning, tot tweemaal tóe, doet ontgaan, terwijl hij juist zoo prachtig rijdt. Ieder had medelijden met De Graaf, die na motorpech nog moedig en hoopvol door bleef rijden, wachtend op den reserve-motor, die het ook vertikte. De „moreele winnaar" had de volle sympathie. Voor hoe lang?
^ HOOPVOLLE I Ofschoon er Za[ ZWEMPRESTATIE I terdagavond, voor
1 1 > "i"" »nf het crisiscomité
gezwommen werd, mag dit „woord der woorden" in verband met de
Nederlandsche zwemprestaties toch verder niet gebruikt worden. Want terwijl niemand minder dan Amsterdams burgervader toekeek, verbeterde Willy den Ouden bij de wedstrijden van „De Jonge Kampioen" bijvoorbeeld zoo maar eventjes het Europeesch (en en passant het Nederlandsch) record 100 meter vrije slag, terwijl J. H. de Haas het Ned. record 100 meter op den rug verbeterde.
Dit zijn wel zeer mooie prestaties en vooral de tijd van Willy den Ouden (1 m. o83/5 sec.) geeft hoop op Olympische successen te Los Angeles.
Minder gelukkig was Jenny Kastein, die had aangevraagd een poging te mogen doen om het wereldrecord 200 meter schoolslag te verbeteren. Tengevolge van dit aanvragen moest ze alleen zwemmen, hetgeen ongetwijfeld van invloed geweest moet zijn op haar tijd. In.een wedstrijd zou zij wellicht, zeker op de laatste baan, een beteren tijd gemaakt hebben, want het begin was goed. Heeft hier wellicht de reclame van een officieel aangevraagde recordpoging een te groote rol gespeeld ?
Het was ook overigens een prettige avond, zooals onze zwemwereld ze zoo goed kan organiseeren. Een woord van lof verdient hierbij Gérard Blitz, die op dergelijke feesten als starter een geweldigen stem opzet en dat tot het einde toe vol houdt, terwijl een gewoon mensch dan al lang voor drie weken stemloos .zou zijn.
ï AMSTERDAMSCHE J Wethouder Boeki SPORTWEEK 1 man, die met een
ü' ' 1 1 11. r vlot speechje de
Amsterdamsche Sportweek Zondag opende, bleek een intiem vriend te zijn van Pluvius. Dat bleek uit dat speechje duidelijk. Op zijn voorspraak dus waarschijnlijk heeft het dien Zondagmiddag niet geregend, maar dat was dan ook- het eenige goede, dat er van de weersomstandigheden gezegd kan worden. Want verder was het vrij onbehagélijk' op het overigens tochizoo gezellige terrein op het Olympia-plein. Doch terwijl het Zaterdag, waarop o.a. gevoetbald werd, beslist athletiekweer was (het was goed warm), had men den eersten officiëelen dag beter kunnen voetballen. Maar hoe aardig van opzet deze week ook is, daarop kon de commissie toch niet rekenen.
Het gevolg van een en ander was, dat het publiek, waarvoor toch in de eerste plaats deze week op touw gezet wordt, slechts weinig talrijk was. Niettemin is sportief het onderdeel Amsterdam— Duisburg, athletiek, wel zeer geslaagd. In vaak spannende wedstrijden werden ten slotte de Duitsche. gasten winnaar met slechts twee punten verschil. Aan uitslagen zullen we ons maar niet wagen, die kent de athletiek-minnaar wel al.
Laten wij hopen dat de rest van het interessante programma meer belangstelling trekt. Het gebodene, de geestdrift van de organisatoren zoowel als het doel van de week verdienen het.
IMP0RT Sigarenmagazijn „SELECTA" export
C. J. P. v. SCHAIK - HEEMSTEDE
BINNENWEG 97 — TELEFOON 28545 SEEECÏfl-SIGflREN IETS FIJNS. SELECÏA-SIGMIIEN, BEIER DAK IMPORT