29 FEBRUARI 1932
5i5
Het affluiten KORF D
voor het "r
A
„Gedekt Doelen" |L
De meening van den voorzitter van den Bataviaanschen Korfbal Bond.
een zegen voor het korfbalspel
Naar aanleiding van de drie, in de laatste Herfstvacantie door een Bataviaasch Bonds-team in Bandoeng gespeelde wedstrijden, is — zooals ook in „D e Revue der Sporten" werd meegedeeld — door den heer W. A m e s z J r., voorzitter van de Bandoengsche twaalftal-commissie, critiek uitgeoefend op het spel der Batavianen en meer in het bijzonder op het „gedekt doelen", dat de Batavianen in hun bond, buiten de Internationale Spelregels om, als een overtreding beschouwen. De heer Amesz schreef o.m., dat de spelers (sters) van de ploeg uit Batavia bewezen, hoe weinig resultaat dit verbod heeft opgeleverd, daar Zij meer gedekt doelden dan Bandoeng.
De heer J. Sonneveldt, voorzitter van den Bataviaschen Korfbal Bond, komt thans in het officieel orgaan „Rond den korf" hiertegen op. Hij schrijft o.a.:
„Wij aarzelen niet, om hier openlijk te verklaren, dat deze bewering een grove onwaarheid is, want zelden heb ik in mijn twaalfjarige korfballoopbaan een team zoo weinig gedekt zien doelen als Batavia in die wedstrijden. Wij kunnen verschillende verklaringen geven voor de bewering van den heer Amesz; de zachtste is, dat hij heeft gekeken door een buitengewoon sterk gekleurde clubbril, die hem zelfs dingen liet zien, welke heelemaal niet voorvielen.
Het affluiten voor het „gedekt doelen" is een zegen voor het korfbalspel en door de invoering ervan in Indië voorkomen we grootendeels de verwording, die in Nederland het korfbalspel heeft aangetast, daar juist het gedekte doelen, dat door den scheidsrechter niet gestraft wordt, de oorzaak is van zeker 80 % der onaangenaamheden bij korfbalwedstrijden. In vrijwel geheel Indië heeft men dan ook onze niethode overgenomen, dan wel uit eigen initiatief den regel ingevoerd."
H. Stempels, Secr, P. en P.C., afd. Buitenland.
Aug.de Laat
HUMORIST
(de bekende Gramophoonen
Radiozanger)
Door het engageeren van AUG. DE LAAT als Humorist-Conferencier, of wel het DUO DE LAAT als Zang- en Karakter-Duettisten, met als Pianiste CAROLINE DE LAAT, is het welslagen uwer feestavonden of uitvoeringen verzekerd. Vele dankbetuigingen, prachtrecensiën en tevredenheidsverklaringen van Sportverenigingen voorhanden. Wij geven Solo's, Duo's an Trio's, UITERST BILLIJKE CONDITIËN. Adres: Korvelscheweg 123, Tilburg, Tel. 1368.
een der drukbezochte examen van den E.N.S.A.I.D.-cursus
VAN EN OVER O*ZE ADVERTEERDERS
E.N. S.A.I. D.
Hoe dikwijls hoort men niet onder de dames, die vroeger knippen, naaien en stofversieren hebben geleerd, de verzuchting slaken: „Ja, dat knippen is héél mooi, maar ik doe er bijna nooit meer aan, want ik word beu van al dat gereken en geteeken, dat er bij te pas komt."
Maar die zoo spreken, leven nog in haar gedachten bij de oude methoden, die reeds jaren door een nieuwe en betere is vervangen.
Men denke maar eens aan de wijze waarop tegenwoordig door het Instituut E.N.S.A.I.D. (Eerste Nederlandsche Snel-Apparaten Industrie) de kniplessen worden gegeven. De oprichtster,, thans nog directrice van dit instituut, mevr. M. Hendrikse-Knap e n, heeft indertijd zelf de moeilijkheden van het oude systeem ondervonden en dit heeft bij haar geleid tot het uitdenken en in haar eigen school beproeven van een nieuwe methode,
waarbij dat geteeken en gereken geheel overbodig is.
Dat deze methode in de practijk voldeed en insloeg, blijkt uit het feit, dat na een tiental jaren het knippen, naaien en stofversieren volgens de methode van het E.N.S.A.I.D.-Instituut op 450 scholen door haar leeraressen wordt onderwezen, terwijl voorts de radio- en schriftelijke cursussen door duizenden cursisten worden gevolgd.
In een advertentie elders in dit nummer vindt men een bon, waarop men, na inzending met 25 cents aan postzegels, een boek met gratis apparaat om thuis knippen te leeren, krijgt toegezonden.
Wij wekken onze lezeressen, die nog niet met de methode E.N.S.A.I.D. op de hoogte mochten zijn, op, van deze gelegenheid gebruik te maken om dit nieuwe systeem te leeren kennen.
i
tentoongesteld werk van examinandi van de E.N.S.A.I.D.-cursussen