4^3
25 JANUARI 1932
EEN PRAATJE
IVIET HET
DUO MADSEN
— Hoe lang ik al speel? antwoordt op onze vraag de heer A. M a d s e n, de bekende D.T.V. aanvoerder, dien wij als tweede slachtoffer voor onze korfbalinterviews hebben uitgekozen — wel, vanaf 1917. Ik ben toen in het 5e twaalftal begonnen, ben successievelijk omhoog geklommen, en speel vanaf het seizoen 1920—1921 in het eerste twaalftal.
— Is er een speciaal vak, waarin u uitblinkt ?
— Och neen, dat niet. Ik heb heel veel met mijn broer J. Madsen samengespeeld, wij hebben samen vooral in het aanvalsvak veel successen behaald, maar om nu te zeggen, dat ik speciaal daarin uitblink, dat toch niet. Mijn broer — hij is zeeofficier! — is later naar Indië gegaan, toen hij voor 3 jaren weer terug was, hebben we weer samen gespeeld, nu is hij opnieuw voor eenige jaren naar Indië.
— Mevrouw Madsen speelt, meen ik, ook in D.T.V. ?
— Ja, wij spelen in hetzelfde XH-tal, maar niet in 't zelfde vak.
— U heeft ook meermalen in het Nederlandsch XH-tal gespeeld ? Wanneer werd u voor 't eerst daarin gekozen?
— In 1927. Ik was toen de eenige van D.T.V., die deze eer werd waardig gekeurd. In 1928 en 1929, toen mijn broer uit Indië terug was, heb ik met hèm samen in de vertegenwoordigende ploeg gezeten. In het seizoen 1929— 1930 heb ik wegens familieomstandigheden niet gespeeld; daarna heb ik weer met mijn broer m'n plaats ingenomen. Ook in het Amsterdamsch en N.H. Twaalftal.
— Wat is uw oordeel over de kwaliteit van het spel vroeger en thans ?
Het spel vroeger en nu.
— Ik geloof niet, dat er zooveel veranderd is in het spel. Misschien is het iets ruwer geworden, of laat ik liever Zeggen, de menschen zijn in staat om iets ruwer te spelen. De verdedigingskunst heeft zich wat meer gespecialiseerd om op den man te spelen, hetgeen nu en dan aanleiding tot botsingen en strubbelingen kan geven. In den geest van het spel is echter niet veel verandering gekomen. Er zijn tal van oude en oud-spelers, die beweren: „In mijn tijd werd er gekorfbald!" maar laat ik
Zeggen, dat er nu ook wel dikwijls een uitstekende partij wordt gespeeld."
Op dit oogenblik komt dê echtgenoote van den geïnterviewde, mevrouw E. Madsen-Scholte de kamer binnen om haar man goeden dag te zeggen vóór zij ter vergadering gaat en als mevrouw,
.. MADSEN
eer zij vertrekt, ons nog een kopje thee inschenkt, stel ik de vraag of zij, die tegenwoordig nog geregeld voor D.T.V. speelt, ook reeds zoo lang korfbalt als haar man.
— Wellicht nog langer, antwoordt mevrouw. Ik speelde reeds jaren geleden voor Nausikaa, de vroegere Gymnasiumclub; vandaar ging ik naar D.T.V. over.
— Mag ik een onbescheiden vraag stellen ? Ging u naar D.T.V., omdat de heer Madsen daarin speelde ?
— Neen, in D.T.V. heb ik mijn man eerst leeren kennen. Ons huwelijk is er een, zooals korfbal al héél wat op zijn geweten heeft. Korfbal heeft al heel wat huwelijken tot stand gebracht.
Mevrouw gaat heen en ik vraag den
O/raze Eeireliïfist. j
29 November ig3i \ Vada — kampioen der Oostelijke ƒ tweede klasse A. 13 December 1931 Onder Ons — kampioen der f
Oostelijke eerste klasse A. Amstelodamum — kampioen der j Westelijke derde klasse F. : 20 December 1931 : Blauw Wit — kampioen der I Westelijke tweede klasse A. I A.K.C. II — kampioen der Oos- ! telijke derde klasse. 10 Januari 1932 Regenboog — kampioen der Wes- j
telijke tweede klasse D. Blauw Wit II — kampioen der j Westelijke derde klasse D. : 17 Januari 1932 Koog Zaandijk — kampioen der [ Westelijke eerste klasse Noord [ Eendracht — kampioen der Wes- \
telijke tweede klasse B. Rohda — kampioen der Weste- ! lijke derde klasse A. 24 Januari 1932 D.D.V. II — kampioen der Wes- I telijke derde klasse C.
heer Madsen, wat zijn oordeel over de tegenwoordige straf worpmisère is.
De strafworpen-misère.
— Dat de strafworpen den laatsten tijd zooveel gegeven worden, ligt ook min of meer aan het meer op den man spelen dan vroeger. Korfbal heeft zich de laatste jaren ontzaglijk uitgebreid, vooral onder de z.g. volksclubs en zonder in het minst ook maar iets kwaads van deze te Zeggen — ik heb integendeel tegen vele volksclubs zeer prettig gespeeld! — kan toch niet worden ontkend, dat daar forsche figuren onder zijn, die uit den aard der zaak ietwat krachtiger spelen dan wij gewoon waren. Daarbij komt, dat wij in Noord-Holland een zeer goed scheidsrechter-corps hebben, dat elk vergrijp tegen de spel-regels aanstonds straft.
— U bezit natuurlijk een schat van herinneringen.
— Ja en een van de aardigste bewaar ik aan den beslissingswedstrijd om het Nederlandsch kampioenschap in 1923, dien wij met 2—1 te Arnhem van Enschedé wonnen, niettegenstaande wij in de oogen van het Arnhemsen publiek geen goed konden doen. Het tweede kampioenschap van Nederland, dat wij in 1931 behaalden, vergde ook al weer 'n beslissingswedstrijd op onzijdig terrein. Het was het eerste jaar van de fusie met D.E.V. en er heerschte een bijzonder goede geest in de club, die haar bekroning vond in het kampioenschap aan het eind van 't seizoen.
Waar ik graag op zou zien gewezen, is de noodzakelijkheid van oefenen! Laten de jongeren toch oefenen, veel en serieus oefenen, besluit de heer Madsen, die behalve aanvoerder, ook eenige jaren voorzitter van D.T.V. is geweest.
IMP0RT Sigarenmagazijn „SELECTA" 12E25I
C. J. P. v. SCHAIK - HEEMSTEDE
BINNENWEG 97 — TELEFOON 28545 SELECTA-S1GAREN IETS FIJNS, SElECfA-SIGARElïEN, BEIER DflN IMPORT