2i DECEMBER 1931
331
AMATEURISME
OF^-____J
HOE MEN IN ZWITSERLAND DE ZAAK GEREGELD HEEFT. HET ITALIAANSCHE SYSTEEM VERDIENT DE VOORKEUR. DE MOEILIJKHEDEN VAN HET ENGELSCHE STELSEL.
Het blijkt langzamerhand, dat het beroepsspel in den Engelschen vorm voor de meeste continentale landen niet doorgevoerd kan worden. Vooral in den tegenwoordigen tijd van bezuiniging, waardoor heel wat sportliefhebbers noodgedwongen wel minder gaan uitgeven voor het bezoeken van voetbalwedstrijden, is het voor de beroepsclubs een moeilijke tijd. Zelfs in Engeland en Schotland kunnen alleen sterke clubs in groote steden regelmatig aan haar verplichtingen voldoen. Slechts bij enkele clubs blijft er dan nog wat winst in het laadje. Bij verreweg de grootste meerderheid der Engelsche clubs is het echter uiterst moeilijk om de jaarrekening eenigszins sluitend te maken. In de meeste gevallen wordt er dan ook met verlies gewerkt. Men teert op vroeger gemaakte winst of tracht het bestaan te rekken door het overdoen van spelers.
Voor dezelfde moeilijkheden staat men in Oostenrijk, Hongarije en Tsjecho Slowakije. Ook hier wordt de publieke belangstelling noodgedwongen minder. Waar men voor eenige jaren nog juist kon rondkomen, moet men thans zeer bezuinigen en wordt er desondanks nog met verlies gewerkt. Het is dan ook geen wonder, dat men in die landen over een wijziging van het systeem spreekt.
Eén categorie : voetballers.
Het Italiaansche systeem, thans ook door Zwitserland overgenomen, lokt het meest aan. Naar men weet maakt men in die landen geen verschil meer tusschen amateurs en beroepsspelers, doch heeft men slechts een enkele categorie: voetballers. Het is duidelijk gebleken, dat dit de meest practische oplossing is. De vereenigingen kunnen desgewenscht haar spelers een toelage geven, waarbij Ze er zelf wel voor zullen zorgen de tering naar de nering te zetten.
Er zijn in Zwitserland enkele gelukkige vereenigingen, die rijke vrienden hebben, die het de club mogelijk maken eenige goede buitenlandsche krachten tegen een behoorlijk slaris in dienst te nemen. Het voordeel hiervan is, dat men een sterk elftal krijgt, waarvan de Zwitsersche spelers nog het een en ander kunnen leeren. Voor de verbetering van het Zwitsersche spel is deze regeling nog zoo kwaad niet. Een nadeel is, dat men daardoor aan buitenlanders geld betaalt, dat beter aan landgenooten gegeven had kunnen worden, iets dat in tegenwoordige tijden zeker niet onderschat mag worden.
Een goed systeem.
Een der Zwitsersche vereenigingen heeft een ander systeem bedacht, dat stellig verschillende voordeelen biedt. Daar in ons land, vroeg of laat, toch ook wel een stap in de richting van het Italiaansche stelsel gedaan zal worden, laat ik hierbij eenige bijzonderheden over de manier van werken van Aarau, — de bewuste Zwitsersche club — volgen.
Bij deze vereeniging is bepaald, dat 30% van de bruto-ontvangsten bij de wedstrijden voor de spelers is bestemd. De rest van de bruto-recette is voor de vereeniging zelf, waaruit dan ook nog de onkosten betaald moeten worden. Die onkosten zijn in hoofdzaak: terreinhuur, belasting, reclame, onkosten der organisatie, trainingskosten enz.
Van de voor de spelers bestemde 30% ontvangt elke speler voor eiken wedstrijd 0.7%, welk bedrag hij ook voor den uitwedstrijd krijgt. Voor eiken wedstrijd heeft men 13 spelers, zoodat voor een uit- en thuiswedstrijd de spelers 13 maal 1,4% van de recette ontvangen of 18,2%. Van de 30%, die voor de spelers bestemd zijn, blijft dus nog 11,8% over. Daarvan moeten betaald worden de reis- en verblijfkosten voor den uitwedstrijd, zoowel voor de spelers als voor 2 of 3 begeleiders.
Door aan de spelers een percentage van de recette te geven, brengt men de spelers er toe zich krachtig in te spannen, daar een sterk elftal altijd het meeste publiek trekt. Het gemiddelde aandeel, dat elke speler tot dusver in dit
seizoen van de recette heeft gekregen, bedroeg ongeveer 122 Zw. Frs in 9 wedstrijden, wat dus ongeveer zeven gulden per wedstrijd is. De spelers kregen echter van dit bedrag slechts 75% in handen. De rest wordt op hun rekening geschreven en rentegevend belegd. Ze krijgen dat aan het einde van het seizoen, eventueel na aftrek van boeten. Er wordt twee avonden per week geoefend. Verzuimen ze zonder geldige reden zoo'n oefening, dan wordt een kleine boete opgelegd. Voor de spelers is het dus geen winstgevende onderneming, maar toch is het voor velen een welkome bijdrage in het huishouden.
Clubs, die buitenlandsche profs in haar elftal hebben, moeten aan deze spelers natuurlijk meer betalen, doch in de meeste gevallen heeft men dan als tegenwicht eenige spelers in de ploeg, die geen toelagen wenschen te ontvangen. De gemiddelde wedstrijdrecettes zijn in Zwitserland veel kleiner dan in ons land, doch daar staat weer tegenover, dat men hier in de meeste gevallen een veel hoogere vermakelijkheidsbelasting heeft te betalen.
Een regeling, als die welke ik hierboven heb uiteengezet, zou ook in ons land voor de clubs wel mogelijk zijn.
Intusschen zal het toch nog wel eenigen tijd duren, voordat men iets dergelijks hier officieel zou toelaten.
C. J. GROOTHOFF.
MOOIE
EN
VOOR
MOEILIJKE OPNAMEN :
FOTO | F. v. d. WERF| UTREGHT |
Kr. N. Gracht 15 — Tel. J
clübtentI
TE KOOP: Houten Clubtent j
9x13 M.
met of zonder Centrale | Verwarming> uitneembaar j dubbel schotwerk, Electrisch j licht. Indeeling gemakkelijk j te wijzigen.
Inlichtingen Buys Ballotstr. 1 j DEN HAAG
EEN FILM
van een spannpnden wedstrijd, die TJ zelf opneemt en in het clublokaal j kunt vertoonen, vormt een pranhtls studiemateriaal voor de leden van Uw I
Vereeniaine en liet is niet duur! H.H. Secretarissen! - Vraagt inlichtingen bij ;
ANKERSMIT'S FOTO-EN KINOHANDEL — OVERVEEN f—tTELEFOON 16012 ■
OUD CHEF-BEDRIJFSLEIDER CAPI (IVENS & Co.)
Wrijf pijnlijke spieren
Stramheid, rheumatiek en spierpijn verdwijnen even vlug als ze kwamen, als Ge U vanavond eens grondig laat wrijven met de diep in de huid dringende Akker s Kloosterbalsem. Uw pijn verdwijnt, Uw spieren worden lenig. Ge slaapt vannacht weer heerlijk rustig en morgenochtend zult Ge de verrassende uit-
I ) werking eerst goed waardeeren. Pijn en stramheid zijn dan weg
akker-s Kloosterbalsem zoo éoed"