Wimbledon* s eerste week

Dagboekfragmenten van een onzer tennismedewerkers

Maandag: Volgens aloud gebruik is de eerste dag van Wimbledon's twaalfdaagsch tournooi — met een welverdienden rust-Zondag halverwege — gewijd aan de heeren-enkelspelen; dan wordt de eerste ronde afgewerkt, wat 'n bijna onafzienbare serie uitslagen beduidt. Een daarvan springt boven alles naar voren: de nederlaag van Cochet tegen Sharpe met de abnormale cijfers 6-3, 6-2. Vorig jaar had Cochet op den eersten Maandag ook 'n feilen strijd te voeren (6-4, 9-11, 4-6, 6-4, 6-2 tegen onzen landgenoot Timmer), maar toen was de Wimbledonkampioen '27 en '29 in het volle bezit van zijn tenniscapaciteiten, terwijl hij nu verzwakt was door zijn griep-aanval van enkele maanden geleden en geen moment de herinnering opwekte aan den Cochet van vroeger. De taaie Sharpe won door zijn vastheid, waartegen Cochet geen aanval wist te stellen, maar tientallen spelers zouden gewonnen hebben van 'n Cochet in dezen vorm van herstellenden zieke.

Frankrijk was door het verlies van zijn favoriet in de allereerste partij van het tournooi zwaar getroffen, maar wat te zeggen van Zuid-Afrika, dat reeds op den eersten dag at zijn vier spelers uitgeschakeld zag ? In Boussus, Mayer, Satoh en Shields hadden ze weliswaar zware tegenstanders getroffen, maar dat deze lotingspech hun vier nederlagen zou opleveren, had toch wel niemand kunnen denken. Wat 'n verschil met Japan, waarvan alle vijf spelers de eerste ronde overleefden!

De Engelschen kennen van de Ned. tenniswereld alleen Timmer en mej. Bouman (nu mevr. Tiedemann), die beide in Wimbledon diverse successen hebben geboekt; de kleine Ned. representatie van 1931 is internationaal onbekend, maar boekte toch 'n aardig resultaat doordat Koopman en Knottenbelt beide in vijf sets hun partij wonnen, resp. tegen den Zwitser Flury en den Egyptenaar Grandguillot, wiens oudere broer in Nederland bekend is. Koopman heeft dusdanig geloot, dat hij het nog wel 'n paar ronden kan volhouden en wanneer 'n in vorm zijnde Timmer de plaats van Koopman had gehad, zou Nederland ongetwijfeld bij de laatste Zestien gerepresenteerd zijn.

—o—

Dinsdag: De tweede dag is geen dag van grooten strijd geweest, het tournooi verliep vlot zonder bijzondere verrassingen, of het moest de debacle van den Argentijn Boyd zijn, die in drie sets tegen een Britsch-Indiër slechts vier

games tezamen kon halen. De geplaatste spelers wonnen allen in hun achtste deel van de ranglijst, zoodat Cochet de eenige is van deze categorie, die uitgevallen is. Ook in de damesnummers kwamen geen verrassingen voor.

Nederland kwam driemaal in den strijd: mevr. Drost-Canters verloor in twee sets van 'n doodgewone, maar oersolide spelende mrs. Kirk; Knottenbelt leed na twee uur feilen strijd 'n eervolle nederlaag tegen den verdedigenden Duitscher Nourney (10-8, 3-6, 6-0, 11-9) en Koopman won in vijf sets, na 3-6, 2-6 te hebben achtergestaan, tegen den soliden baseliner Ritchie, waarbij Koopman's meerdere bewegelijkheid tenslotte den doorslag gaf. —O—

Woensdag: De verrassingen, die den tweeden dag uitbleven, kwamen op dezen Woensdag, die aanving met 'n monotonen regen, welk een paar uur speeltijd kostte, vooral op de buitenbanen, die niet met zeildoeken afgedekt waren, zooals de centrecourts. Allereerst was er de nederlaag van den Amerikaan Lott tegen den Engelschen vechtjas Lee, die in de eerste sets met 1-5 achterstond en toch met driemaal 7-5 den Amerikaan elimineerde.

En dan leed sen. de Alvarez, onder de oogen van haar ex-koning, 'n twee sets-nederlaag tegen 'n jonge Engelsche speelster miss Round, wier regelmatig spel op den duur succesvoller bleek dan het varieerende, maar door te veel missers ontsierde spel van de Spaansche.

Koopman moest het èn tegen Malfroy èn tegen het gladde gras afleggen. De Engelschman stond op zijn spijkerschoenen heel wat vaster dan Koopman, die niet aan het net kon komen en in drie sets geslagen werd, waarmee de laatste vertegenwoordiging van Nederland in de enkelspelen verdween.

Het Engelsche publiek, dat gaarne 'n landgenoot ziet winnen en al zijn hoop gevestigd heeft op Perry, kon tevreden zijn over het succes van de Britsche spelers, want de laatste zestien bestaan voor de helft uit Engelschen.

Examen gedaan en niet geslaagd

Kennis voldoende, maar te nerveus geweest. Waarom niet tijdig Mijnhardt's Zenuwtabletten gebruikt? Hierdoor b'ijft men kalm en helder van gi-est. Ze zijn verkrijgbaar bij Apoth. en Drogisten in kokers van 75 cent.

Amerika heeft daar namelijk drie spelers bij, Frankrijk twee, Engeland acht en Duitschland, Japan en Oostenrijk elk een. Wat zullen de Britsche kranten vanavond en morgenochtend juichen! Maar Shields, Wood, van Rhijn en Borotra vormen 'n zware hindernis voor 'n Wimbledon-kampioenschap op Engelschen naam, 'n al te zware vermoeden we zelfs, al ziet menig optimistische Brit zijn favoriet Perry al in de finale op de plaats, die men aanvankelijk voor Cochet had gedacht.

—o—

Donderdag, Volgens de ongeschreven Wetten van Wimbledon is de vierde dag van de eerste Week bestemd voor de eerste ronde van het heerendubbelspel, terwijl op dien dag tevens het damesenkelspel het tot de laatste zestien behoort te brengen. In het heerenenkelspel heerscht op dezen Donderdag rust en waar men in 't algemeen de meeste belangstelling heeft voor den strijd om den door Tilden niet verdedigden kampioenstitel, valt het te begrijpen dat de publieke belangstelling op zoo'n dag wat minder is.

De damesenkelspelen hadden 'n normaal verloop; alleen raakte Belly Nathall de eerste set kwijt aan de ook in ons land bekende Frl. Peitz, om daarna echter de beide volgende sets met overweldigende meerderheid te winnen.

In het heerendubbelspel gaven de Japanners Miki en Aoki uitstekend partij aan de van ouds bekende combinatie Cochet-Brugnon. 'n Nederlandsch succesje Was ef in de overwinning van Koopman en Knottenbelt op de beide reserves van de Tsjechische Davis Cupploeg, Marcalek en dr. Novolny, na vier sets niet al te fraai spel.

Voor mevr. Drost Was het jammer dat ze, nu ze in mad. Matthieu 'n puike partnerin had, in de eerste ronde al tegen de sterke Engelsche veteranencombinatie mrs. Satterthwaite-miss Thomas geloot had. De bekende lob, die mrs. SatterthWaite al jarenlang toepast om het moderne netspel van de tegenpartij te breken, deed ook nu weer haar demoraliseerend werk; op windstille dagen kan deze Engelsche speelster haar hooge ballen tot tot op 'n paar decimeter van de baseline laten dalen en zoolang deze lobs zuiver bleven, stond de Fransch-Hollandsche combinatie er machteloos tegenover. De Engelsche dames Wonnen vijf games achtereen, daarna kon de tegenpartij ophalen tot 5-5, doordat mrs. Satterhwaite 'n inzinking had, maar zoodra de lob Weer in eere hersteld was, maakten de Engelschen met acht games achtereen de partij uit.

Hótel-Rest. „Het Wapen van Aalsmeer"

Bondshötel A.N.W.B. lste Klas Keuken Telefoon 21

Intiem Restaurant Lid Horecaf Dorpsstraat 15

AALSMEER