LEEF GEZOND!
Dr. Th. Lewald, president van de rijks-commissie voor de lichamelijke opvoeding in Duitschland, schrijft in de officieele mededeelingen van de rijkscommissie (Blatter fiir Volksgesundheit und Volkskraft):
Aan het verouderde gezegde van de gezonde ziel, die alleen huizen kan in het gezonde lichaam — het „mens sana in corpore sano" — is door den vernieuwer van de Olympische Spelen, Baron Pierre de Coubertin, onlangs een nieuwe klank gegeven: „mens fervida in corpore lacertoso" — een vurige ziel in een gespierd lichaam. Ik zou nog liever willen zeggen: „anima fervida in corpore vigoroso" — een vurige ziel en een sterke geest in een krachtig lichaam. Deze combinatie aileen leidt tot iets groots, vormt mannen die 's werelds loop beïnvloeden kunnen.
De uitstekende Michel Angelokenner, Ernst Steinman, heeft in een onlangs gepubliceerd werk „Michel Angelo in het beeld van zijn tijd", verschillende bijzonderheden van Michel Angelo gepubliceerd, die den grooten Florentijner juist karakteriseeren. Toen hij reeds een grijsaard was, legde hij te paard den grooten afstand van Florence naar Rome steeds te paard af en nog op zeventigjarigen leeftijd klauterde hij op gloeiend heete zomerdagen in het marmergebied van Carraro om er de beste blokken uit te kiezen voor het .standbeeld, dat hij van den Paus maakte. Te paard bezichtigde hij belangrijke bouwwerken en geen physieke inspanning Werd door hem geschuwd. Tot zijn 89e jaar kon hij zich nog geheel aan zijn arbeid wijden.
Goethe, die geen zoon uit een sterk geslacht Was (zijn zusters en broers overleden op jeugdigen leeftijd) reed vaak te paard van Straatsburg naar Lesenheim; hij was een hartstochtelijk schaatsenrijder, een ferme zwemmer en de eerste Duitsche alpen-toerist. In zijn brieven uit Zwitserland schildert hij ons hoe hij met den jongen hertog Karl August in November van het Rhone-dal over de Turka urenlang bergopwaarts geloopen had in de sneeuw, die tot aan de knieën reikte. Zoo kwam men binnen acht uren in Andermatt. Den volgenden morgen werd de St. Gothard-pas „genomen", die dik onder de sneeuw bedolven was. In Sicilië legde hij in den heetsten tijd des jaars op veertigjarigen leeftijd dikwijls 60 K.M. te paard af en nog als zeventigjarige klauterde hij in de Boheemsche bergen, met den bergstok in de hand, naar de toppen om geologische studies te volbrengen.
—o—
Alexander von Humboldt was nauwelijks dertig jaren oud, toen hij op zijn beroemde studiereis door Zuid- en Midden Amerika als eerste mensch op 5800 meter hoogte dicht onder den top
C. A. Wenniger Mulder TUINARCHITECT
Vondelkade 1 HEEMSTEDE
van de Chimborasso stond. Als zestigjarige ondernam hij een ontdekkingsreis door den Oeral, den Altai en Oost-China en legde te voet en te paard 18.000 kilometer af. Onvermoeid werkend stierf hij op negentigjarigen leeftijd.
Bismarck Was een moedige en op jeugdigen leeftijd een dol-koene ruiter, hij zwom uren tegen den stroom van den Rijn in en zat als grijsaard nog dagen achtereen in de Saksische alpen en in de Pyreneën in den zadel.
Hij stierf op 83-jarigen leeftijd.
In zijn gedenkschriften vertelt von Bülow hoe hij tot op hoogen leeftijd eiken morgen aan gymnastiek deed en later op den dag paard reed en hij merkt
Dr. LEWALD, zooals de Hongaarsche caricaturist Kelen hem ziet.
op, dat, als Herbert Bismarck en Kiderlen hetzelfde gedaan hadden (men zou er aan kunnen toevoegen: óók de diepbetreurde Stresemann!) zij niet zoo jong gestorven waren. De groote kunstkenner Wilhelm von Bode vertelt in zijn mémoires hoe hij als veertiger de toppen van de Bernina-groep, waaronder de Bernina zelf, besteeg.
—0—
Wat bewijzen ons al deze voorbeelden ? Zij toonen aan, hoe bij deze in heel de wereld bekende mannen de basis van het artistiek en maatschappelijk kunnen schuilt in hun van hun jeugd tot op hoogen leeftijd geoefend en sterk gemaakt lichaam.
Lichaam, ziel en geest vormen een geheel en de werkelijk groote scheppende daden verlangen een gezond lichaam, een tot het hoogste opgevoerd weerstandsvermogen. Alleen dan blijft de élan vital bewaard!
Hoe gemakkelijk is het, vooral in Engeland, de rij van sprekende voorbeelden nog aan te vullen. Men^kijke naar de tachtigjarige Balfour, die nog eiken dag golf speelt en de^Duitsche
ministers zullen het in golf en tennis smadelijk verliezen moeten tegen Mac Donald!
Men kan tegenwerpen dat menigeen oud werd en een groote rol in het leven vervulde zonder sport te beoefenen. Maar in vroeger tijden had men ook andere levensomstandigheden, thans loopen in de groote gebouwen de liften, in de groote stations de roltrappen, in de fabrieken is de arbeid gemechaniseerd en dat gebeurt ook in de Werkplaatsen, op den akker en overal m?er en meer. Daarom moet in den huidigen tijd de sport brengen, Wat vroeger den mensch als onderdeel van zijn werk van zelf deelachtig werd.
—o—
Heel de Duitsche medische wetenschap is in het laatste tijdperk tot de conclusie gekomen dat de sport voor de volksgezondheid volkomen onmisbaar geworden is en dat alleen een sportieve verzorging van het lichaam in staat is veel lijden en ellende te voorkomen.
De wetenschappelijke analyse van de sport als levens-element heeft eveneens tot de eenparige conclusie geleid dat voor een juiste ontwikkeling van het individu sport onmisbaar is. Wie als artist of als koopman, als arbeider of als staatsman, als vertegenwoordiger van de wetenschap of als ambtenaar, hetzij man of vrouw, het in den tegenwoordigen tijd tot iets brengen wil, die moet gezond leven, die moet sport beoefenen, die moet vrijwillig en van ganscher harte deel uitmaken van het grootste internationale leger, de armee der sporten!
(Vertaling J. Hoven).
EEN NIEUW PRODUCT!
DER I
BLUEBAND FABRIEKEN]