êrs in hun blauwe roei-jasjes om de Njordploeg aan te moedigen en wanneer meer en meer blijkt dat Triton het tempo van Njord niet kan volgen, komen de geestdriftigste aanhangers, die zich op het dak van de auto's 'n zitplaats in vrij labiel evenwicht gekozen hebben, in de heftigste gemoedsberoering. ,,'t Is al drie lengten, Njord !" brult 'n Leidenaar uit de auto tot zijn ploeg. „Dat kunnen ze zelf wel zien," Zegt iemand anders doodnuchter, maar volkomen juist.

Als Njord haar eindspurt inzet, is de strijd eigenlijk al beslist. Met meer dan vier lengten verschil gaan de Leidenaren door de finish, waarbij we den indruk krijgen, dat ze zich nog niet eens ten volle gegeven hebben, zoo volkomen frisch passeeren ze de finish, terwijl alle chronometers in de volgauto's officieus het feit constateeren dat het baanrecord met een of twee seconden verbeterd moet zijn.

Het kamprechtersbootje brengt even later de zekerheid dat Njord officieel haar eigen baanrecord verbeterd heeft tot 15 min. 47 sec. weliswaar tien seconden minder goed dan in de heat, maar nu officieel tellend. Onder geweldig vreugdebetoon van de Njordmenschen

die in alle vreugde toch niet vergeten

om onmiddellijk intercommunaal dringend Leiden op te bellen — wordt de zegevierende ploeg op het plankier met lauwerkransjes om de slapen getooid, waarna er 'n rondedans op het wankele vlot wordt uitgevoerd, totdat er 'n paar decimeter water over het plankier heen gulpt.

Zóó won Njord in den recordtijd van 15 min. 47 sec. den Telegraafbeker met de ploeg: J. van Panhuijs (boeg), van Ballegoyen de Jong, v. d. Broek d'Obreman, Ruitman, Kuenen, van Oosten Slingerland, Werdmüller von Elgg, A. van Panhuijs (slag) en Sie (stuurman).

A.E.

'n Nabeschouwing over het stijlroeien

mm 1 ui in 1111111 11111111 iimmiiimmiiiiii 11 1 mmiimi n iiimiii mi «Mimi i uil i m

bij de Koninklijke

lllllllllMllllllllllllllllllllllllllllllMIIIIIIIMIIIIIIIIIIEIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIilllMIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

De juniornummers voor dames.

Roeiwedstrijden op den Hollandschen IJssel

Op Zondagmiddag 5 Juli a.s.

De Roeibond voor Rotterdam en Omstreken organiseert op Zondagmiddag 5 Juli a.s. wedstrijden op den Hollandschen IJssel, uitsluitend voor aangesloten vereenigingen. Het programma, dat tusschen half twee en kwart voor vijf verwerkt moet worden, bevat tien nummers.

Om half twee wordt begonnen met 'n nummer Maassciffs (baanlengte 1500 M-), dat open is voor alle roeiers, met uitzondering van de skiffeurs, die in 1931 aan de groote wedstrijden hebben deelgenomen.

Daarna volgt de overnaadsche twee op 'n baanlengte van 1200 M. Hiervoor mag niet worden ingeschieven met ploegen, die uit 'n combinatie van deelnemers aan groote wedstrijden in 1931 bestaan.

Het nummer vierriems Maasgieken (seniores) wordt verroeid op 'n baan vjn 2000 meter; dit nummer is open voor roeiers, die in 1931 aan de groote wedstrijden in gladde of overnaadsche booten hebben deelgenomen. Hetzelfde nummer wordt ook verroeid door juniores, maar dan op 'n baanlengte van 1500 M.; onder juniores worden hier verstaan eerste-jaars-roeiers, d.w.z. degenen, die in het voorjaar van 1931 roeien hebben geleerd, en degenen, die in het najaar van 1930 zijn afgeroeid,

Op den Zaterdag werden onder heel wat gunstiger omstandigheden dan op Hollandia de dames-nummers op de koninklijke verroeid. Het programma werd vlot afgewerkt, alleen de laatste heat had eenige vertraging.

Stemden de prestaties op Hollandia hoopvol voor het peil van het stijlroeien, de verwachtingen werden nu beschaamd. De eenige ploeg, die „gaaf" was, was de Laak. Door een samenloop van omstandigheden waren wij niet in de gelegenheid om de ploegen gedurende den heelen tijd van hun optreden te aanschouwen. De volgende opmerkingen worden dus met eenige reserve gegeven.

Juniores: ie heat: Hunze, Delftsche 'Sport, Arsa.

De Hunze behaalt de meeste punten. Deze ploeg maakte een Engelschen start, de reach al bij „klaar" en daarop vlot af. De rust-houding is wat gedwongenstijf, het werk is vrij gelijk, de doorhaal pittig, jammer dat de recover zoo hoekig is en de armen dan bij het naar voren gaan van 't eerste oogenblik af stijf gestrekt blijven. Bij grootere routine zal deze ploeg wel meer souplesse krijgen.

De Delftsche Sport is aardig vooruit gegaan, sedert Hollandia, vooral de bceg. De boot wordt gemakkelijk beheerscht en loopt beter door. No. 2, een handvat van een riem is er om de riem daar vast te houden, niet aan den steel!

Arsa roeit gemakkelijk, maar het rijden en trappen wordt zeer onbeheerscht uitgevoerd, terwijl de lichaamszwaai ookniet den goeden vorm vertoont. De boeg stoot voor met het bankje en No. 2 trekt zich op naar haar boord. Deze ploeg moet voornamelijk rust

krijgen m de boot, eerst dan kan de volle aandacht aan de beheersching van de bewegingen gewijd worden. Gedurende roeien en rust blijft de aandacht steeds binnen boord geconcentreerd, Arsa!

2e heat. Willem III, Dordt, Maas.

Eerste wordt Dordt.

Op dezen voorwedstrijd heeft Dordt, in vergelijking met de prestaties op Hollandia, aan vorm ingeboet. De boot loopt wel goed door en de slag is pittig, maar de gelijkheid liet te wenschen. De boeg valt wat ver en No. 2 pikt te laat in.

Willem III heeft een soepele slag, maar het werk is ongelijk, want de boeg valt naar bakboord, catcht te laat en roeit teveel op de armen, terwijl No. 4 de ploeg iaagt door te vroeg te catchen.

De Maas-ploeg is ook niet gelijk, de lichaamszwaai is hier onvoldoende ontwikkeld en 't geheel geeft een rukkerigen indruk, vooral het uitdrukken van No. 4. No. 3 maakt een overdreven opzwaai bij den inpik.

3e heat: Laak en Nereus.

Laak komt in den eindstrijd. Deze ploeg heeft de bekende keurige vorm, maar het rijden is wat snel en soms loopen de bladen eruit. Nereus gaf een ietwat onrustigen indruk, wellicht doordat ze te laat waren, want Laak was al alleen onder de brug door opgeroeid, toen zij met Nereus terug kwamen. Nos. 2 en 3 zijn ongelijk, No. 2 trapt door 't bankje heen en 3 haalt aan met te vroeg gebogen armen. No. 4 roeit „lekker".

Vanwaar die inzinking na Hollandia ? Op Laga moet veel goed gemaakt worden! P. C. FERMIN.

doch in den winter niet verder hebben geoefend. Er wordt op vertrouwd, dat de aangesloten vereenigingen zich strikt aan deze bepalingen zullen houden.

De overnaadsche doublé scull met stuurman (baanlengte 1500 M.) de single wherries (baanlengte 1200 M.) en de doublé wherries (baanlengte 1200 M.) zijn niet open voor ploegen, die bestaan uit 'n combinatie van deelnemers aan de groote wedstrijden in 1931. Wel is dat het geval met de lichte overnaadsche vierriemsgieken, die elkaar op 'n baan van 2000 M. zullen bekampen; daaraan mogen alle roeiers deelnemen, dus ook zij, die van deelneming aan de nummers vierriems Maasgieken juniores en seniores zijn uitgesloten.

Het damesstijlroeien in overnaadsche vieren zal worden beoordeeld volgens het proefreglement van den Ned. Roei Bond, zoodat ook de snelheid in aanmerking zal worden genomen. Dit nummer, dat op 'n baantje van 800 M. verroeit wordt, is open voor alle roeisters, dus ook voor degenen, die aan de groote wedstrijden in 1931 hebben deelgenomen.

Om half vijf krijgt men als slotnum¬

mers de uitdagingswedstrijden in achtriems Maasgieken over 1000 M., waarbij ploegen, bestaande uit 'n combinatie van deelnemers aan de groote wedstrijden in 1931, zijn uitgesloten.

Het beloven voor de Rotterdamsche roeiers belangwekkende wedstrijden te worden, die we in de aandacht van onze lezers uit de Maasstad aanbevelen.

De inschrijvingen sluiten Donderdagavond a.s. bij den wedstrijdleider J.A. de Monchy, Hoflaan 40, Rotterdam,

Hebt U een Telefoon? Dan bezit U natuurlijk ook een TELEFOONGIDS! Hebt U een Gramophoon? DansteltUnatuurlijkookbelang in 't tijdschrift

De Oramopttoonrevue

Vraagt gratis proefnummer (Adres Heerengr. 390 A'dam)