fc'JZT* Vmlde V'T' ïTtdi\°P Hollandia zal uitkomen, bestaande uit de dames Spaargaren (boeg) de Monchy, de Vliet,'Posthuma, Couvee, van Kleef Uden van Drooge en le Cosquino de Bussy (slag).
Hollandia gezien
met een Vliet-oog
De Hollandia roeiwedstrijden hoorden we wel noemen : „Het roeiersfeest bij uitnemendheid!" En er is veel waars in. Het is de eerste samenkomst van alle roeiers en roeisters na den langen winter, er heerscht een sportieve opgewekte geest. Een historie van Hollandia kunnen we u niet geven uit ervaring ; persoonlijk maakten we veel Hollandia wedstrijden mee (maar dat „veel" is lang niet genoeg voor historie !), op verschillende manieren :
„Klein, aan Vaders groote oudroeiers hand, later als vurig toeschouwster en nog later in de giek op het woelige kampwater." De laatste manier is ongetwijfeld de meest plezierige.
Misschien is de vermaardheid van deze wedstrijden onder de roeiers wel te danken aan het feit dat zij veel minder onder de niet-roeiers vermaard was dan eenig andere wedstrijd.
„Was" zeggen we, want de laatste jaren is ook de roem van het Hollandia festijn de groote menigte ter oore gekomen en Zaterdagmiddag is het in de volte van de — slechts plezier zoekende — menigte niet meer te harden.
Dat kan de reden zijn dat men menig roeier hoort verklaren : „Vrijdag is de prettigste dag van Hollandia, hoewel er dan misschien minder belangwekkende races verroeid worden."
Het vaarwater is vrij smal, het contact tusschen de beide oevers gemakkelijk, dus grooter dan op de Varsity, hetgeen zeer zeker de genoegelijkheid verhoogt.
—o—
Overigens is het o.i. niet mogelijk om deze zoo gansch verschillende roeiwedstrijden te vergelijken.
Men zou, met wat water in de wijn, kunnen zeggen : „De verhouding van Hollandia tot Varsity is die van burger tot student." We geven echter toe dat er iets tegen in te brengen is.
In dit alles neemt L.V.S.R. „De Vliet" een uitzonderlijke plaats in.
Zij is een studentenvereeniging en heeft dus natuurlijk ook veel gemeenschappelijke belangen met de Ned. Stud. Roeibond, maar toch is zij genoodzaakt de Varsity slechts van de wal te volgen en eveneens den Rijn van Alphen als haar eerste wedstrijd water na den winter te bevaren.
Telken jare spitst de Vliet zich op deze „noodzaak".
Zoodra de weersomstandigheden het maar toe laten is de loods op de Vliet geopend en den geheelen winter wordt er — hoogstens door ijs verhinderd — door vele leden geoefend. Zoo krijgt menalnaeenigen tijdeen indruk van het menschen materiaal waarmee gewerkt kan worden in het komend seizoen.
—o—
Het is een bekend feit dat de Vliet zich van oudsher meer toelegde op pittigheid van catch en doorhaal bij het stijlroeien dan eenige andere vereeniging. We herinneren ons goed dat een Vliet-stijl-vier een jury tot wanhoop bracht door zoo aanzienlijk op de andere te beoordeelen ploegen uit te loopen, dat zij nauwelijks meer te becritiseeren waren!
Weinig vermoedden we toen nog later van zoo nabij de Vliet en haar snelheidsmanie te zullen leeren kennen. Misschien is het woord manie fout gekozen.
Hoe waar is echter steeds weer dat er overdrijving aan elke nieuwe strooming vooraf gaat. Hoe waar is het tevens dat deze strooming : „Weg met die stijldrijverij!" moest komen!
De algem. Ned. Roeibond heeft zich met belangstelling heengebogen over deze nieuwe banen in het damesroeien.
De Ver. Hollandia kan het zich tot eer rekenen in 1930 in Holland de eerste te zijn geweest, die een 800 M. baan uitzette voor enkele elkaar bekampende race-vieren en race-achten.
Voor de vier-riemsgieken bestond goede belangstelling, voor de acht schreef alleen de Vliet in, doch een Nereus acht (combinatie van twee vieren) gaf sportief partij.
De reden dat de Vliet in deze acht uitkwam was, dat zij dit nummer — mede op aandrang van het bestuur van Hollandia — wilde propageeren. Het roeien in de acht-riemsgiek is minder zwaar, dus meer in de vrouwelijke lijn.
—o—
Goed is het om nog eens van deze plaats af te beseffen wat Hollandia steeds voor het damesroeien gedaan heeft. Zij was ook de eerste die in 1913 haar banen voor damesnummers open stelde. In 1916 kwam de Vliet voor het eerst uit op deze wedstrijden. Helaas echter zonder succes. Toen reeds maakte men aanmerking op de te forsche stijl, die verdacht sterk neigde naar die der Njord-broeders. In 1923 gelukte het de Vliet tenslotte om een eersten prijs op Hollandia te behalen.
Stelde Hollandia het vorige jaar een soort van race-stijl-reglement vast (eveneens op de Njord-wedstrijden gebezigd), dit jaar voegde de Roeibond, uit ervaring puttend van 1930 en steunend op vele andere (internationale) gegevens, voor het jaar 1931 een proefreglement samen. In dit reglement wordt nog een aanzienlijk groot procent aan punten aan baantempo, dus aan stijl, toegekend en weinig aan de eerstaankomende.
De practijk zal allerlei moeten uitwijzen, maar o.i. geeft dit reglement een goede lijn aan in deze kwestie.
Wederom zal Hollandia dus de plaats Zijn waar dit reglement beproefd zal worden. Het is verheugend te zien hoe de belangstelling voor de damesrace-acht (drie ploegen) is toegenomen.
—o—
Voor race-vieren werd dit jaar niets uitgeschreven. Een doublé scull-nummer werd nieuw ingevoegd. Wij zijn zeer benieuwd dit nummer te zien verroeien, door omstandigheden was de Vliet verhinderd hieraan deel te nemen.
Met al deze bemoeiingen voor het dames-sneller-roeien (hoe goed drukt Dr. Te Hennepe dat uit!) heeft de Vliet echter het zuivere stijl-roeien voor de juniorploegen niet uit het oog verloren.
Men moet er van uitgaan dat niet ieder meisje geschikt is voor dergelijke snelheidsproeven en zeer zeker is het een vereischte om zich allereerst op onberispelijke stijl toe te leggen en vervolgens grootere krachtprestaties te vergen.
Dit jaar heeft, in tegenstelling met vorige jaren (Njord coach) een der oudere Vlietleden zelve de jonge vier gecoacht.
Van sommige kanten vernemen we hoe vrouwelijke coaches zich op damesstijl ploegen toelegden, echter nooit haar werk tot een goed einde brachten en steeds na verloop van tijd het aan haar mannelijke collega's moesten overgeven.
Mej. Spaargaren trainde de jonge stijl-vier met groot enthousiasme en energie en het is aardig te zien wat zij met deze vier zeer jeugdige roeisters wist te bereiken.
Zoo is de Vliet er trotsch op dit jaar weer met iets nieuws op Hollandia te kunnen komen.
Laten wij eindigen met te zeggen dat heel het vrouwen-roeidom met een blij en dankbaar hart naar Hollandia op moet trekken, want hoe 'n goede kans gaf deze vereeniging ons reeds van oudsher.
H. D. GODDARD.
1MP0RT Sigarenmagazijn „SELECTA" export
C. J. P. v. NI H VI li - HEHMSTEUK
BINNENWEG 97 — TELEFOON 28545
SELECT A-SIC!A"EN IETS FIJNS; SELECT A-SIGARETTEN, BETER DAN IMPORT