U kunt alles van de licht-

znde en alles van dei

schaduwzijde zien. Wan¬

neer het Ü moeilijk is dei zonzijde te zoeken, neem

dan eiken dag een kop ; Ovomaltine en binnen korten tijd is er vreugde in Uw huis.

Ovo geeft moed en levenskracht.

Zoekt de zonzijde!

OVOMALTINE

ook voor U.

Dr. A. WANDER A. G. V«,!eBc„» , KERKHOFF & Co. Bern Amsterdam

II.II. SPORTLIEFHEBBERS

bezoekt Café BENKO

38 Korte Nïeuwendijk 38 Prima Consumptie, Heerlijk Zitje, Dagelijks Concert,

J. H. VAN BENNEKOM

weet, hij heeft het afgelegd tegen Dommering. Verloor in de laatste partij met 198 tegen 400. De Arnhemmer was toen al zeker van het kampioenschap en dat hij toen onder heel andere psychologische omstandigheden speelde dan in het begin van het tournooi wordt wel bewezen door z'n opklimmend moyenne van den aanvangsdag af.

Dommering besloot het tournooi met een partij met 28.57 gemiddelde. In die partij maakte hij een serie van 130, edoch, hij kon de reeks van v. Vliet (die op den eersten dag al 124 maakte) 133 niet overtreffen. Tusschen twee haakjes: ik heb altijd gedacht, dat Dommering alleen over biljarten praatte. Maar je moet hem eens hooren over voetbal. Over zijn zoon, den middenvoor van Vitesse. Vitesse, volgens hem de sterkste club van het Oosten. Welk een heerlijk optimisme straalt dan uit zijn oogen. En ge moet hem hooren spreken van de beenspieren van zijn zoon. Niet te masseeren, zulke knapen van spieren, had de trainer gezegd.

Maar om weer op mijn uitgangspunt terug te komen: er is geweldig gestreden en de meergenoemde psychologische factoren hebben een geweldige rol gespeeld. Welke factoren er toe hebben geleid, dat Gehrels zoo abominabel slecht speelde valt onmogelijk te zeggen. Gehrels is anders niet gauw nerveus. Nu heeft hij er in dit toernooi niets van terecht gebracht en door zijn behaald algemeen gemiddelde is hij tot degradeeren genoemd. Veel pleizier heb ik beleefd aan den benjamin van het achttal. (Ja, met acht zijn we begonnen, maar Theeboom viel door ziekte uit, helaas). De benjamin en de „just married". Z'n jeugdige ega moet met vreugde de resultaten van zijn debuut in de eeiste kl sse hebben gezien. Sweering speelt een buitengewoon partijtje voor zijn leeftijd. Is van alle markten thuis. Massé's,

piké's los, driebanden, eenband-stooten, kortom een allroundbiljarter. Die belooft nog wat.

En dan hadden we ook nog De Leeuw. Die van Amsterdam. Koninklijk was zijn spel in geen enkel opzicht. Zenuwen zaten hem ook dwars, ofschoon leeuwen daar in den regel niet van weten.

Het spel — met of zonder last van nerven gespeeld — heeft sportvreugde gebracht bij de stoere Friezen.

Dommering is weer kampioen geworden. Maar het volgend jaar zullen de anderen hem het vuur zeker na aan de schenen leggen.

ALEX IZAKS.

—o—

'n Medewerker uit Friesland schrijft ons nog:

De organisatoren van dit kampioenstournooi, misschien het laatste waaraan hun provinciegenoot Wiemers deelneemt, hebben eer van hun werk gehad: het waren 'n paar prettige dagen, die door heel wat getrouwen uit de biljartwereld, o.a. de oud-speler Boelstra en v. d. Woude, werden meegeleefd. Al werd het Ned. kampioenschap ook door Dommering veroverd, toch heeft Wiemers, de populaire Jan, zich met eere geweerd en tot Zaterdagavond zijn kans behouden, welke hem toen ontnomen werd door van Vliet, die hem „de das" omdeed. Die das was anders niet noodig, het was warm genoeg in de zaal.

De jonge spelers Sweering en Tjoa wisten reeds spoedig de harten der toeschouwers te veroveren; de grootere wedstrijdroutine van 'n Dommering was hun echter te veel. „Hij speelt wel slecht, maar het is anders 'n schat," oordeelde een der dames over den benjamin van het tournooi! De jongeren deden soms denken aan dartele veulens, die in het vrije veld waren losgelaten. De ouderen deden nog wel steeds of ze de meerderen zijn, maar toch zullen ze moeten oppassen; ze zullen trouwens zelf wel voelen, dat hun superioriteit spoedig afgeloopen kan zijn. Als men het werk van 'n van Vliet en 'n Sweeiing ziet, dan merkt men, dat de stijl en de aard van het spel is veranderd in de laatste jaren: er wordt bijna uitsluitend op serie gespeeld en vaak alles gewaagd om de ballen in positie te krijgen.

HET INT. ATHLETIEKPROGRAMMA.

Het int. athletiekprogramma ziet er, wat de voornaamste wedstrijden betreft, voor dit seizoen aldus uit: 7 Juni: Italië—Frankrijk te Rome. 14 Juni: België—Frankrijk te Brussel.

21 Juni: int. wedstrijd Beerschot te

Antwerpen. 28 Juni: int. wedstrijden Stadion te

Amsterdam. 3 en 4 Juli: int. kamp. van Engeland te

Londen.

5 Juli: dames West-Duitschland—Ne¬

derland te Eiberfeld; int. wedstr. te Bochum. 13 en 14 Juli: Zweden—Finland te Stockholm.

13 Juli: Boedapest—Berlijn te Boedapest.

26 Juli: int. wedstr. Charlottenburg te

Berlijn.

2 Aug.: Frankrijk—Engeland te Parijs ; Hongarije—Italië te Boedapest. 16 Aug.: Frankrijk—Zweden te Parijs ; Amsterdam—Duisburg te Amsterdam; int. wedstr. te Berlijn,

22 Aug,: Engeland—Italië te Londen.

23 Aug.: dames Duitschland—Enge¬

land ; West-Duitschland— Nederland te Munster. 30 Aug.: Duitschland—Engeland te Keulen ; Zwitserland—

Duitschland B. te Bern; Polen—Tsjecho Slowakije te Krakau.

6 Sept. Duitschland—Frankrijk.

13 Sept.: Italië—Zwitserland; int.

wedstrijden Charlottenburg te Berlijn.

27 Sept.: Hongarije—Frankrijk te Boe¬

dapest.

DAMESHO CKE Y NEDERLAND—BELGIË. Mevr. DrosCanters en mej, Bauduin, de vroeger zoo sterke damesdubbel uit onze tenniswereld, belagen tezamen het Belgische doel in den op te Werve gespeelden wedstrijd, dien onze landgenooten met 4—3 wonnen.