dat van sommige Oxford- of Cambridge studenten, die al hun onkosten door hun vader laten betalen en die het later aan hun prestaties op sportgebied te danken hebben, dat ze een goede betrekking krijgen.

Net zou stellig veel meer in het belang van de sport zijn, indien men de amateursbepalingen wat gemakkelijker maakte, inplaats van allerlei schorsingen uit te spreken voor overtredingen, die toch eigenlijk niet als overtredingen beschouwd mogen worden. Heeft b.v. de Engelsche Voetbal Bond eenigen tijd geleden niet een groot aantal spelers in de beroepsklasse geplaatst omdat ze van hun club, gemakshalve, voor de lunch een vergoeding kregen van ƒ 1:50 in plaats van restitutie van het zuiver voor de lunch uitgegeven bedrag?

Het komt ons voor, dat de Engelsche Amateur Athletiek Bond veel meer in het belang van het amateurisme zou handelen indien hij bepaalde, dat de uitgeloofde prijzen bij wedstrijden niet zoo kostbaar mochten zijn als tegenwoordig. In tal van sporten worden aan de overwinnaars heelemaal geen prijzen of uitsluitend kleine herinneringsteekens uitgereikt. Voor den waren sportman heeft zoo'n kleine herinnering tenslotte evenwel waarde als een kunstvoorwerp van zes pond sterling. Er zijn voetballers, die 20 jaar gevoetbald hebben en die nooit een prijs hebben gewonnen. Hetzelfde is het geval met cricketers en hockeyspelers en ten deele ook met roeiers.

Die amateursbepalingen zijn inderdaad zonderlinge dingen. Zoo herinneren we ons nog heel goed, dat op het laatste congres van de Internationale Athletiek Federatie te Berlijn urenlang werd gesproken over de vraag of men zou toestaan, dat aan een athleet de reis per vliegtuig zou mogen worden vergoed. Men besloot, dat niet toe te staan daar men het als een te groote luxe beschouwde. Het Finsche argument, dat men, door per vliegmachine te reizen, zóóveel tijd bespaarde, dat de totale kosten van de reis minder werden dan indien men die per spoor maakte, werd zonder meer ter zijde gelegd.

Zoo langzamerhand begint men den indruk te krijgen, dat het tijd wordt om alle amateursbepalingen maar af te schaffen, daar de leek er ten slotte toch niet uit wijs kan worden. We hebben dagen nog heel wat moeite gehad om iemand aan z'n verstand te brengen, dat Ritmeester de Kruyff, die te Berlijn op zoo'n schitterende wijze den grooten prijs van de Duitsche Republiek won, ondanks de 15.000 mark die hij daarmede veroverde — waarvan hij onmiddellijk een bedrag van 1000 mark aan de Berlijnsche armen gaf — amateur is gebleven en dus ons land op de Olympische Spelen te Los Angeles zal mogen vertegenwoordigen. Als men daartegenover zet, dat een Engelsche voetballer, die 2 shilling voor zijn lunch betaalde en van zijn club 2jr shilling terugbetaald kreeg, zoodat hij 30 cent over hield, voor die dertig cent tot beroepsman werd verklaard, dan is het duidelijk, dat het niet mogelijk is om in een paar woorden te zeggen, wat of eigenlijk een amateur is!

Good Speed's vanille-ijs.

Ijs kan men op verschillende manieren apprecieeren: de een houdt van ijs in de vrije natuur om er op te gaan schaatsenrijden, de ander ziet het liever als vanille-ijs, dat na 'n goed diner onze maag behoudt voor overlading. De maag heeft dan behoefte aan 'n goede verfrissching; het ijs bezorgt 'n aangename prettige gewaarwording.

'n Kok, die zijn vak verstaat, weet dat cok aan het vanille-ijs na den maaltijd de noodige zorgen geschonken moeten worden, omdat het heele diner aan waarde wint als het ijs smakelijk is toebereid. Daartoe zijn allereerst goede ingrediënten noodig bijvoorbeeld „Good Speed" 'n Engelsch fabrikaat dat nog

Mijn oordeel over AKKER's KLOOSTERBALSEM ingeval van spierverrekkingen, kneuzingen en schaafwonden is gunstig. Ik waardeer in dezen ontstekingwerenden balsem haar spoedige verzachting en vlugge genezing. Meermalen heb ik schaafwonden en kneuzingen in een ommezien genezen met

AKKER's

Kloosterbalsem

„Geen Goud zoo goed."

maar korten tijd hier te lande is ingevoerd.

„Good Speed" is een poeder, hetwelk niet gekookt behoeft te worden en toch een heerlijk vanille-ijs geeft en om nu maar eens met de deur in huis te vallen zullen wij voor gegadigden even verklappen, hoe eenvoudig het gaat een goede ijssoort te verkrijgen, ten minste, wanneer men „Good Speed" koopt. M'en neemt eenvoudig 5 liter koude gekookte of gepasteuriseerde melk of, indien men een zeer delicieus ijs wenscht te bereiden, &\ liter koude gekookte of gepasteuriseerde melk en 1/2 liter room op slechts 1 K.G. van dit vanille-ijs-poeder. De ijsmachine doet de rest en na een minuut of wat draaien heeft men het heerlijkste nagerecht, dat men zich denken kan.

Men hoeft ijs waarlijk niet zóó koud te maken dat lippen en keel bevroren worden, zooals sommigen meenen. Integendeel, wanneer men met „Good Speed" ijs maakt, zal men bemerken dat het veel smakelijker is om het ijs iets minder koud voor te zetten.

Dat „Good Speed" niet alleen smakelijk ijs oplevert — daar kin ieder zich van overtuigen! — maar ook voedzaam is, bewijst het scheikundig rapport, dat er over uitgebracht is door het Centraal Laboratorium voor Chemisch en Mi¬

croscopisch Onderzoek firma Dorsman en Sitsen, waarover de beide scheikundigen het volgende rapport uitbrachten :

„We ontvingen ter onderzoek 'n monster „Vanilla Ice Cream Powder Good Speed" Daarin konden wij constateeren de aanwezigheid van vanille, suiker, eiwitstoffen, enz., zoodat dit product niet alleen een overheerlijk maar tevens voedzaam vanille-ijs geeft.

Schadelijke bestanddeelen zijn geheel afwezig. Wij kunnen dan ook uit eigen ondervinding dit Vanilleroomijspoeder, waarmede in korten tijd heerlijk roomijs te maken is, ten zeerste aanbevelen."

Uit dit rapport blijkt dus wel, dat „Good Speed", in Nederland geïmporteerd door de firma J. Smits, Prinsengracht 316 te Amsterdam, in elk opzicht aanbeveling verdient, 't is niet alleen lekker van smaak, maar ook onschadelijk voor de maag. De importeurs ondervinden eiken dag, dat „Good Speed" gretig aftrek vindt, want wie er eenmaal van heeft geprofiteerd, zal later niets anders verlangen. Voor hoteliers, banketbakkers enz. is 'n proefneming met „Good Speed" aan te raden, men probeere het eens!

Hotel „De Klomp".

Hotel de Klomp te Enschedé heeft zich, sinds dhr. Beckers daar den scepter zwaait, een populariteit weten te veroveren, die prettig aandoet, als men daarover hoort spreken.

En geen wonder ook, als men ziet, hoe gezellig en knus die zaak is ingericht.

Wat de eigenaar kan doen om het zijn bezoekers te veraangenamen, laat hij niet na; getuige weer het feit dat het „Hotel de Klomp's club-orchestre"zorgt voor prettigedansmuziekop WoensdagsZaterdags- en Zondagsavonds, terwijl Zondagsmiddags een thé-dansant gehouden wordt.

Juist dezer dagen is dhr. Beckers begonnen de prijzen voor het restaurant zoodanig te verlagen, dat een bezoek aan de zaak alleszins waard is. Wij wenschen den energieken ondernemer dan ook succes.

Een bloeiende bloemisterij.

Een bloeiende bloemisterij, met vijf groote broeikassen, circa honderd vruchtboomen, 'n honderdvijftigtal kippen enz. is het eigendom van dhr. Kobus, Dalweg 70 te Arnhem. Wij hadden het genoegen zijn terreinen, die een oppervlakte van 1 H.A. 40 c.A. beslaan, te bezichtigen en kunnen onze Arhhemsche lezeressen en lezers warm aanbevelen daar ook eens een kijkje te nemen. De buitengewone zorg, waarmede dhr. Kobus zijn bloemen en planten kweekt, getuigt van groote vakkennis en serieus zakendoen.

Voor het verdere, dat dhr. Kobus ons biedt, verwijzen wij naar de in dit blad voorkomende advertentie.

Hen vy Marchaiifl

Programma's voor Feesten en Uitvoeringen

Leeraar MA). Staathuishoudkunde, Statistiek en Staatsinrichting, Jur. Student

AMSTERDAM -C S ARPH ATISTRAAT 80, TEL. 53629