MAXALDING
VIJFTIEN UREN saMAXALD ING00 LICHAAMSCULTUUR ZONDER INSTRUMENT OF APPARAAT GEVEN GROOTER ALZIJDIGE HARMONISCHE SPIERONTWIKKELING DAN JAREN
GYM. WERK. Complete cursus., f 25.—
MONDELING OF SCHRIFTELIJK
Populaire cursus., f 10.—
Maxaldo Bureau
Klimopstraat 111 — Haag
H.H. Sportsmen.
Koopt uw Sigaren en Sigaretten in
JGoedkoopeSigarenmaiaziiD''.
Kinkerstr. 349. Tel. 80057. AMSTERDAM.
GROOTE SORTEERING RWcRSBENOODIGDHEDEN.
Aanbev., V. L A A.\.
De Koninklijke Roel- en Zell-
000EBE0BS000000E000000E0000003Eaa
vereeniging De Maas tachtig jaar
0BSB000SSSEBEESBa0EaEEEÊBBSBSBBBSBBSE
BLUE BAND
VGRSCM GEKARND
Een bloeiende vereeniging iri^onze
. eerste havenstad.
Glanzende historie, krachtig ver-
eenigingsleven. Een schitterende toekomst.
In het Rotterdam van tachtig jaar geleden zat al evenveel durf, energie en ondernemingsgeest als thans.
Tachtig jaar geleden leefde de stad in een gunstige periode. Er rijpten plannen om den Waterweg te graven, de Nieuwe Rotterdamsche Courant kwam tot bloei en ging zich vestigen als
bron van intellectueel leven en „de
Maas" werd opgericht.
Op 17 Februari 1851 is dat geschied. i^JReeds vóór 1840 hebben er te Rotterdam vereenigingen bestaan, die tot doel hadden het maken van roeitochten. En de geschiedschrijver gewaagt van een Rotterdamsche roeivereeniging „Eendragt", die in 1848 reeds deelnam aan wedstrijden, uitgeschreven door de „Koninklijke Nederlandsche Yachtclub". Ook „Amicitia" was teen al een organisatie met statuten en reglementen, die de roeisport beoefende.
Uit deze twee vereenigingen, „Eendragt" en „Amicitia" is volgens overlevering „de Maas" ontstaan. Een vergadering in Januari 1851, waarbij 32 leden van „Amicitia" tegenwoordig waren, besloot tot het fundeeren van een roei- en zeilvereeniging en op 17 Februari d.a.v. werd „De Maas" geconstitueerd met als eerste bestuur Jan Havelaar president, Joost van Vollenhoven secretaris, John E. Knight, E. Smith en Coenr. I. van Santen Kolff commissarissen.
We zouden te veel van de aandacht van onze lezers en van de ruimte, ons toegemeten, vergen als wij hier gingen memoreeren wat „De Maas" alzoo op sportief gebied gepresteerd heeft.
De vereeniging heeft door alle tijden heen mee gedaan aan schier alle wedstrijden op watersportgebied. En zoowel in de roeigiek als in de zeilboot hebben leden van „De Maas" voor hun vereeniging triomfen behaald en lauweren geoogst. De prijzenkasten, die het schoone clubgebouw van de vereeniging versieren, getuigen van deze glorie. En dat de tachtigjarige nog niet aftandsch is, mag wel blijken uit het feit, dat zoowel in 1929 als in 1930 de Oude Acht van „De Maas" het kampioenschap van Nederland heeft behaald.
Niet alleen echter in Nederlandsch water, maar ook in den vreemde mocht de Maas-vlag waaien en daar wisten roeiers en zeilers het menigmaal tot overwinningen te brengen.
Maar van misschien nog wel grooter beteekenis is het toerroeien en toerzeilen geweest, hetwelk de vereeniging in den breede heeft gepropageerd en dat in een stad als Rotterdam vooral op economisch-sociaal gebied, van veel beteekenis is geweest. De hardwerkende
Zakenman heeft verstrooiing noodig en „De Maas" heeft hem gelegenheid geboden die te vinden op het water, waar hij nieuwe gedachten kon krijgen, die hem moesten inspireeren tot nieuwe daden.
—o—
Wij hebben in Rotterdam een zwemvereeniging De Maas, we hebben een Maasstraat en een Maaskade, We hebben een Maasstation en een Maashotel, we hebben autogarages en wasscherijen, die de Maas heeten. We drinken allemaal weieens het bekende Maas-water — een borrel, die aanbeveling verdient — en we hebben zelfs Maas-oord in de buurt, waar ik geen van mijn lezers aanraad langer te verwijlen dan noodig is. Maar als de Rotterdammer spreekt van De Maas, dan is dat de Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging, die thans jubileert.
Het is begrijpelijk, dat een leger van figuren, van groote en van minder groote allure dit tachiig-jarig leven hebben in stand gehouden. Er zijn er bij, die met de roeiriem of met de hand aan het roer van het zeiljacht „De Maas" hebben gediend en er zijn er ook, die dat hebben gedaan aan de groene tafel. Beide categorieën hebben hun beteekenis en waarde. En er zijn er zelfs, die zoowel het een als het ander hebben gedaan.
Gelukkig de vereeniging, die op haar voornaamsten zetel een man heeft zitten, die met woord en daad zijn vereeniging heeft gediend en die haar op alle gebied heeft gesteund en helpen groot brengen.
Niemand zal het ons kwalijk nemen als we bij.de huldiging, die we brengen aan alle verdienstelijke mannen van de vereeniging, slechts één naam noemen en hen allen huldigen in hun voorzitter, L. M, A. Hoffman, die ruim 40 jaar bestuurslid is van de vereeniging en ongeveer 35 jaar voorzitter. Dhr. Hoffman, stammend uit het Rotterdamsche patriciaat, een rechte afstamming van magistraten, die voor de stad veel goeds hebben verricht, vormt het goede type van den Rotterdamschen bestuurder op sportgebied, die de reputatie van zijn stad en die van zijn vereeniging een goede klank geeft in heel het land. Hij is een man van gedegen ernst, van rustige overweging, van klaren eenvoud en van pure offervaardigheid voor de sport.
Wij hopen voorzitter Hoffman nog vele jaren te zien op den belangrijken post, die hem thans toevertrouwd is en met hetzelfde navigatie-talent, als waarmede hij zijn zeiljacht bestuurt, zal hij — naar wij vertrouwen — het vereenigingsschip, met de Maas-vlag in top, veilig laten varen over de vredige binnenwateren van ons mooie land en over de onstuimige zeeën der wereld, waar de kleuren van die, vlag geliefd en geroemd zijn, van welke liefde en van welkeen, roem deze bescheiden voorzitter zijn deel zou kunnen nemen. Leve de Maas; leve Hoffman!
H. A., Meerum Terwogt,
4