DAMESA THLETIEK IN NEDERLAND: mej. Jo Malton, mej. Enkelstroth en mei Geelen aan de start voor de 100 Meter om het kampioenschap van Nederland in 1925 te Utrecht.
ontwikkeling een belangrijke factor is voor het geluk van de menschen.
Het zijn de vrouwen, die de ziel en de kleur aan het leven van een volk geven, en alleen zij vermogen aan de twee onafscheidelijken (sport en athletiel:), naast de geestelijke ontwikkeling, een blijvende plaats in de harten der menschen te geven.
# *
De meening van Dr. R. J.Th.
Meurer, voorz. A. B. L.O.
„De vrouw behoort niet op de O.S. thuis, evennfi'n als doofstommen of andere menschsoorten".
Door haar lichaamsbouw, door haar aanleg, door haar constitutie zal de vrouw steeds de mindere blijven van den man wat betreft sportpraestaties. De resultaten op gebied van athletiek en zwemmen, om mij bij deze takken van sport te bepalen, zijn er om deze uitspraak, gebaseerd op bovengenoemde geslachtsverschillen, te bevestigen. Hoe hooger de gestelde eischen des te sterker komt het verschil voor den dag.
Is het verschil b.v. tusschen de beste praestatie der vrouw met die van den man op de 100 M. hardloopen slechts enkele seconden, op de 800 M. bedraagt dit reeds een halve minuut. Hetzelfde geldt voor discus, speerwerpen en hoogspringen waar de maximale praestaties der vrouw slechts zeer middelmatige verrichtingen voor een man voorstellen.
Daar de Olympische Spelen o.a. beoogen het beste te laten zien waartoe de mensch op athletiekgebied in staat is en de vrouw zeker niet het genre mensch is, welke de grootste snelheid kan ontwikkelen, den discus het verst kan werpen of den hoogsten sprong kan doen, ben ik van meening dat daarom ook de vrouw niet op de Olym¬
pische Spelen thuis hoort, evenmin als doofstommen of andere mensensoorten, die door omstandigheden of aanleg per se de minderen zijn van den gezonden, goed getrainden mannelijken athleet.
Deze uitspraak heeft allerminst de bedoeling om beoefening van de athletiek voor de vrouw als schadelijk voor te stellen, al zag ik uit een aestetisch oogpunt liever dat de vrouw zich afzijdig hield van maximalen spierarbeid, die hoogstens tot middelmatige resultaten leidt.
* *
Louis Davids is voorstander.
„Vrouw moet vrouw blijven, vijf cent".
Lichte athletiek kan slechts een veredelenden invloed hebben op lichaam en geest. Het jonge meisje, gestaald door gezonde sport, is mij sympathieker dan het handwerkjes prutsende juffertje. Verder onderschrijf ik de meening van de juffrouw die eenige jaren geleden in Amsterdam rondliep met haar bekende tractaatjes: „Vrouw moet vrouw blijven — vijf cent",
Dick J. de Vries, bestuurslid
K.N.A.U., is bekeerd !
„De damesathletiek zal haar weg vinden",
U kunt mij onder de bekeerlingen rekenen! Tot voor kort kon de damesathletiek mij niet of weinig bekoren. En ik had er mijne redenen voor. Mijn herinneringen aan slecht zittende blouses, onelegante pantalons, wapperende piekharen lagen mij nog te versch in het geheugen.
Tot voor kort echter, de wakkere leiders en leidsters van onze damesploeg hebben ook hierin verandering
1257
MIJNHARDT's
Hoofdpijn-Tabletten 60ct Laxeer-Tabletten .. 60 ct Zenuw-Tabletten . 75ct Staal-Tabletten .. 90 ct Maag-Tabletten 75ct Bij Apoth. en Drogisten
gebracht en toen ik in Brussel en Lennep onze damesvertegenwoordigsters in zulk een elegant, in een in-nietsaanstoot-gevend costuum zag verschijnen, waarin bovendien vrouwelijke gratie en, boven alles, uitnemende sport werd ten beste gegeven, kon ik moeilijk meer volhouden, dat damesathletiek ongracieus, onvrouwelijk was. Waar bovendien bekende sportmedici in damesathletiek niet het minste bezwaar zien, zal men in mij een voorstander kunnen blijven zien, zoolang uiterst streng wordt toegezien op een goede tucht, degelijke training, en gepast publiek optreden in goed verzorgde costumes.
Alle tegenstanders ten spijt zal de damesathletiek haren weg vinden. En zeer spoedig ook! Aan ons, sportleiders, de taak om haar in goede banen te leiden!
* *
P. W. Scharroo, voorz. K.N.A.U. geeft zijn meening.
„Uitstekend, rraar niet als
wedstrijdsport". Mijn antwoord is zeer eenvoudig en, naar ik meen, wel reeds bekend: Beoefening van de daarvoor geschikte onderdeden der athletiek door dames is uitstekend; als wedstrijdsport acht ik de athletiek voor dames niet geschikt.
Megafonist N. M. J. Munzert, pas herstelt van zijn operatie, schrijft:
,,Mits onder kundige leiding, ten zeerste toe te juichen".
Ongetwijfeld heeft de athletiekbeoefening door dames groote vlucht genomen en, mita onder ter zake kundige leiding, kan dit niet anders dan ten zeerste worden toegejuicht.
Goede athletiek sterkt het lichaam, scherpt de geest en verhoogt de wilskracht. Wanneer ik spreek van goede athletiek, bedoel ik daarmede, dat de zaak niet overdreven moet worden; zoo vind ik bijvoorbeeld, dat door dames géén grooteren afstand dan 100 meter mag worden geloopen.
Spring- en werp-numimers zijn in het bijzonder aan te bevelen, terwijl daarenboven, hoewei dit bijzaak is, deze oefeningen 't aesthetisch oog van de n u toeschouwer (ster), straks zelf athleet, streelen.
Stoomboot Mil „De Volharding"
Passagiersdiensten AMSTERDAM—LEIDEN via Schiphol-Aalsmeer-Kagermeer „AMSTERDAM"—„VLIEGVELD SCHIPHOL"
AFVAART: SCHINKELKADE - INLICHTINGEN TEL. 40187
Watertochtjes op den Amstel naar 't Kalfje en Ouderkerk Salonbooten tusschen Leiden en Gouda via Alphen a/d Rijn en Boskoop Booten te Huur voor Extra Reizen - Te bevragen: HOOFDKANTOOR LEIDEN