y ? / e i de t.~^^£p o tfetis

1241

HET INT. VLIEGFEEST OP DE NENYTO TE ROTTERDAM: links boven: Koolhoven's nieuwe sportvllegtuig; rechts boven: de bekende kunstvlieger Fieseler; links beneden: de eigenaardig gevormde. Demontry Poncelet (België); rechts beneden: de Antwerpenaar Nagarit.

derland 'n sprinter, die meetelt op de wereldmarkt; hij behoort tot degenen, die tot 10.6 sec. in staat zijn en zal voor 'n behoorlijk figuur zorg dragen, 'n Plaats in de finale zou reeds 'n bijzonder succes zijn; hooger gaan onze aspiraties niet.

De andere Hollanders zullen bij een normalen gang van zaken op zijn hoogst hun serie overleven.

De 200 en 400 meter.

Wanneer reeds op den tweeden dag van het Olympisch athletiektournooi de 100 meter finale is verwerkt, zijn de sprinters vrij voor de 200 meter, die op den derden en vierden dag wordt verloopen. Ook hier is Körnig favoriet en zijn kansen staan zelfs beter dan op de 100 meter. Van de vier Amerikanen Paddock, Cummings, Scholz en Borah heeft laatstgenoemde onlangs 20.9 sec. gemaakt en dat zegt wel iets. Ook hier kan v. d. Berge een goed figuur slaan, ook al brengt hij het niet tot 'n prijs.

Op de 400 meter dingen voor Nederland Broos, Paulen en misschien v. d. Berge mee; 'n plaats in de finale zal, tegen cracks als Barbiti (47 sec), Büchner en Féger, onbereikbaar zijn. De Brit Lowe, die op Stamfort Bridge het kampioenschap van Engeland over de kwart mijl won, spaart zich voor de 800 meter. Duitschland-Amerika in de estafette.

Met meer dan gewone belangstelling zal men de estafette's over 4 X 100 en 4 X 400 meter afwachten, omdat zich hier 'n geweldige strijd tusschen Duitschland en Amerika ontspinnen zal. In Parijs won Amerika de 4 X 100 meter met niet eens zoo bekende sprinters (Clark, Hussey, Murchison en Leconey) in wereldrecordtijd (41 sec), intusschen heeft de Duitsche ploeg Corts—dr. Wichmann—Houben—Körnig (zie onze voorpagina) reeds drie keer 40.8 s. gemaakt, maar het Amerikaansche quartet Wykoff, Bracey, Russell en Quinn kan tot eenzelfde prestatie in staat geacht worden.

Ook op de 4 X 400 meter wordt het 'n strijd tusschen Duitschland en Amerika. Met Cochrane, Helffrich, Mc. Donald en Stevenson bracht Amerika te Parijs het wereldrecord op 3 min. 16 sec, d.w.z. per looper gem. 49 sec. (flying start). De Duitschers

Büchner, Storz en Schmidt maakten bij de Duitsche kampioenschappen in de finale 400 meter resp. 482/r„ 484/r, en 493/-, sec. (standing start), terwijl de vierde man, Krabs, zeker niet zwakker is. Zal Amerika zijn dubbele zege van Parijs ook nu kunnen behalen?

Nederland verbeterde op de 4 X 100 meter te Parijs met Boot, v. d. B e r g, cl e Vries en Broos het toenmalige wereldrecord tot 42 sec, eenige uren voor Amerika het weer verbeterde. Momenteel is onze estafette voor de 4 X 100 meter veel zwakker en volmaakt kansloos. Daarentegen bestaat er voor de 4 X 400 M., mits we op volle sterkte kunnen uitkomen met Paulen, v. d. Berge, Broos en Hoogerwerf, 'n klein kansje op 'n plaats in de finale. Andere estafettes dan deze twee worden er op de O.S. niet verloopen.

De hordenloop.

'n Nummer, dat bij het publiek buitengewoon in den smaak valt, is de hordenloop, zoowel die over 110 meter (tien horden van 1.06 M.) als over 400 meter (tien horden van 0.91 M.), door het phenomenale gemak, waarmee de loopers in volle vaart rakelings over de horden scheren. In 1924 won Amerika beide nummers en de tijden, die ons nu uit het Yankeeland bericht worden (14.8 sec. over de 110 meter en 52 sec. over de 400 meter) zijn van dien aard, dat 'n hernieuwd succes voor de stars and stripes in de lijn der verwachting ligt. De Britsche lord Burgley zal op de 400 meter horden Europa's beste vertegenwoordiger zijn, na hem de Italiaan Facelli en de Duitscher Neu-

DRUKKERIJ KINSBERGEN Nieuwe Spiegelstraat 60

Telef. 37239 Amsterdam

mann. In Nederland, dat hier geen kans maakt, zijn er zeker geen zes loopers, die op de 400 meter vlakke baan den tijd van den Amerikaan Taylor over de 400 meter horden (52 sec.) zouden evenaren!

Als besten noemen we voor de 110 meter de Amerikanen Kinsey en Dye, de Zuid-Afrikanen Weighman Smith en Atkinson, terwijl Gaby, Petterson, Steinhardt en Wendström ook een leidende rol zullen spelen.

De middelafstanden.

Lowe won in 1924 voor Engeland de 800 meter in 1 min. 52,4 sec. en zijn succes onlangs op Stanford Bridge maakt hem opnieuw candidaat voor de finale van dit nummer. Duitschland's kampioen Engelhardt is minder en als dr. Peltzer, 'n jaar geleden de beste looper ter wereld op dezen afstand, inderdaad uitkomt — hij is voorloopig ingeschreven — zal, naar we vreezen, 'n echec den Dantziger leeraar niet bespaard blijven. Lloyd Hahn is Amerika's candidaat, zijn tijd van 1 min. 523/s sec. wordt nog overtroffen door 'n prestatie van zijn landgenoot Burton (1 min. SI1/:;), welk record ons echter niet geheel betrouwbaar voorkomt. Lest best: Séra Martin, de zeer snelle Franschman, die het normaal zeker tot de finale en een der eerste plaatsen brengt. Ook op de 1500 meter zal Lloyd Hahn (3 min. 54 sec) geducht meetellen, maar hier heeft men al de Finnen als groote favorieten. Naast Nurmi is vooral de Fin Lagerström op dezen afstand te vreezen en naar alle waarschijnlijkheid zal hier de Finsche vlag in top gaan. Ook al wanneer de berichten over Nurmi's uit vorm zijn waarheid bevatten, heeft Finland nog plaatsvervangers genoeg.

De lange afstanden.

De lange afstanden zijn voor Finland, dat is vrijwel vaststaand. Nurmi en Eitola zullen op de 5000 en 10.000 meter hun meerderheid bewijzen en zelfs het geduchte Amerika is hier kansloos. Duitschland kan hier niet genoemd worden. Wat Nederland betreft: hoe grooter de afstanden worden, hoe minder onze prestaties. Menschen als Klaase en Gerbrands mogen in Nederland uitblinkers zijn, door de buitenlanders worden ze zonder moeite gelapt. Men vergelijke eens