c

Dit nummer telt 84 pagina's.

505

NIEUWE UITVINDING.

PHILIPS-INDIË-AMERIKA en EUROPA met ÉÉNKNOPS radiotoestel, zonder honigraatspoelen, te ontvangen.

Complete installatie f 135.50.

L. FILIPSON,

Electr. & Werkt. Ing.

CORN. SCHUYTSTRAAT 39. - TEL. 20452

Dancing frclwrr

Nieuwstraat 28 - DEN HAAG

De intiemste en mondainste

DANCING

van 8—12.30 u. 1ste klas Jam-band.

De „hittegolf". Natuurlijk is het wel 'n beetje overdreven om te spreken over de „hittegolf", die de Olympische Winterspelen zoo droevig verstoord heeft, maar het woord duidt wel in volle mate het noodlot aan, dat de organisatoren getroffen heeft, 'n Hittegolf tijdens de O.S. te Amsterdam zou niet zoo erg kunnen

zijn, maar 'n regenperiode in

ons gezegend Hollandsch klimaat zou de Amsterdamsche Spelen ook grootendeels sportief en financieel kunnen doen mislukken. Daar heeft de temperatuurstijging, te St. Moritz nog eens de aandacht; op gevestigd. We twijfelen overigens niet of de Kerstianen zullen spreken over een straf voor de zondige Spelen. * *

De militaire patrouillewedstrijd. De

bepalingen van den wedstrijd voor militaire patrouilles op de ski schrijven voor, dat elk land uitkomt met een officier en drie minderen. Voor de Italianen was dat 'n leelijke handicap, want wel telt Mussolini's land meer dan genoeg dienstplichtigen en beroepsmilitairen uit de bergstreken, van jongsaf aan gewoon aan de ski's, doch officieren met groote vaardigheid in het skiloopen heeft men er niet. Bij de voorwedstrijden in Italië zelf kwamen de deelnemende officieren meestal vijf minuten later aan het einddoel dan de soldaten! Daar de patrouille in haar geheel moet binnenkomen zonder grooter verschil dan 100 meter tusschen de vier deelnemers, verspeelden de Italianen te St. Moritz hun kans doordat er tel?iïs. gewacht moest worden op den officier, die het tempo niet kon volgen.

N.O.C. en I.O.C. De N.O.C.-bestuursleden, die te St. Moritz aanwezig waren, hebben eenige malen

De tijdwaarnemers aan het werk 1e St. Moritz.

geconfereerd met het I.O.C. Het onderwerp was — om eens wat nieuws te behandelen — de huisvesting.

* * *

Te laat? In de wintersportkringen heeft men, gelijk bekend, twee partijen: pro-Davos en pro-St. Moritz. De Davos-vereerders beweerden, dat men het invallen van den dooi tijdens de Spelen geheel aan zich zelf te wijten had, daar St. Moritz expres den te laten datum van midden Februari had uitgezocht om het eindigend seizoen aldus nog wat te verlengen. De tegenpartij wijst er evenwel op, dat het in Chamonix in 1924 vóór den aanvang regende en dat St. Moritz 800 meter hooger ligt, wat tegen een tijdsverschil van 14 dagen opweegt. Overigens valt, volgens de statistieken, de dooi te St. Moritz nooit zoo vroeg in als thans, wat „Pressechef" Buchli reeds weken tevoren met uitvoerige tabellen had aangetoond.

Geelblauw. De Zweden vonden het buitengewoon attent van de Zwitsers om overal, geelblauwe vlaggen — de Zweedsche kleuren — uit te steken en boven den ingang van het stadion 'n geelblauwbatakijn op te stel-

Berliner Kauffhaus

Kalverstr. 192 - A'dam-Tel. 36292

PARFÜMERIEE

len. Het bleek echter, dat geelblauw niet alleen de kleuren zijn van Zweden, maar ook van het kanton Graubunden, waarin St. Moritz ligt.

Het sportartsencongres. Op het

sportartsencongres te St. Moritz werden twee Nederlanders gekozen in de organisatie der medische controle bij de Olympische Spelen te Amsterdam, namelijk prof. Buijtendijk tot voorzitter en dr. Reys — een welbekende uit onze gymnastiekwereld — tot secretaris en tevens vice-voorzitter. Op het congres werd meegedeeld, dat de Volkenbond en sir Henri Deterding (die de Spelen bijwoonde) ieder voor de helft het noodige geld zullen fourneeren.

Chamonix en St*. Moritz. Bij een

vergelijking tusschen de kampplaatsen te Chamonix-1924 en St. Moritz1928 komt men tot de conclusie, dat bij de Eerste Olympische Winterspelen een meer van de buitenwereld afgesloten terrein gebruikt werd, dat den aanleg groote sommen had gekost terwijl te St. Moritz de machtige ' natuur van het Engadin benut werd als achtergrond voor het zeer eenvoudige ijsstadion. Jammer is het alleen, dat de start en finish voor de skiloopers buiten het eigenlijke stadionterrein te liggen kwamen, waardoor de toeschouwers öf de skiloopers öf de ijshockeywedstrijden moesten missen.