Dit nummer telt 24 pagina's.

399

De Olympische Winterspelen

11—19 Februari a.s., St. Moritz.

Nog vier weken!

Nu we pas weer ook in ons land 'n periode van sneeuw en ijs achter den rug hebben, komen feitelijk de bijzonderheden omtrent de aanstaande Olympische Winterspelen heel wat meer te pas dan enkele maanden geleden, toen we ook meer dan eens een artikel wijdden aan de „Tweede Olympische Winterspelen, St. Moritz, 11—19 Februari." Trouwens, de tijd begint op te schieten, nog vier weken en het wintersporfestijn, dat, door de samenhang met de O.S. te Amsterdam, voor ons Hollanders van zoo bijzonder groot belang is, gaat beginnen.

Gelijk men weet, is dit de tweede maal, dat er Olympische Winterspelen gehouden worden; in 1924 was Frankrijk in staat om zoowel de gewone 01. Spelen te Parijs, als de Winterspelen te Chamonix te organiseeren, zij het dan ook in verschillende plaatsen, thans is bij gebrek aan gelegenheid voor wintersport in Nederland de organisatie voor 1928 opgedragen aan het Zwitsersch Olympisch Comité, dat St. Moritz er voor uitkoos en met zorg de voorbereidingen ter hand nam.

Thunberg, Sonja Henie, Grafstrom e.a.

De bekendste amateurs uit het buitenland zijn reeds geruimen tijd in training; zoo is Sonja Henie, het jonge Noorsche meisje, dat reeds als veei-tienjarige-kampioene triomfen vierde bij het kunstrijden, naar Finse vertrokken om zich daar onder het wakend oog van haar ouders voor te bereiden. De winnaar van het hardrijden bij de eerste 01. Winterspelen in 1924, Claes Thunberg, zal zijn titel verdedigen; alle geruchten, dat deze Finsohe crack, meermalen Europeesch kampioen en wereldkampioen, over zou gaan tot de beroepssport, zijn onjuist gebleken.

Staat dus het verschijnen van den vorigen Olympischen kampioen hardrijden vast, omtrent zijn collega in het kunstrijden bestaat niet de minste zekerheid. Deze toch, de Zweed Grafstrom, is „zoek"; hij verliet zijn vaderland om wat van de wereld te gaan zien en het laatst werd hij in Amerika gesignaleerd. De Zweden, die er natuurlijk zeer op gesteld zijn om hun kans op 'n tweede Olympische zege te behouden, stelden alles in het werk om de tegenwoordige verblijfplaats van Grafstrom te ontdekken, zelfs langs diplomatieken weg werden in Amerika nasporingen gedaan, maar tot dusver zonder succes.

Letland zendt slechts één vertegenwoordiger naar St. Moritz, daar 't niet meer rijders heeft, maar deze eene is dan ook 'n crack van zeer bijzondere beteekenis, n.1. Rumba, de hardrijder, die tot de snel sten ter wereld gerekend mag worden. Amerika komt met 8 a 10 deelnemers; en deelneemsters voor het kunstrijden, waarbij Niles, mrs. Weid en miss Loughran. Japan zal in St. Moritz debuteeren, de Tsjechen hebben hun hotels in Pontresina en St. Moritz besproken en de Hongaren trainen in Boedapest reeds geruimen tijd onder leiding van den bekenden Canadeeschen professional Tayl'or.

Duitschland en Oostenrijk.

Duitschland bereidt zich natuurlijk grondig voor, dat is ook wel niet anders te verwachten. De circa twintig Duitsche skiloopers zijn van November tot Kerstmis tezamen m training geweest, waarna hun de gelegenheid geboden werd om nog eenige weken in de Beiersehe Alpen te oefenen. Deze week gaan ze gezamenlijk naar Pontresina waar ze ook tijdens de Winterspelen verblijf zullen houden, daar Pontresina slechts 'n kwartier sporen van St. Moritz verwijderd ligt. De kunstrijders oefenen in het Berlijn sche „Sportpalast" onder leiding van Bror Meyer; onmiddellijk na de Duitsche kampioenschappen (28 en 29 Januari) ini Füssen vertrekken ze naar St. Moritz. Ook de Duitsche hardrijders zullen dadelijk na de kampioenschappen vertrekken; zij echter blijven in Davos om te trainen.

Reeds jaren speelt Oostenrijk een leidende rol bij de

Waar het Olympisch ijshockeytournooi gehouden zal worden. Een momentje uit den wedstrijd St. Moritz— Davos (0—6) om het kampioenschap van Zwitserland, dezer dagen gespeeld.

iiiiiiiiiiiiiiiiniii

IIIIIIIIIII1IIIIIIIIII1MII

llllllllllllllllllMlllltll

ijs-sporten en men is daar vastbesloten om voor St. Moritz alles in het werk te stellen om deze leidende positie te behouden. Te memoreeren valt, dat de 23 aangewezen spelers voor de ijshockeyploegen en het hardrij den zich aan 'n zeer strenge medische sportkeuring, speciaal voor hun hart, hebben moeten onderwerpen om verzekerd te zijn, dat ze geen schadelijke gevolgen kunnen krijgen van de zeer zware training. Voor het kunstrijden zijn 'n aantal bekende cracks aangewezen, o.a. ir. Böckl, dr. Distier, Frau Jaross—Szabo en Frl. Lilly Scholz.

24 landen !

Het aantal deelnemende landen bedraagt 24, meer dan er ooit op wintersportgebied bijeen zijn geweest. Chamonix vereenigde 16 landen, aanzienlijk minder dus. Het zijn: Argentinië, België, Canada, Duitschland, Engeland, Estland, Finland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Japan, Letland, Lithauen,' Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Tsjecho Slowakije, Vereenigde Staten van Noord-Amerika, Yoego Slavië, Zweden cn Zwitserland.

Uit medische kringen is de wensch uitgesproken om bij de Winterspelen de deelnemers voor en na den wedstrijd te onderzoeken en verdere wetenschappelijke onderzoekingen te doen. Het staat reeds vast, dat doctoren uit Duitschland, Nederland en Polen aanwezig zullen zijn, terwijl op den laatsten dag een congres gehouden zal worden.

De Nederlandsche deelnemers.

Nederland heeft ingeschreven voor hardrijden en bobsleesport; daar de namen der deelnemers eerst voor 20 Januari opgegeven hoeven te worden, met nog het recht van wijzigingen voor 31 Januari, kan men voor het hardrijden de resultaten afwachten, die onze ploeg veelbelovende jonge rijders in Nederland en in Scandinavië — waarheen ze onder leiding van den Assenaar Bolt verblijf houden — bereikt om er dan de beste rijders uit te kiezen. Voor de bobsleesport zal de Hollander Menten, die reeds jaren achtereen met de eere de Hollandsche kleuren in Zwitserland verdedigt, 'n goede kans maken lypiscn is het, dat de bobsleesport stamt uit St Moritz; reeds veertig jaar lang worden daar — met 'n korte onderbreking in den oorlogstijd - wedstrijden gehouden sinds in 1889 Wilson Smith, 'n Engelschman, op het idee kwam om twee Amerikaansche tobcggans door middel van eenige planken te verbinden tot een slee, waarop vier personen konden plaats nemen. De veel grootere snelheid, die men op deze samengestelde slee bereikte, verleende aan de „St. Moritz-Bobsleigh-Club 1897" de voorrang boven de „St. Moritz-Tobogganing-Club 1895" op de Cresta Strasse en toen op 1 Januari 1904 een speciale bobsleebaan, die heden nog bestaat, geopend kon worden, was bobsleeën de geliefkoosde sport geworden.

Paardensport.

De bezoekers van de Olympische Winterspelen, die reeds eenieen tijd voor den aanvang der Winterspelen in St. Moritz arriveeren, kunnen ook nog de „Internationale Pferde Rennwoche" (5—12 Februari) bijwonen, waarvan de belangrijkste wedren samenvalt met de openmg deiWinterspelen, namelijk de „groote prijs van St. Moritz (7500 gulden!). In totaal wordt voor deze wedrennen op het ijs niet minder dan ƒ25.000 aan prijzen uitgeloofd.