334

DE REVUE DER SPORTEN.

DRINKT UITSLUITEND

Koffie en Thee van de firma B. Drost & Zoon

Amstel 306, AMSTERDAM, Te!. 37114

J. C. HAMEL ' Amstelveld 19 - Telef. 41429

IN OLIE, VERFWAREN, GLAS EN SCHOONMAAKARTIKELEN

Speciaal voor grootere gebouwen en instellingen

EN GROS

EN DETAIL

Speciaal adres voor

Bloemwerken, Kransen en Versieringen „EXCELSA"

De Clercqstr. 53 - A'DAM - Tel. 22329

Zorgt voor bestellingen door 't

geheele land ^

«PANISCHE BflANDSTO FENHAHDEL

Dir. W. STOLK Oude Schans 33 - Telef. 43342 Bankiers: INCASSO-BANK Postcheque en Giro 101371 AMSTERDAM

Dancing pschorr

Nieuwstraat 28 - DEN HAAG

De intiemste en mondainste

DANCING

van 8—12.30 u. 1ste klas Jazz-band.

HOTEL

STADT DÜSSELDORF

Vroeger Hotel Wapen van Medemblik"

CAFÉ-RESTAURANT DAMRAX 84 - AMSTERDAM

Telef. 44045 H. Kö'he

Spezial Ausschank Deutsche Biere

De Roeringen in den N.W B.

Goede gevolgen van een slechten dag! — Clementie voor Hirschman gewenscht. — Swaab „de Beer" verdient levenslange schorsing.

Na de bewogen vergadering te Utrecht heeft het bestuur van den Ned. Wieier Bond vergaderd en officieel besloten gevolg te geven aan het verzoek tot schorsing van de heeren F. Hirschman en Swaab de Beer [die vroeger, toen hij zelf nog actief wielrenner was en wel aan wedstrijden op de baan aan de Zeeburgerdijk deelnam, kortweg Sw a a b heette doch die thans, nu hij in 'n auto rijdt, nog de Beer aan z'n naam heeft toegevoegd]. Er zullen op 8 Januari provinciale vergaderingen worden uitgeschreven en 15 Januari zal een alg. vergadering de beslissing hebben.

Het lijkt me wenschelijk om tevoren de zaak nog eens nader te bekijken. Daartoe is men nu beter in staat dan onmiddellijk na de bijeenkomst, toen men nog onder den indruk was van de rumoerige slot-tooneelen.

Deze vergadering zal den naam van den N.W.B. naar buiten weer een f linken duw gegeven hebben; menigeen zal het hoofd geschud hebben, toen hij in z'n lijfblad de schrikaanjagende kopjes boven het verslag zag en zich met een: „wat zullen ze nu weer uitgevoerd hebben?" aan de lezing gezet hebben. Ik geloof, dat de leiders van den N.W.B. zich hiervan ditmaal heel weinig behoeven aan te trekken.

De vergadering heeft een rumoerig verloop gehad, dat valt niet te ontkennen. Het was op een gegeven oogenblik zelfs zóó erg, dat een deibestuursleden den Secretaris-Penningméester te lijf wilde gaan, waarbij men dus het merkwaardige schouwspel van een vechtpartij aan cle bestuurstafel gehad zou hebben! Gelukkig' slaagde men er nog in dit te vooikomen. Ock de heer Swaab doorleefde een paar angstige oogenblikken. Vlak om me heen was het een moment zóó'n heksenketel dat ik veiligheidshalve m'n paperassen bij elkaar raapte, om te voorkomen, dat ze.

onder den voet geraakten .

Maar, hoe gek het ook moge klinken, ik beweer, dat de 18e December een goede dag voor den Nederlandschen Wieier Bond is geweest. Men heeft den indruk gekregen, dat het geheele bestuur — met uitzondering van den heer F. Hirschman — volkomen homogeen is. Het is niet alleen bereid, doch ook in staat, het prestige van den N.W.B. te herstellen en het heeft daarbij — en dat is het groote feit van deze vergadering — behalve Zuid-Holland de volledige alg. vergadering achter zich. Wel is er op deze vergadering groot rumoer geweest, wel zijn er harde woorden gevallen, doch alles was in hoofdzaak gericht tegen den heer Swaab, die door z'n tartend en uitdagend optreden ieder tegen zich in het harnas joeg en de oorzaak was, dat de heer Hirschman hopeloos werd gecompromitteerd. Dat Hirschman het slachtoffer is geworden van de heeren, die helaas in Zuid-Holland op wielergebied de lakens uitdeelen, staat voor mij als een paal boven water. Ik heb den indruk, dat z'n Haagsche „vrienden" hem vrijwel belet hebben het bondsbureau naar Amsterdam over te brengen. Trouwens, dat werd door Swaab op de vergadering ook toegegeven. Had Hirschman zich aan den noodlottigen Haagschen invloed kunnen onttrekken, dan zou de zaak geheel anders geloopen zijn. In de korte periode, dat de heer Adrian voorzitter van den bond was, zijn de grondslagen voor cle onoordeelkundige inrichting van de boeken — wat de grootste grief tegen den heer Hirschman was — gelegd. De heeren Hirschman en Adrian hebben samengewerkt, het lijkt me zeer onbillijk om thans de noodlottige gevolgen van die samenwerking geheel op rekening' van Hirschman te schuiven. Deze laatste kwam als nieuweling in de bondszaken, men meet dun wel can-