324

DE REVUE DER SPORTEN.

RestaurantHUIZEBIENEN

CAFÉ RESTAURANT DANCING

KEIZER KAHEIPIEINI, NIJMEGEN

P. J. RICHTER

NIEUWENDIJK 18 - Tel. 44054

MS MASTER'S V01CE C0LU1B1A

Gramophoons en platen

Rund-, Kalfsen Varkensslachterij

FIRMA GEBR. VAN OER VEER

Voorstraat 64 Tel. Int. 10620 UTRECHT

Fa. H. M. Peet & Zoon

Aannemers van elk soort Schilderwerk

Linnaeusparkweg 46, Tel. 53529 AMSTERDAM

RADIO TOESTELLEN r^a^B^y ONDERDEELEN ANDERSEN & POLAK

P. C. HOOFTSTRAAT 40 - TEL. 26587 AMSTERDAM

L J. HGOHENKERK

VERHUIZINGEN

EN

TRANSPORTEN

naar en van alle plaatsen

P. CL Hnaftsfraaf 104 ■ Tel. 23229 ■ Amsterdam

ITALIAANSCHE WIJNHANDEL

0. OGNIBENI & Co.

Reguliersdwarsstr. 74 - AMSTERDAM

Opgericht 1883 Telefoon 47627

Vino Aleatico f 1.80 p. flesch

Als afdeelingskampioenen eindigden Hilversum, Amsterdam en Deventer, in de kampioenscompetitie betoonden de hoofdstedelijken zich de sterksten, zoodat de eeretitel aan Amsterdam kwam. Uit de korfbalwereld.

Korfbal bracht de jaarlijksche overwinning van Nederland op België, waar de korfbalsport nog weinig invloed heeft. De te geven demonstratie op de Olympische Spelen heeft wellicht tot resultaat, dat dit specifiek Nederlandsche spel nog eens doordringt tot Duitschland of Frankrijk. De competities hadden een eenigszins langdradig verloop, waardoor de laatste kampioenwedstrijden nog precies voor het officieel erkende gesloten seizoen (half Juni) konden worden afgewerkt. Als gewestelijk kampioen traden Naas, Het Zuiden (dat de kampioensclub van 't vorig seizoen, Excelsior, geklopt had) en Voorwaarts uit den strijd; zooals tot dusver steeds het geval was, zegevierden de Westelijke vertegenwoordigers, al gaven Oost en Noord goed partij. „Het Zuiden" uit Rotterdam is dus de kampioensclub 1926—'27. In 1928 jubileert de N.K.B., welk heugelijk feit feestelijk herdacht zal worden.

Onze kranige zwemsters.

De Nederlandsche Zwem Bond, die reeds voor 1926 den Van Tuyllbeker verwierf als de bond, die in dat jaar het meeste gepresteerd had, kan ook over 1927 tevreden zijn. Langzamerhand wint de zwemsport terrein, 'n tournee als van den Zweedschen wereldrecordhouder Arne Borg einde Februari door ons land, is van groote propagandistische waarde voor de zwemsport en de huldiging, die aan de dames Braun, Vierdag en den Turk ten deel viel te Rotterdam, waar ook de burgemeester deel uitmaakte van het huldigingscomité, is in alle opzichten goed voor de zwemsport. De N.Z.B. is in het gelukkig bezit van een aantal jeugdige zwemsters, die tot de beste der wereld behooren; waren het in 1926 speciaal Zus Braun en Marietje Baron, die zich onderscheidden, dit jaar hebben de wereldrecordhoudster mej. den Turk en mej. Vierdag zich naast deze twee geplaatst, zoodat het Nederland gelukte in Bologna bij de Europeesche kampioenschappen in de vier damesnummers drie kampioenstitels, twee tweede en twee vierde prijzen te behalen. Onze zwemsters vormen wel een van Holland's sterkste troeven bij de Olympische Spelen!

Op het gebied van snelzwemmen voor heeren hebben we nog niet veel te vertellen, al zijn de prestaties niet meer zóó ver achter als enkele jaren geleden. Wellicht kan de Duitsche zwemtrainer ir. Meigen er toe meehelpen den achterstand nog wat te verkleinen, 'n Verheugend verschijnsel was het succes van onze sterke zwemvereeniging „Het IJ", die een ware triomftocht door Spanje en Frankrijk maakte en zoowel bij het snelzwemmen als bij het waterpolo de buitenlanders de baas bleef. Even fraai waren de prestaties van de dames der H.D.Z. in Engeland, die er ook menige overwinning- boekten.

Waterpolo leverde ons wederom 'n overwinning op ' tegen de Belgen,

waarvan vroeger zoo vaak verloren werd; met 5—2 werd de Belgische ploeg te 's-Gravenhage verslagen. Daarentegen was het uitkomen van onze waterpolo'ers bij de Europeesche kampioenschappen een teleurstelling; reeds in de eerste ronde werden ze door Oostenrijk geklopt. Een oefenreis der „Vliegende Hollanders" naar Duitschland vereenigde het nuttige en het aangename. De strijd om het waterpolokampioenschap van Nederland tusschen Het IJ en Dolfijn was uitermate spannend; na twee onbesliste wedstrijden gelukte het aan Het IJ om in den beslissingswedstrijd de kampioenen van vorig jaar met 5—1 te verslaan.

Roeien begon goed, maar...

Roeien bracht een druk seizoenbegin; na de Varsity, waar het Delftsche Laga het leeuwendeel der prijzen in de wacht sleepte, kwamen de Hollandiawedstrijden in Alphen aan den Rijn, Nereus' jubileumwedstrijden en de jaarlijksche wedstrijden van de Koninklijke, beide op den Amstel en daarna de Nederlandsche kampioenschappen in Sloten. Dat was tevens het einde; bij de kampioenschappen bleken reeds een aantal der sterkste ploegen uit training te zijn geraakt en toen in September, na anderhalve maand rust, de Hollandbekerwedstrijden op den Amstel nog eens de roeiers bijeenbrachten, viel het nog resteerende materiaal voor 1928 bitter tegen. Daar ook bij de Europeesche kampioenschappen Nederland — in tegenstelling met andere jaren — op alle nummers verpletterend geslagen werd, kan het jaar 1927 zeker niet als bevredigend beschouwd worden.

De Ned. Roeibond organiseerde begin November wedstrijden op dezelfde roeibaan te Sloten, waar volgend jaar de beste roeiers ter weretlid om de Olympische eer zullen kampen.

Onze zeilers hadden evenmin veel succes; 'n reis naar Amerika om daar aan de Gold Cup-races deel te nemen, leverde niet het resultaat op, dat men er van verwachtte. Op de vorige Olympische Spelen boekten onze zeilers eenige fraaie successen; hopelijk zullen ze in 1928 ook zorgdragen voor een bevredigend resultaat. Golf, honkbal e.a.

Golf beperkt zich tot een vrij kleinen kring beoefenaars, maar toch is er door landenwedstrijden internationaal contact met Duitschland, België en Frankrijk. Ook honkbal vindt buiten de hoofdstad te weinig aanhangers en rugby wordt door hoogstens vier of vijf vereenigingen in den lande beoefend, waarbij de Delftsche studenten nogal actief zijn.

De hippische sport bracht eenige belangrijke coursen, terwijl de Nederlandsche ruiters in het buitenland hun goeden naam handhaafden. Haast week aan week vonden jachtritten plaats en Duindigt, Woudenstein e.a. trokken voor de draverijen vele toeschouwers.

In Friesland bloeit de kaatssport, die er buiten slechts door eenige naar elders verhuisde Friezen wordt beoefend. Het door den oorlog verbroken contact met België (de jaarlijksche „internationale" van Sneek!) is weer aangeknoopt, zij het dan ook nog niet volledig. Ook de kaatssport