DE REVUE DER SPORTEN.
251
l Udio HüïS !
'0,rel. 32670 St^DAWI
pria. ontvangtoestellen IICE, NORA, DUCRETET en ^antenne, wdo*" voor zelfbouw
JZ^AREN
r.4Hl7bij de Amsteldijk w^fei'ialen ren1' Ijzerwaren
ppei% Betonwerken
i Amsterdam
Caf^estaurant E *OOL"
- iNam - Telel. 4265/
Bt"c%vanaf f2.50
Zal' v°or
nge en congressen
obi^bekleeders
K f BLEEKER : 10 - AMSTERDAM
EffiH 36701
ïT^R WEE
fO-! HlLDERS
fes ï,r ..DUCO" spuitwerk tels-19, Tel. 51661
ms-Rdani
dot13^ heen te wippen, al, 6 gelijkmaker van
be£* de fout om dezen sn r' ^tter der tegenpar;nd O sPel te laten, mid•a H?* te langzaam om de t'be waken met als gchotc ,°P Kamst's heiligAG'V'V.—Z.A.C. deed 3erS:7.ar zette A.G.O.V. ■mat? ^ bij Bakhuys en /ijzêV'an represaillemaat:cial'| bewaker bij Kluin, e be » voorhoedes plots ijke) ^oor den toeschouheêjKa* aardiger als dd ;ns : *ansje kunnen wa¬
gen dan wanneer, als toen in Apeldoorn, Bakhuys noch Kluin ook maai kans kregen 'n bal aan te raken.
Het driebacksysteem
Z.A.C. demonstreerde weer, als reactie op het vroeger gevolgde eenback-systeem, haar verdedigingsmethode met midhalf Derboven als derde back, rechtshalf Mooy veelal op de spilplaats en niemand als rechtshalf. Erg bekoren kan dat drie-backsysteem ons niet en bij een snellen linksbuiten der tegenpartij zal Postma, die vrij wat minder speelt dan zijn collegaback Oostingh, voor een te zware taak komen te staan, afgezien nog van het feit, dat de Zwolsche voorhoede te weinig ruggesteun heeft. Het toeval wil, dat men in 't Oosten geen enkelen goeden linksbuiten heeft, sinds de Natris niet meer speelt ; voor Düsseldorf werd zelfs 'n rechtsbinnen als Frölich tot linksbuiten in het Oostelijk elftal gekozen. Ook de Enschedésche linksbuiten wist niet genoeg van de hem door Z.AC.'s tactiek geboden bewegingsvrijheid te profiteeren, ■ maar om Postma voortdurend op zijn eentje tegen een heeie linkerwmg te zetten lijkt ons toch wat gewaagd van de Zwollenaren.
Midhalf Derboven, die vroeger vlak achter zijn voorhoede zat en al menig doelpuntje met een ver schot op zijn naam wist te brengen, kwam m dezen wedstrijd geen vijf keer over de helft van het veld, hij verdedigde hardnekkig. Eenmaal te hardnekkig zelfs, toen hij Nagels op unfaire wijze „nam", wat zijn club op een doelpunt kwam te staan, want de door Nagels genomen vrije trap werd door Veldkamp Sr. in een doelpunt omgezet, waardoor Enschedé met rust weer de leiding had.
In de tweede helft.
Af en toe was het allesbehalve zachtzinnig toegegaan, de oude tegen- standers Mooy—Veldkamp Jr. en Derboven—De Boer kregen het zoo nu en dan aan den stok, vooral toen
er in het vuur van den strijd eenige worstelgrepen werden toegepast. Zijn beide armen om 'n tegenstander heen te slaan bleek een onfeilbaar middel om de tegenpartij te beletten om den bal te spelen, wat scheidsrechter Katoen, die een weinig gelukkigen middag had, niet steeds doorzag. Tusschen haakjes: met het laten fungeeren van Westelijke arbiters is men in Twente niet gelukkig, ze voldoen er geen van alle!
De pauze werd door het Ensehedébestuur benut om hun lastigsten speler, Veldkamp Jr., tot kalmte aan te manen, de gemoederen werden wat gekalmeerd en zoo begon men aan de tweede helft. Al gauw had de Zwolsche aanhang' reden tot juichen, want Wouters benutte een der sporadische voorzetten van Hollander (2—2), waarna Sportclub Enschedé het spel in handen nam. Ook nu weer kwam daaruit 'n doelpunt aan de andere zijde: Bakhuys scoorde 'n kwartier voor het einde en daarmee was de strijd beslecht ten voordeele der bezoekers, die aan Sportclub dus de derde nederlaag op eigen veld toebrachten. En dat, terwijl de Enschedé-ers hun vier uitwedstrijden alle wonnen!
Het verschil in midvoor.
Veel krachtsverschil bestond er niet tusschen de beide elftallen; het verschil zat hem voornamelijk in de bezetting' der midvoorplaats. Bij Enschedé was die plaats door de Boer weliswaar niet onverdienstelijk bezet, maar men miste bi) hem het openhouden van het spel, zooals Bakhuys dat deed De overigens geenszins phenomenale voorhoede der Zwollenaren, waarin de rechtsbuiten zeker 'n klasse minder speelde dan Nagels op diezelfde plaats in de andere voorhoede, was daardoor veel gevaarlijker. Na Bakhuys viel de linksback Oostingh het meest op in de Zwolsche gelede-
Waayer, die nu al meer dan tien laar het Z.A.C.-doel verdedigt, is nog
1 Doos tegen Verstopping
W OUCt.
steeds een eerste klasse-keeper, maar het kwam ons toch voor, dat hij zichzelf noodeloos in moeilijkheden brengt door blijk te geven van zijn klemvastheid, wanneer er bij een hoogen bal ettelijke tegenstanders op hem instormen. Wegstompen is in zoo'n geval raadzaam; vangen en wegtrappen met twee of drie tegenstanders op zijn huid is veel gevaarlijker.
Sportclub's zwakke halfiinie.
Bij dezen wedstrijd kwam de overwinning ongetwijfeld bij het elftal, dat het beste voetbal vertoonde, ook al was Enschedé na de rust sterker in het veld. De zwarthemden stelden ons min of meer teleur; de spelers uit het kampioenselftal van 1926 zijn een dagje ouder geworden en de jongeren kunnen hun voorgangers nog niet doen vergeten. Waarom men aanvankelijk den rechterwing Nagels —Frölich uit elkaar haalde door Frölich linksbinnen te plaatsen, is ons 'n raadsel, na rust herstelde captain Stuve deze fout. Bij Enschedé was de steeds te ver achterblijvende middenlinie het zwakke punt; zoowel Damstra als Veldkamp Jr. waren hier beslist onvoldoende. Zou Sportclub in haar twaalf of dertien lagere elftallen niet een speler kunnen vinden, die op den duur "de moeilijke spilplaats bevredigend zou kunnen bezetten? Het zou heusch geen overbodige luxe zijn om daar eens naar te gaan zoeken, want in den zwaren driekamp met Z.A.C. en A.G.O.V.V., die beide probeeren om een einde te maken aan de Twentsche hegemonie, is een zwakke bezetting der zoo belangrijke spilplaats een handicap van beteekems!
A. E.
FNSCHEDÉ'S TWEEDE DOELPUNT. Over de uitgestrekte armen van Waaijer heen schiet Veldkamp Sr,
den ba| jn het Zw0|scne doel.