182
DE REVUE DER SPORTEN.
De twee elftallen vereenigd voor c'en fotograaf.
Hockey: Nederland-Duitschland 0-3.
In American. — Het Stadionveld drooggelegd. — Onze voorhoede blijkt te zwak tegen de sterke Duitschers. — Het tegenpunt, dat maar met wilde komen. — De scheidsrechter-verslaggever ! — v. d. Hagen als golf matador.
'n Internationale voetbal in onze hoofdstad begint eigenlijk niet in het stadion, maar tegen het koffieuurtje reeds in American aan het Leidscheplein, waar de heele voetbalgemeenschap samengestroomd schijnt te zijn. Daar zie je bekenden uit Noord en Oost, uit Zuid en West, daar drentelen de spelers rond in zenuwachtig drukdoen of ijskoude kalmte, al dan niet voorgewend, daar hoor je de laatste nieuwtjes en de oudste voetbalanecdotes, daar zeg je vijf keer in tien minuten: „gunst, kerel, wat heb ik jou in langen tijd niet gezien, ben je sedert Holland—België nooit meer buiten je dorpje (c.q. dorp, stadje of stad) geweest?"
Maar gister, bij onzen eersten internationalen hockeywedstrijd in dezen drukken Novembermaand, die inzet met twee hockey- en twee voetbal-internationals in tezamen drie weken tijd, was de voetbalburcht American omgetooverd in een hockeycentrum, waar Amsterdam, Den Haag, Haarlem, Arnhem en Hilversum hun hockeymenschen naar hadden toegestuurd, je zag er plots onze nog niet zoo bijster groote hockeywereld bijeen rondom 'n kopje koffie en 'n glaasje bier, de Duitschers logeerden er, de Hollandsche spelers kwamen zich er zenuwachtig laten maken en tegen het middaguur was het er 'n echte stemming voor 'n interlandwedstrijd, 'n soort generale repetitie voor den voetbalstrijd van komenden Zondag.
In het Stadion zelf had opzichter Veen zijn staf van losse en vaste terreinknechts aan het waterscheppen gezet: tengevolge van het regenbuitje, dat Zaterdagmiddag om drie uur was begonnen te -vallen en Zondagmorgen tegen twaalf uur pas aan zijn laatste druppeltjes bezig was, stond het Stadionveld op sommige plekken blank, terwijl zich tusschen het hekwerk en de achterzij van de „overdekte" een zacht kabbelend meertje had gevormd. Tientallen emmers water werden er van het middenterrein geschept, met zand werd het aan de baren ontwoekerde plekske grond bijgewerkt, op de lijnen werden
oranjevlaggetjes gepoot om de innerlijke voosheid van het speelveld te camoufleeren en na vele uren hard werken was het speelveld tenslotte in staat gebracht om 22 hockeyers en twee scheidsrechters te torsen. De strijd kon gestreden worden!
De strijd werd gestreden en door de Duitschers met 3—0 in hun voordeel beslecht. Over alle linies waren onze gasten sterker, ze speelden vlugger en technisch veel beter, ze combineerden keurig, in het kort: de sterkste partij won.
Na de 1—2 van Amsterdam en de 1—3 van Düsseldorf is een 0—3 nederlaag als derde resultaat tegen onze Oosterburen geen daadwerkelijk teeken van vooruitgang van ons hockey. Onze achterhoede met den kwieken doelman Katte aan 't hoofd weerde zich geducht, in de middenlinie zwoegde Duson en in de voorhoede vormden de geroutineerde captain Ras en de jonge Jannink uit het aloude P.W.-geslacht een handige rechterwing. De kanthalfbacks en de voorhoede als geheel waren zwak; vooral
onze aanvallers bleken niet opgewassen tegen een spil als de hockeyreus Theo Haag en tegen backs als Wöltje en Lückfeld (welke laatste ditmaal zijn meer bekenden partner nog overtrof), wat niet te verwonderen valt. De met pet en grijze jas niet erg sportief toegetakelde Duitsche keeper had het door het solide spel van zijn vrijwel onpasseerbare backs bijster gemakkelijk. Voor rust heeft hij slechts één behoorlijken bal te verwerken gehad, verder kon hij op zijn lauweren rusten en, daar de Hollandsche voorhoede niet bij machte bleek om hem te belagen, rustte hij zacht.
Spannend was de strijd niet; in 'n paar minuten had Lockeman al voor een Duitschen voorsprong gezorgd, linksbuiten Wöllner wipte een hard schot van Müller, dat mogelijk ook zonder zijn hulp doel getroffen zou hebben, handig langs Katte en na rust maakte Müller gelijktijdig een doelpunt en een salto-mortale,. beide uiterst fraai. Toen het eenmaal 3—0
Reeds meer dan 40 jaren
in Nederland ingevmd.
DSn.nAnninQ,;>
Pha^m:Cmem:Fabriek
DEM'ilAAö
urn
TANDPAMA
GROOTETUBED jT^ct %TïJBEIÏ«><^ct