EN DE MOGELIJKHEID VAN ORGANISCH LEVEN DAAROP
kennen tengevolge hiervan zelfs niet met zekerheid de omwentelingssnelheid van deze met de aarde zoo verwante planeet en kunnen ook met de aardsche, physische middelen niet door de laag wolken tot op het vaste oppervlak van Venus doordringen. Ook spectroscopische onderzoekingen laten niet toe een besluit te trekken over de lengte van den „Venus-dag"; wij weten alleen, dat deze dag zeer lang moet zijn. Met zekerheid heeft het spectroscopisch onderzoek evenwel aangetoond, dat boven het wolkenomhulsel zeer veel koolzuur aanwezig is, daarentegen zoo goed als in het geheel geen zuurstof en waterdamp, die beide voor het organisch leven van belang zijn. Onder de wolkenlaag kunnen deze beide gassen evenwel in sterke mate aanwezig zijn. De meeste astronomen stemmen daarin overeen, dat op Venus beter dan op iedere andere planeet de voorwaarden voor organisch leven aanwezig zijn. Ook de metingen betreffende de temperatuur op Venus beperken zich tot de laag boven haar wolken, dus in zekeren zin tot de stratosfeer van Venus. Haar temperatuur wordt geschat op gemiddeld 32 graden onder nul, dus ongeveer 22 graden warmer dan de stratosfeer van de aarde. Men neemt aan, dat de temperatuur beneden haar wolken hooger is dan die van het aardoppervlak.
De volgende planeet in het zonnestelsel is de aarde met de maan, die in denzelfden tijd éénmaal om haar as als om de aarde wentelt, zoodat de maan steeds dezelfde zijde naar de aarde gekeerd heeft. Waar de zonnestralen het atmosfeerlooze hemellichaam treffen, worden temperaturen bereikt, die water aan het koken zouden brengen, terwijl aan den donkeren kant van de maan temperaturen heerschen van minstens 175 graden onder nul, een uitgesproken woestijnklimaat met zeer heete dagen en zeer koude nachten.
Zelfs de atmosfeer van de aarde kennen wij thans nog niet nauwkeurig. De gemiddelde temperatuur aan de oppervlakte der aarde bedraagt 14 graden, die van den tropengordel 26 graden. Boven het zee-oppervlak bestaat de lucht uit ongeveer 78% stikstof, 21% zuurstof en 0,9% argon, met kleine hoeveelheden koolzuur, ammoniak, waterstof, helium en andere gassen. Bij groote vochtigheid kan het gehalte aan waterdamp tot boven 1% stijgen. Tot voor korten tijd nam