kunstmatige radioactiviteit
mogelijk de gewone radioactiviteit, waarbij /3-stralen worden uitgezonden, kunstmatig voort te brengen en misschien is het ook mogelijk om radioelementen te maken die «-stralen of andere deeltjes uitzenden.
Wij hebben vermoed, dat andere radioactieve elementen kunnen gevormd worden door stoffen met a-deeltjes of andere te bestralen, waardoor kunstmatig transformaties bewerkt worden. Bij voortzetting van onze proeven hebben verschillende onderzoekers in Engeland en de Vereenigde Staten nog een aantal radioactieve elementen verkregen door protonen waaraan kunstmatig een groote snelheid was gegeven, op verschillende stoffen te laten inwerken. Men kan op deze wijze betrekkelijk groote hoeveelheden van deze elementen verkrijgen, omdat het aantal deeltjes dat dan aan de bestraling medewerkt aanzienlijk grooter is dan bij het gebruik van radioactieve stoffen voor de bestraling.
De energieën en de intensiteiten, welke men zoo heeft kunnen bereiken, wekken de verwachting op, dat wij op deze wijze hoeveelheden radioactieve elementen zullen kunnen bereiden, waarvan de stralingsintensiteit vergelijkbaar is met die van de natuurlijke radioactieve elementen, waarover wij tegenwoordig beschikken.
Deze nieuwe elementen zouden in de toekomst van groot belang kunnen zijn voor medische toepassingen wegens de eigenschap, dat zij zich ontleden onder vorming van stabiele stoffen en bijgevolg in het organisme kunnen worden gebracht en daar een tijdelijke werking zouden uitoefenen. Ook zullen zij machtige bronnen vormen voor doordringende y-stralen met een energie van 500.000 electronvolt, verkregen door vernietiging van de positronen die zij uitzenden.
M. et Mme Joliot.