HET RAADSEL VAN DE MENSCHWORDING.
49
voor zou dus in aanmerking komen Zuid Azië, en wel vóór alles Indië en het Tweestroomen-gebied, waar ook de bijbel het paradijs legt, en verder vooral ook Afrika, daar dit werelddeel juist gedurende den overgang van het tertiair in het diluvium breed aan Eurazië was aangesloten, aldus de rol van een geweldig schiereiland vervullende.
Hoe zou men er nu in kunnen slagen, binnen dit ontzaglijke gebied het mogelijk oervaderland te localiseeren?
Oudere sporen van een cultuur en van overblijfselen van deelen van den mensch, om ongeveer de plaats te bepalen, van waaruit de absoluut oudste cultuur is uitgegaan, ontbreken. Met de hulpmiddelen, die wij tot nu toe hebben gebruikt, is dus verder niets aan te vangen en wij moeten naar andere omzien.
Wij vinden ze, wanneer wij de tegenwoordige bestaande geweldige kloof in de ontwikkeling en in de vondsten overspringen en ver in het tertiair teruggaan, en wel eenige millioenen jaren voor de oudste overblijfselen van een werkelijken mensch, en omzien, öf en waar resten van levende wezens te vinden zijn, die als voorvaderen van de menschen in aanmerking komen. Deze bestaan en laten zich ook plaatselijk fixeeren, waardoor reeds veel gewonnen is voor de beantwoording van onze vraag, naar het oerstamland van het mensch dom.
Als voorvaderen van den mensch kan overeenkomstig de ontwikkelingsleer slechts een levend wezen in aanmerking komen, dat in geen richting verder ontwikkeld, meer gespecialiseerd is, dan de tegenwoordige mensch, daar het anders een terugkeer moet hebben doorgemaakt, die niet voorkomt in de ontwikkeling. Wanneer men nu den buitengewoon primitieven, beter uitgedrukt, oorspronkelijken toestand van het menschelijk gebit in aanmerking neemt, vallen als aansluitende voorgangers al die fossiele mensch-apen weg, die reeds gedurende het tertiair een hooger gespecialiseerd gebit hebben dan de mensch van heden, en er blijven slechts weinige over die voldoen aan de hieromtrent te stellen eischen. Wanneer wij dadelijk op de hoofdvertegenwoordigers afgaan, is het Egypte, dat de eerste echte apen oplevert. Onder hen is het de Propliopithecus uit het eoceen (begin w. B. IV, 1929. 4