SLANGENGIF ALS PIJNSTILLEND MIDDEL

Slangengif als pijnstillend middel.

Dr. Orticoni geeft in de „Presse médicale" van 20 Januari 1.1. een overzicht over de in den laatsten tijd gepubliceerde onderzoekingen met betrekking tot de pijnstillende werking van het gif van de brilslang.

De homoeopathie maakt trouwens al lang gebruik van dit middel voor bovengenoemd doel, maar dan in de uiterst zwakke dosis van één millioenste milligram.

Ook blijken de Hindoe's al sedert eeuwen het brilslangengif als geneesmiddel te kennen. De geneesheeren Laignel-Levastine en Koressias zijn na talrijke proefnemingen tot de overtuiging gekomen, dat inderdaad het brilslangengif een zeer sterke pijnverdoovende werking heeft, speciaal bij de pijnen, die zoo dikwijls niet meer te opereeren kankerlijders kwellen. De goede werking zou veel langer duren dan de bekende morphine-inspuitingen, en men zou pijnlooze periodes van 8 tot 10 dagen met een enkele injectie kunnen bereiken. Een dosis van 1/10 milligram zou dan de aangewezen sterkte zijn. Na een korte toeneming van de pijn volgt dan een lange periode van absolute of bijna absolute pijnloosheid.

De doctoren Monaelesser en Taguet hebben sedert October 1930 115 dergelijke gevallen met slangengif behandeld bij lijders aan kanker op de meest verschillende plaatsen van het lichaam. Ook Professor Calmette heeft met zijn groot gezag steun aan deze onderzoekingen gegeven en daarvan mededeeling gedaan in de zitting van 14 Maart 1933 van de Académie de Médecine.

Orticoni geeft verslag van zijn eigen ondervindingen, waarvan de al te medische détails hier niet kunnen medegedeeld worden. Hij vestigt er de aandacht op, dat de algemeene toestand van de lijders zoo veel beter wordt na de injecties, maar waarschuwt terecht tegen al te sanguinische verwachtingen in dit opzicht. Prof. Calmette deed in genoemde voordracht ook mededeeling van het onmiskenbaar kleiner worden van kankergezwellen bij muizen na injecties van brilslangengif, maar muizen zijn nu eenmaal geen menschen en zulk een mededeeling moet met groote reserve aanvaard worden om geen verwachtingen te wekken, die misschien op groote teleurstelling zouden uitloopen, zooals dat bij de behandeling van kanker al zoo dikwijls geschied is. Voorloopig bepale men zich tot de appreciatie van de onmisbaar pijnstillende werking na het gif. Men spuit het gif dan onderhuids in zoo dicht mogelijk bij de pijnlijke plek of zelfs in het pijnlijke gezwel als dit bereikbaar is.

Calmette besloot zijn voordracht met den dringenden raad de werking van slangengif ook te bestudeeren bij hardnekkige zenuwpijnen van anderen oorsprong, die niet naar de bekende pijnstillende middelen luisteren.