HET VLIEGTUIG ALS AUTOBUS

Tenslotte is het derde deel gewijd aan het onderzoek van de toestellen, in gebruik bij de productie en de transformatie van het geluid: bij de grammofoon, de telefoon, de microfoon en den luidspreker, bij snaarinstrumenten, bij orgelpijpen en geluidgevende luchtkolommen, bij resonatoren en trillende membranen.

Het boekje is overzichtelijk en geeft een duidelijke toelichting, hier en daar door figuren verhelderd. Gs

Het vliegtuig als autobus.

Het vliegtuig als middel tot versnelling van het verkeer vinden wij reeds iets zoo gewoons, dat wij de behouden aankomst van de vogels der K.L.M. als iets natuurlijks beschouwen. Eenigszins, maar niet meer geheel nieuw, is de luchtvaart ter exploitatie van anders moeilijk bereikbare gebieden. Het vliegtuig doet dan in zekeren zin dienst als autobus. Het jongste voorbeeld daarvan zal ons Canada geven.

Op een rondvlucht over het Poolgebied van Canada, drie of vier jaar geleden, trok de rotsformatie aan de Oostzijde van het Groot Berenmeer (op den Poolcirkel) bijzonder de aandacht van den bedrijfsleider der Eldorado Gold mines.

Het onderzoek leerde hem de aanwezigheid van pekblende, het mineraal waaruit het radium getrokken wordt. Toen het bericht hiervan zich verbreidde, streken weldra dozijnen van prospectors bij den oever van het Groot Berenmeer neer en vonden naast pekblende een rijkdom van zilver- en gouderts van hoog gehalte. Vele aanvragen om claims kwamen in en aan de voorbereiding voor de exploitatie werd begonnen. Die is nu gereed. De dennen, die hier en daar in den loop der eeuwen eenige dikte hadden bereikt, werden geveld en uit de ruw behouwen stammen werd aan dé Cameronbaai een stad gebouwd. Een radiostation zorgt voor gemeenschap met de ver afgelegen beschaafde wereld, een RoomschKatholieke zendingspost is zoo goed als gereed, bereden politie zal voor de handhaving der orde waken en een maatschappij zal met vliegtuigen dag aan dag van McMurry, het Schiphol in de provincie Alberta, personen, levensmiddelen en andere benoodigdheden aanvoeren. Waar deze op een halte neerstrijken, wordt de motor door een hoes van zeildoek, in dit land van koude en van scherpen wind, tegen afkoeling beschut. De groote afstand van 800 mijlen en de moeilijke reis te land of langs de rivieren: Athabasca,- Slavenen Mackenzierivier, zal wel afschrikken. Zoo is geen boom met de