GLETSCHERONDERZOEK IN ALASKA
Gletscheronderzoek in Alaska.
Van de gletschers, die op het noordelijk halfrond in zee uitloopen, zijn die van de Zuidkust van Alaska betrekkelijk gemakkelijk toegankelijk. Ze vormen daardoor een welkom studieobject voor de onlangs opgerichte Vereeniging tot onderzoek van gletschers, een af deeling van de „American Geophysical Union".
Het onderzoek omtrent de toename of wel den teruggang van deze gletschers heeft niet alleen wetenschappelijk, maar ook economisch belang, want op den achtergrond van de Prince William-baai, die bij 147 graden Westerlengte met talrijke vertakkingen in de Zuidkust dringt, ligt een gebied, dat rijk is aan koper en goud. Verscheidene van deze mijnen kunnen eerst bereikt worden, wanneer men eenige uren lang over de gletschers getrokken is. Een mijn lag op een uitlooper van den Columbia-gletscher en al het bouwmateriaal, machines, enz. moesten 16 kilometer ver over het ijs en over een 1340 meter hoogen pas gedragen worden.
Een huis, dat daar ingericht was, werd door een lawine verwoest, de goud bevattende ader van het gesteente kwam onder den gletscher te liggen en de onderneming moest nu worden opgegeven.
Soms worden de toegangen tot de mijnen door het aanzwellen der gletschers versperd; dan weer veroorzaken doorbraken van gletscherzeeën en veranderingen in den loop der gletscherrivieren groote moeilijkheden.
De veranderingen in den omvang van de gletschers zijn zeer verschillend en zijn soms bijzonder groot. In de Glacier-Bay, in het Zuid-Oosten van Alaska, kon een teruggang van het gletscherfront over 89 kilometer sedert de maximale periode worden vastgesteld. Op andere plaatsen, o.a. in de Lituya-baai zijn de gletschers daarentegen in de laatste 150 jaren vooruitgeschoven. De Columbiagletscher is de grootste in dit gebied; hij eindigt in een 11 km lang front, waarvan de steile wand soms 75 meter hoog is. Uit metingen bleek, dat deze gletscher in 5 dagen 60 centimeter vooruit schoof.
De gletschers in dit gebied schuiven soms met groot geweld voort en scheren heele wouden van den aardbodem weg. Waarschijnlijk staat dit in verband met de in deze streken zoo talrijk voorkomende aardbevingen.
Gs.