HET OVERBEVOLKINGSVRAAGSTUK IN JAPAN.
289
Het vroeger Duitsche gedeelte van Sjantoeng zal vermoedelijk slechts tijdelijk onder Japansch beheer zijn, derhalve spreken wij hierover als kolonisatiegebied niet.
De vooruitzichten van den Mikado om het te veel van zijn onderdanen in het geheel of gedeelte geannexeerde gebied te spuien en dus als onderdanen te behouden, zijn dus niet rooskleurig. En wat het verwerven of nemen van koloniale gebieden, verderaf in of langs den Great Pacific gelegen, betreft, Japan is daarvoor, evenals indertijd Duitschland, te laat op de markt gekomen. Zijn emigranten kunnen dus in den vreemde geen min of meer met het moederland verbonden koloniën stichten, maar moeten daar evenals al de nieuw aangekomenen tusschen de andere bewoners in zich vestigen. *) Het gevaar bestaat dus, dat hun nakomelingen voor het moederland, waarvoor ieder Japannees zulk een groote toekomst droomt, verloren gaat.
Maar in ieder geval mogen zij geen gebrek lijden. Daarom, indien zij in den vreemde geen onbezette plaats vinden, zal moeten gezorgd worden voor een bestaan door uitbreiding van handel, scheepvaart en industrie.
De behandeling daarvan stelt de schrijver in de Review, waaraan wij het bovenstaande grooten deels ontleenden, uit.
Ter completeering diene het volgende uit andere, goede bronnen geput.
De Japansche koopman, als woekeraar en opkooper in dagen van hongersnood, gehaat en veracht en tot den laagsten stand, met alleen vagebonden beneden zich, gerekend, begint zich op te werken en zich naast de agenten van vreemde huizen als importeur en exporteur te plaatsen.2) De zeevaart
1) Naar de Vereenigde Staten van Amerika trekken er sedert de Gentlemen's Agreement van 1907 gemiddeld 18000 per jaar, waarvan er ongeveer 4000 terugkeeren. Zuid-Amerika, Brazilië (Sao Paulo) vooral trekt er ook eenige duizenden; in i926-'27 bijna 8600. In samenwerking met de Japansche Regeering bevordert die van Brazilië door voorschotten voor den overtocht en den aankoop van land de overkomst en blijvende vestiging. Ook Argentinië en Peru ontvingen er eenige; sedert bovengenoemd Agreement echter meer.
Volgens de Keizerlijke Japansche Statistiek bedroeg het aantal Japanners in den vreemde 625.000.
2) De Japansche koopman staat slecht aangeteekend: „Hij acht zich niet in 't minst gebonden door zijn handteekening onder een contract. Hij weigert
W. B. III, 1929.