DER ALKOHOL ALS GENUSSMITTEL

Arbeid en inspanning brengen ons door de moeite en zorgen henen maar niet erboven uit. Dat doet slechts het genieten; zij het geestelijk genieten, door kunst- en natuurbeschouwing, zij het gemeten door middel van de zintuigen. Dit genieten brengt den geest m een toestand waardoor het leven minder drukkend schijnt. Juist hierdoor kan het een overmaat van verlangen bij den mensch doen ontstaan, waarvan de vervulling schade brengt aan lichaam, ziel en geest, en dat daarom ondeugd wordt genoemd.

Maar op zich zelf is genot niet schadelijk, maar noodzakelijk omdat het den mensch verheft boven de lasten en de eentonigheid van het dagelijksch leven, en werkkracht en ondernemingszin bevordert. Sommigen schijnen het een genoegen te vinden om steeds naar de ondeugd te loeren, alsof het juist aankomt op de minderheid die door ongeremde genotzucht te gronde gaat, en met op de meerderheid, die door wijze zelfbeheersching maat houdt m het genot, en daarom erboven staat.

Alle volkeren nu vinden genot in het gebruik van alcoholische dranken waar zij die ook uit bereiden: druiven, graan, rijst, honing, melk agaven, enz. Nog meer is deze neiging verspreid dan die, om uit thee, koffie, cacao, mati en cola - dranken te bereiden welke coffeïne bevatten. Zulke overal onafhankelijk van elkander ontstaande „instincten" wijzen op een algemeene behoefte Hiertegen kan niet worden ingebracht, dat het kind geen alcoholdranken lust. Dat is ook met de coffeïnedranken het geval. Het is maar gelukkig, dat het kind niet alles aangenaam vindt wat den volwassene behaagt - en ook omgekeerd. Ook onze smaak voor kunstwerken verandert met den leeftijdWij kunnen den schrijver niet volgen in zijn uitvoerige uiteenzetting van wat in de verschillende wijn- en biersoorten, likeuren en borrels den kenner genoegen verschaft. Hierbij is de alcohol steeds slechts de grondtoon, waarboven de andere bestanddeelen de accoorden scheppen. De goede smaak van al deze dingen heelt volgens Bürgi een beteekenis voor de dienstigheid van spijs ot drank voor het lichaam. De meeste vergiften staan de tong en het gehemelte tegen, doelmatig bereide voedingsmiddelen doen aangenaam aan. En zoo kunnen, al naar de van het klimaat afhankelijke keuze van het voedsel, de in verschillende landen gebruikelijke alcohol-dranken de spijsvertering en daardoor de werkkracht bevorderen Wie een glas bier drinkt, wenscht zich evenmin te verdooven, als degeen, die thee drinkt, zich wenscht op te winden. Wat meer is dan wat een aangenamen smaak geeft, voelt de gezonde mensch als hinderlijk. Dit is wat de ervaring van eeuwen, bij millioenen menschen opgedaan, heeft geleerd.