DER ALKOHOL ALS GENUSSMITTEL
zittend leven een gering vleeschverbruik, dat veelal door vegetarische eiwitverbindingen ondervangen kan worden. Menschen met een pyknischen aanleg daarentegen kunnen bij vleeschvoedmg het meest presteeren.
Eiwit is, nadat het tot den dagelijkschen opbouw der cellen heeft bijgedragen, verder geen onnutte ballast, maar het bevat de belangrijkste bestanddeelen voor de ontwikkeling van energie. Het is van groote waarde voor het snelle aanvullen van verhezen bij verwondingen of ziekte, hoewel menig lichaam zich onder het genieten van rust bij een vegetarische levenswijze ook wel herstellen kan. Wanneer het er op aankomt kracht te ontwikkelen, wanneer men lichamelijk of geestelijk zwaar werk wil verrichten, dan voedt men zich evenwel het best en het bülijkst met vleesch, dat aangevuld dient te worden met een bijvoeding, die rijk is aan basen en vitaminen. Zonder twijfel bevordert het tot zich nemen van vitamine E, dat in vleesch voorkomt, zoowel den lust tot lichamelijken als tot geestelijken arbeid. Zeker is, dat het vleesch van m het wild levende dieren door zijn grooter gehalte aan vitaminen en hormonen het prestatievermogen van het geheele lichaam nog meer verhoogt.
Volgens prof. Schenk berust het geheel terzijde stellen van het vleeschgebruik op een dwaling, al is de schade, die daardoor aan het lichaam wordt toegebracht, niet direct aan te toonen.
Wij hebben geen wedstrijd meer noodig tusschen biefstuk en bananen. Onze kennis is thans wel zoo ver gevorderd, dat wij alle voedingsstoffen en suppletiestoffen in de beste verhouding voor ons lichaam weten samen te stellen. G. v. M.
Prof. E. Bürgi. Der Alkohol als GenussmütelAbdruck aus Schweiz. Med. Wochenschr., 1937, No. 9.
De Zwitsersche hoogleeraar in de geneesmiddelleer, Prof. Emil Bürgi te Bern, heeft het noodig geacht, op te treden tegen eenzijdige veroordeeling van het gebruik van alcoholische dranken op grond van de schadelijkheid van het misbruik, dat bij een zeker aantal personen uit het gebruik voortkomt. De over geheel de wereld verspreide waardeering van zulke dranken als ggwotaiddel moet reeds tot nadenken stemmen. Het „genot", de „vreugde" zijn volgens den schrijver noodzakelijkheden in het leven. Het is jammer, dat men dit nog moet betoogen tegenover sommige menschen. Het leven is zóó vol moeite en zorg, dat een afwisseling van tijd tot tijd niet mag ontbreken, wil men den strijd volhouden.