GEBRUIK VAN VLEESCH
grooten weerstand, zoodat het ook voor gebruiksartikelen voor de chemische industrie, de textielnijverheid en de voedingsmiddelenindustrie alleszins belangstelling verdient. Gs.
Smaaklooze en reuklooze vitaminepreparaten.
Daar de levertraan, de voornaamste bron van vitamine D en vitamine A, voor velen door haar onaangenamen reuk en smaak slecht kan worden ingenomen, kan men de levertraan niet gebruiken voor het bereiden van spijzen. De Imperial Chemical Industries Ltd. in Engeland hebben nu een vitamine houdend extract bereid, waarbij de vetten, die den onaangenamen smaak en reuk veroorzaakten, geëlimineerd worden. Hiertoe is het noodig de levertraan aan een matige hydreering te onderwerpen, welke gevolgd wordt door een destillatie onder den sterk verlaagden druk van één duizendsten millimeter kwik. Het op deze wijze verkregen smaak- en reuklooze destillaat kan nu aan spijsvetten, zooals margarine, worden toegevoegd.
Ook met melk kan een dergelijk" destillaat worden vermengd. Door het vooral 's winters drinken van dergelijke melk door kleine kinderen kan op belangrijke wijze worden bijgedragen tot de voorkoming van Engelsche ziekte. In Amsterdam is men voor den komenden winter bezig dergelijke melk te fabriceeren, waarbij het vitaminegehalte gestandaardiseerd wordt. J- G.
Gebruik van vleesch.
In de „Medizinische Welt" wordt door prof. Schenk de vraag behandeld, of het gebruik van vleesch voor den mensch noodzakelijk of wenschelijk is of wel, dat hij het ook zonder dit voedsel kan stellen en als vegetariër op den duur even krachtig als voorheen kan blijven. Prof. Schenk komt dan tot de volgende conclusies: Wat de mensch aan vleesch noodig heeft, hangt af van zijn persoonlijke geaardheid en van zijn daardoor bepaalde wijze van werken en van de hoeveelheid arbeid, die hij presteert. Menschen met een leptosomen aanleg, die rustig en gelijkmatig werken en ook door het groote oxydatievermogen van hun weefsel de grondstoffen van hun lichaamscellen steeds weer kunnen aanvullen, daardoor met een slechts gering verlies en groote volharding kunnen werken, hebben slechts een geringe hoeveelheid vleesch noodig. Ook zij, die met een sterk spierstelsel zijn toegerust, behoeven bij een in psychisch opzicht rustig verloopend en overwegend