METEORIETEN EN HUN OORSPRONG
200 meter hebben, liggen over ongeveer een vierkanten kilometer verspreid. Honderden, tot 50 pond zware brokstukken ijzer, bewijzen, dat hun oorsprong buiten de aarde is gelegen. Daar deze stukken alle aan de Westzijde van de bodeminzinkingen gevonden werden, moet men aannemen, dat de regen van steenen van het Oosten af op de aarde is neergeploft. Verschillende van deze trechters komen geheel overeen met die van Arizona, al is de omvang ervan ook veel kleiner.
Men kent ook meteoorkraters in Texas en ook bevinden zich enkele in het Noorden van Argentinië; deze zijn evenwel slechts enkele meters diep. Verder bevinden zich ook nog kraters in Aschantiland in aequatoriaal West-Afrika en waarschijnlijk ook in Perzië.
Onlangs zijn daar nog twee opmerkelijke ontdekkingen bij gekomen: InCarolina, in het Zuid-Oostelijke deel der Vereenigde Staten, vertoont de vlakte aan de kust een groot aantal duidelijk ovale inzinkingen, die de meest verschillende afmetingen hebben, maar niet veel meer dan 6 a 7 meter diep zijn.
Daar deze voor het meerendeel met turf gevuld zijn, volgt daaruit, dat deze kraters tamelijk oud zijn; de vorming van veen vordert toch eenige duizenden jaren of zelfs meer dan dat. Al deze inzinkingen zijn door een wal van zand omgeven. De lengte-assen ervan loopen alle in precies dezelfde richting, ofschoon de „ketels" over een oppervlak van eenige honderden vierkante mijlen verstrooid liggen. Het is niet anders mogelijk deze eigenaardige inzinkingen van den bodem te verklaren dan door aan te nemen, dat een uit het NoordWesten komende zwerm meteorieten, doordat ze op de aarde zijn neergeslagen, ze heeft teweeggebracht.
Eveneens is dit het geval met de beide „Wabar-kraters", die vrij wel in het midden van de „Groote Arabische woestijn" liggen en daar in 1932 ontdekt werden. Een dezer beide is 40 bij 50 meter groot, terwijl de andere een doorsnede van 100 meter heeft. Zij zijn niet dieper dan ongeveer 10 meter, dus lang niet zoo diep als de krater van Arizona. Gesmolten gesteenten en talrijke stukken meteoorijzer bewijzen ook hier,