TECHNISCH NIEUWS
IJZEREN FORMEEL VOOR
' SCHOORSTEENAFDEKKING.
Of u
tschoon. het in Nederland nog veelal gewoonte is uitsluitend i°Uten bekistingen te gebruiken, is het toch wel aan te bevelen, n >en een groot aantal gelijke betonconstructies moeten worden gemaakt, deze in ijzeren formeelen te gieten of te stampen. Dit of 1 dan °°k meestal gedaan bij de fabricage van rioolbuizen Zq trottoirbanden. Onderstaande foto toont een ijzeren formeel, dat gebruikt is voor het stampen van een groot aantal -ehoorsteenafdekkingen bij den bouw van een uitgebreid complex -I iderswoningen. Het formeel bestaat uit een viertal ongeveer
0 k°rmige Plaatijzeren ribben, welke door middel van beugels am "et metselwerk worden vastgezet. Het geheel is makkelijk
1 a" te brengen en te lossen, terwijl minder kans bestaat dat bij et °ntkisten hoeken van de betonplaat afspringen.
IJZEREN FORMEEL
V°CHTIGE HUIZEN.
'n de nieuwe wijken onzer steden kunnen we zoowel in den 2°mer als in den winter waarnemen, dat geheele complexen n>euw gebouwde huizen betrokken worden zonder dat men iets °ntdekt heeft van een poging tot drogen. Het betrekken van n,euw gebouwde, uit den aard der zaak in elk jaargetijde door j;n door vochtige huizen is niet alleen schadelijk voor de meubelen, die er in worden gebracht, doch ook in hooge mate V°°r de gezondheid der bewoners. Verschillende bouwver°rdeningen bevatten bepalingen, die inhouden, dat een huis ^rst bepaalden tijd na gereedkomen mag worden betrokken.
eze bepaling wordt in het algemeen genegeerd, de woonvergunning wordt soms reeds afgegeven wanneer het gebouw glas- en waterdicht is en aan de rioleering is aangesloten. Om ^n vochtigheidsgraad bekommert men zich blijkbaar bij het ? geven van een woonvergunning niet.
e betrokken huurder of kooper van een huis, die prijs stelt ?P behoud van gezondheid en in goeden staat blijven van den 'nventaris, zal dus goed doen, zelf den vochtigheidsgraad van f'Jn nieuwe huis te controleeren. Een eenvoudig middel is "'ertoe het opstellen van een schaal met stukken ongeblusch'e «teenkalk. Uit het meer of minder spoedig uit elkaar vallen paarvan kan men den vochtigheidsgraad eenigermate afleiden. ~*n ander middel bestaat uit het ongeveer een kwartier wee-
en van een dun plaatje gelatine als in den handel voorkomt dit sterk uit te rekken op een met vet bestreken glasplaat, ''adat het geheel droog is, snijdt men de ongelijke randen af en houdt men een plaatje over van 50 tot 60 c.M. Zulk een Plaatje is in hooge mate gevoelig voor vocht en zal de aanwezigheid van vocht aanwijzen in oogenschijnlijk geheel droge Vfirtrekken door het aannemen van een gebogen vorm. Het f'atuurlijk uitdrogen van een huis door dagelijksche ventilatie 'n onbewoonden toestand, verdient de voorkeur boven elke kunstmatige droging.
PANTSERBETON.
Bij onze moderne fabrieksgebouwen, in beton en ijzer uitgevoerd, wordt nog vaak als een groote moeilijkheid aangemerkt het aanbrengen van vloeren, welke bestand zijn tegen de daarop werkende invloeden als het opslaan van zware voorwerpen, het wegrijden, verrollen of verschuiven van gebruiksvoorwerpen, of fabrieksproducten. Veel wordt er geklaagd over spoedige afslijting en de stofplaag van betonnen vloeren met een mortelslijtlaag.
Tegenwoordig gaat men dan ook veelal over tot het aanbrengen van andere deklagen op fabrieksvloeren als hout, asphalt, gietijzeren tegels, terwijl toch een verbetering van de betonsamenstelling meer aangewezen lijkt. Deze verbetering kan bestaan in het aanbrengen van een slijtlaag van pantserbeton, waarbij als toeslagmateriaal wordt gebruikt staalgruis van verschillende korrelgrootte. Een dergelijke slijtlaag kan ter plaatse aangebracht worden, zooals aan te bevelen is voor vloeren, bunkers, betonwegen etc. of men kan ook de constructies opbouwen van op de fabriek vervaardigde pneumatisch gestampte producten, b.v. van tegels voor fabrieksvloeren, trottoirbanden, dekzerken, traptreden, etc. Deze pantserbeton-constructies zijn zeer sterk tegen afslijting bestand, zooals blijken kan uit de hieronder aangegeven hoogtevermindering van 500 M. drogen slijpweg op de Amstermachine.
Goed gepleisterde cementvloer Ö.10—0.60 c.M. Goede kwarts, quenart of basaltinetegels 0.30 c.M. Graniet 0.106 c.M. Staalbeton 0.04 c.M.
HET VASTSPIJKEREN VAN KROM
GETROKKEN PLANKEN.
Kromgetrokken planken kunnen zonder te scheuren gemakkelijk worden gespijkerd, indien ze gelegd worden met den hollen kant naar boven en dan aan die holle zijde in het midden tevoren een zaagsnede over de halve dikte van de plank is aangebracht.
COMBINATIE VAN ZAAGBANKJE EN
GEREEDSCHAPSKIST.
De hierbij gaande schets toont een gewone schraag, zooals veelal door timmerlieden wordt gebruikt voor allerlei werkzaamheden als zagen, etc, waaromheen een gereedschapskist is getimmerd. Het groote voordeel hiervan is, dat een timmerman altijd zijn gereedschap bij zijn werk dirèct bij de hand heeft, dat de gereedschapskist nooit in natte of vochtige aarde behoeft te worden geplaatst en daardoor spoedig aanleiding geeft tot verroesten van het gereedschap en het gereedschap ook niet tijdelijk behoeft te worden neergelegd om later dikwijls te worden vergeten.
EEN PRACTISCH SAMENGEVOEGD ZAAGBANKJE
MET GEREEDSCHAPSKIST
175