KWEEKERIJ „ALP I NA" RAAPHORSTLAAN, WASSENAAR.
CULTUUR van ALPEN- en VASTE PLANTEN ROTS HEESTERS Alle soorten NATUUR S T E E N voorhanden. Vraagt onzen nieuwen geïllustreerden catalogus
kiem" de algemeen gebruikte variëteit. Nu zaaien we ~lange hangers" of „driemaal wit". Voor late pluk leggen we in Mei nog eens erwten, peulen en tuinboonen.
Eerste snij- en princesseboonen.
Als 't weer wil mee werken kunnen we eind April boontjes leggen op beschutte plaatsen. Princcssen met gekleurd zaad zijn sterker dan de witzadige en zijn daarom voor de eerste uit-zaai 't best. Een bekende boon voor vroege teelt is de „Wagenaar".
Onder glas zaaien en uitplanten kan ook. In ’t klein is nachtvorst-schade te voorkomen door afdekken, wat b.v. goed gaat met bloempotten. Die kunnen we ook gebruiken als het tijdens of na het uitplanten scherp, drogend weer is. De potten moeten er dan midden op den dag over. Veel land wagen we nog niet aan zoo’n vroeg zaaisel. De kans op mislukken is nog te groot.
Tomaten naar buiten.
De plantjes, in Maart gezaaid in warme kas of bak en daarin ook verspeend, kunnen nu in potten en komen dan in een kouden bak. Daarin blijven ze tot ze naar buiten kunnen. Voorloopig luchten we weinig. Tegen half Mei moeten we ze gaan afharden en ’t glas er af nemen. Potten van 8 a 10 cM. zijn groot genoeg. L. C. M.
IN KASSEN EN BAKKEN.
De pïantenvriend steeds in de weer: ’t is nu de tijd!
Het bezitten van een bloemenkas waarin een fraaie plantencollectie wordt gekweekt en onderhouden, is iets waarop menige liefhebber trotsch is en terecht trotsch mag wezen. Is er ook aangenamer bezigheid dan dagelijks zijn eigen planten niet alleen te verzorgen, maar ook op te kweeken tot volle schoonheid ? Is men dan ook de gelukkige bezitter, al is het maar van een klein kasje, dan moet men ook zorgen dat er niets aan mankeert, alles moet er frisch en gezond uitzien, kortom nimmer moet men minderwaardige planten voortkweeken. Om de hoogste eischen aan zijn planten te kunnen stellen moet men de verschillende soorten door en door kennen, vooral wat de behandeling betreft; men moet ze op tijd weten te stekken of te verpotten, van vloeimest voorzien, verzetten en ntiar hetlibht draaien.
potten reinigen, schermen of in de volle zon zetten, veel of weinig luchten, gieten enz. Voor een opmerkzaam bloemenvriend is er in een dergelijk kasje, vooral waar het meerdere soorten betreft, dan ook dagelijks volop werk; altijd zijn er verbeteringen aan te brengen welke de planten ten goede komen.
Komt men in een dergelijk liefhebbcrskasje, dan treft men daar tal van cactussen en vetplanten aan. Wat de laatste betreft, deze hebben de moeilijke tijd achter zich en beginnen reeds met hun nieuwen voorjaarsgroei. De Ecbeveria’s zijn er niet mooier op geworden, Ecbeveria metallica heeft een zwaren stam gevormd met daar bovenop een klein kroontje kleine nieuw gevormde bladeren. Om dezen zomer weer mooie planten te krijgen met groote bladeren, is het noodig dat de planten een nieuw wortelgestel vormen, waarom we thans het beste doen deze planten opnieuw te stekken. We snijden de heele plant dus enkele centimeters onder de bladeren af en zetten haar in een kleineren pot met zandige aarde, zoodat de bladeren den grond raken. Met een paar weken heeft ze nieuwe wortels gevormd, waarna we dan later in Juni nog eens een grooteren pot geven.
Hangplanten stekken.
Tradescantia’s staan bekend als uitstekende hangplanten welke in geen liefhebberskasje mogen ontbreken. Om mooie planten te krijgen moeten deze thans ook opnieuw gestekt worden, hiervan stekt men 8 a 10 stekken in een pelargoniumpot en houdt de planten uit de zon; anders worden ze geel. In den zomer vragen ze veel water met wekelijks een slap koegiertje. Mooie soorten zijn Tradescantia albo-vitata of T. striata, wit bont gestreept, Tradescantia aureo-variegata met geelachtig gestreepte bladeren, Tradescantia zebrina met breede zilvergrijze streepen; bovendien zijn de bladeren van laatstgenoemde van onderen fraai purperrood. Een andere, zeer ouderwetsche hangplant voor de schaduw is het moederplantje, Saxifraga samentosa. In de kas gekweekt gaan de oude planten thans bloeien en daarmee is hun levenstaak geëindigd; de oude plant gaat dood, doch van te voren heeft ze ons aan lange ranken een massa nakomelingen geschonken, waarvan we goed doen er thans eenige van op te planten voor een nieuwe cultuur. Zeer fraai is het bonte Moederplantje Saxifraga tricolor superba ; deze wordt niet zoo groot doch veel mooier van kleur.
Een geheel andere hangplant voor de koude kas is de bonte Hondsdraf Glechoma hederacea var: fol. var. Dit is een zeer gemakkelijk door stek te vermenigvuldigen hangplant, met absoluut bonte bladeren. Deze zeer sterke plant met bovendien geurige bladeren, verrast ons bovendien ook nog door een schat van kleine lichtblauwe bloempjes. Ze is met iedere standplaats tevreden, doch liefst in de zon, vraagt weinig voedsel, liefst zandige aarde, doch is gevoelig voor te veel water, ; ze wordt liefst eender behandeld, wat de vochtigheidsgraad betreft als een Pelargonium.
Verschuur.
De Utrechtsche Bloemen- en Plantenveiling.
~Het Bestuur van de Bloemen- en Plantenveiling „Utrecht en Omstreken" noodigt U uit tot bijwoning van de offlciëele opening van het nieuwe veilingsgebouw". Zoo luidde de invitatie, waaraan wij Woensdag 10 April gaarne gevolg gaven. Deze offlcieele gebeurtenis vormt het slot van de reeks omvangrijke maatregelen, waarmee Utrecht den toestand van het marktwezen tot een graad van volkomendheid heeft opgevoerd, die voorbeeldig mag heeten.
Nieuw, in den zin van nieuwgebouwd, zooals het schitterende gebouw voor de Groenten- en Vruchtenveiling aan de Kroeselaan, is
deze inrichting op het Paardenveld niet: ‘t is het gebouw, waaraan de groenten en het fruit niet meer genoeg hadden, en dat nu, vrij gekomen, prachtig dienst kan doen voor de bloemenveiling. Of het op den duur voldoende blijft, is . . . een kwestie van later zorg. Maar de imposante bloemenschat die er gereed lag om straks te worden geveild, wekte de verwachting, dat de woning op den duur wel te klein zal worden.
Deze verwachting sprak trouwens de Voorzitter, de heer Griffioen, in zijn openingswoord ook al uit; de groei van de Bloemenen Plantenveiling geeft alleszins recht tot het koesteren van deze in den grond der zaak hoopvolle verwachting.
Dc Burgemeester van Utrecht, Dr. J. P. Fockema Andreae, hield vervolgens een rede ter opening, weliswaar niet van het gebouw als zoodanig, maar dan toch voor de nieuwe bestemming. Zijn Edelachtbare „vreest" ook al, dat dit tehuis op den duur te klein zal worden.
En bij de talrijke woordvoerders die nog volgden, waren er nog meerderen, die in soortgelijke bewoordingen uiting gaven aan hun verwachtingen. De heer Sert o n, Voorzitter van den Kamer van Koophandel, hoopte o.a. dat de Vcreeniging in dit gebouw, een ~afleggertje van haar oudere zuster , haar taak weldra niet meer zal kunnen vervullen 1" De openingsplechtigheid werd besloten met de „veiling" van de eerste tafel met bloemplanten. De genoodigden namen de plaats In op de koop'erstribune en de veilingmeester bracht een zeldzaam mooie roze Azalea naar
voren, die door den Burgemeester voor een ~fancy"-prijs werd gekocht. De tweede Azalea kwam op dezelfde wijze in het bezit van Wethouder Botterweg. Na deze quasi-, of als men wil : eereveiling, begon om één uur de eigenlijke veiling van het prachtige bloemenmateriaal, dat hoog op gestapeld lag op de roltafels in het gebouw. Voorloopig is Utrecht klaar met zijn marktwezen. B. B.
De groote Voorjaarskeuring en Bloemententoonstelling te Rotterdam van 24 t.m. 28 April 1929.
Reeds verschillende keeren hebben onze lezers kennis kunnen nemen van hetgeen deze maand in Rotterdam zal plaats vinden. Laten we nu nog eens een en ander over den stand der genomen voorbereidingen meedeelen. Bezoeken wij thans het Nenijto-terrein, dan zien we, dat in de eerste hal links, waarin verleden zomer buitenlandsche inzendingen op nijverheidsgebied de aandacht van tienduizenden hebben getrokken, de ruimteverdeeling voor de a.s. inzendingen op tuinbouwgebied reeds met latwerk aangegeven.
. De geheele binnenwand heeft voorts een groene tint gekregen, terwijl ook de bruinroode ijzeren ondersteuningspilaren van het gebouw door olieverf groen gekleurd zijn. Deze eenheid van tint zal den aanblik van het geheel de noodige rust verschaffen, terwijl de vroegere kleuren stellig een zeer storenden invloed zouden hebben uitgeoefend op de bloemen- en plantenweelde, die er deze maand de aandacht van duizenden zal trekken.
De geprojecteerde waterpartij .is ook reeds geheel gereed en met eément bestreken; Deze wacht nog slechts op aansluiting op de gcr
OPGERICHT 1888. Voorhanden – STAM-, STRUIK-, KLIM- en TREURROZEN. De nieuwe rosé struikroos JUBILEUM f 2.- p. st.